Followers

Showing posts with label Pinjaman. Show all posts
Showing posts with label Pinjaman. Show all posts

Friday, July 24, 2015

Diary UKM : Check Keputusan Peperiksaan di Smpweb

Dengo-dengo kabo tak buleh check keputusan peperiksaan di Smpweb sekirenye pelajar masih ada hutang dengan pihak Universiti. Tapi baru-baru ni beberapa pelajar termasuk aku yang masih berhutang (yuran kolej) buleh jer check result dengan jayanya, pointer tak pointer tu lain cita la, yang penting buleh check! Bukan ape, kabo kengkawan yang lain setelah survey dilakukan mengatakan bahawa mana-mana pelajar yang masih berhutang takde hak untuk tengok result?

Diary UKM : Check Keputusan Peperiksaan di Smpweb

Untuk mendapat kepastian, sorang kawan ni pi tanya Bahagian Siswazah berkaitan check result ni laa.. alhasil terbukti tidak boleh check seperti yang diwar-warkan. Ade jugak kawan yang suggest suh tanya ketua jabatan untuk tahu result (cgpa) sebab kawan dia sendiri pi tanya ketua jabatan dan dapat tahu result (maybe kamcing la) terkini.

Persoalannye sekarang.. beno ke idak tak buleh check? Sebabnye, pelajar sebelum ni pun (semester lepas) yang masih ada hutang tapi still buleh check? Walaupun dah dapat kepastian dari pihak siswazah, desas-desus masih lagi kata buleh check. So ape kate kite check?

Diary UKM : Check Keputusan Peperiksaan di Smpweb

Huh!! Rupenye memang boleh check! Hehe.. nak hoorey pun tak boleh sebab result tak seperti yang disangka. Aku rasa la.. yang tak dapat akses untuk periksa keputusan peperiksaan ni bile pelajar ada hutang pengajian semester.. kebanyakkan kawan aku yang ada hutang kolej tetap boleh check macam biasa termasuklah aku. Mungkin jugak termasuk hutang library dan lain-lain.. tapi tu aku tak pasti.

Untuk check hutang, korang buleh pegi sini: https://ekew.ukm.my/efast/ (no matrik@KP dan password)

Untuk check result dan berkaitan data-data pelajar, klik link ni: https://smp.ukm.my/smpweb/index.cfm (no matrik dan password)

Ok dah, tak payah nak bangga sangat 4flat tuh! Simpan jauh-jauh, bak kate membe aku “pointer tak penting, yang penting ilmu tersebut bermanfaat dan dimanfaatkan untuk orang lain” fine. Hehe gurau je.. tahniah la ada kemajuan dalam hidup, asalkan kite berusaha untuk dapat yang terbaik namun Allah menetapkan hanya sekadar itu rezeki yang patut kite terima. Sebab hanya Dia yang tahu setiap yang berlaku, manusia hanya berusaha, berdoa dan bertawakal saja.


Wednesday, July 22, 2015

Diary UKM : No Telefon Lengkap 13 Kolej Kediaman UKM

“Try la call dulu tiap kolej yang ada kat UKM, nanti senang tak fikir nak tido kat mana…” terngiang-ngiang kata-kata tu bermain di fikiranku.. ku fikir tidaklah semudah yang disangka almaklum student UKM kononnye bile mintak kawtim-kawtim boleh dapat la sewa bilik, tapi kiraan ku ternyata salah. Bukan ku tidak pedulikan nasihat ikhlas kawan ku tadi, memang hasratku untuk call dan tanya tiap kolej yang ada di UKM, ku bukan lah budak hingusan yang sudah kena baru menyesal, banyak pengalaman hidupku mengajariku erti kehidupan sebenar...

Tapi apolah nak dikato kan bondo dah nak jadi dan bukan aku mintak pun? Redha itu lebih baik dari merungut je, kalau merungut dapat hasil takpe jugak, lagi sakit hati ada laaaa. So lepas test JPJ tadi kemudian checkout hotel family aku (beraya K.L), terus aku hidupkan enjin iswara 1.3 tahun 2002 tu dan meluncur laju menuju ke destinasi… UKM. Tiap detik masa otakku merangka susun atur urusan yang perlu dilakukan terlebih dahulu. Iswara kubawa masuk ke UKM ikut jalan belakang bukan kerana takut sebab kereta ku lengkap dengan sticker student UKM, tapi untuk memudahkan urusan ku menuju Kolej Rahim Kajai.

Kenapa Rahim Kajai? Ntah la.. lepas tu ke Kolej Tun Hussien Onn dan sebelahnye (lupa nama kolej) dan akhir sekali Kolej Keris Mas tempat menginap ku selama ini. Haha! (gelak dulu) semua jawapan yang ku terima sama “takde dik, tahun ni semua kolej tak ambik sewa bilik untuk student…”. Hah amik kau! Akhirnye keputusanku adalah berteduh sementara di surau KKM (ade aircond) dan cube untuk tenangkan diri sambil berfikir secara rasional. Ok! Aku perlu call setiap kolej untuk pastikan sama ada mungkin mana-mana kolej yang sediakan sewa bilik, kan mudah kalau dari awal prepare?

Tapi kalau perkara ni tak berlaku, artikel ini tidak akan kalian temukan yang ditulis berdasarkan pengalaman hidup seorang mahasiswa betul? Hehe. Sebelum dikongsikan no-no telefon setiap kolej kediaman UKM, perlu untuk diketahui setiap kolej di UKM tidak lagi menyediakan sewa sehari-hari, so pandailah nak hidup ok!

Diary UKM : No Telefon Lengkap 13 Kolej Kediaman UKM

No Telefon Lengkap 13 Kolej Kediaman UKM

Kolej Aminuddin Baki (KAB)
Pengetua : 03-8921 5915
Tel (Pejabat Am) : 03-8921 5104
Faks : 03-8921 5835

Kolej Pendeta Za'ba (KPZ)
Pengetua : 03-8921 6849
Tel (Pejabat Am) : 03-8921 6851
Faks : 03-8921 6846

Kolej Dato Onn (KDO)
Pengetua : 03-8921 5921
Tel (Pejabat Am) : 03-8921 5103
Faks : 03-8921 5117

Kolej Tun Dr. Ismail (KTDI)
Pengetua : 03-8921 5359
Tel (Pejabat Am) : 03-8921 6270
Faks : 03-8921 5231

Kolej Burhanuddin Helmi (KBH)
Pengetua : 03-8921 5467
Tel (Pejabat Am) : 03-8921 5105
Faks : 03-8921 5199

Kolej Ibrahim Yaakub (KIY)
Pengetua : 03-8921 4362
Tel (Pejabat Am) : 03-8921 5269
Faks : 03-8921 5268

Kolej Tun Hussein Onn (KTHO)
Pengetua : 03-8921 5953
Tel (Pejabat Am) : 03-8921 3157
Faks : 03-8921 3158

Kolej Tun Syed Nasir (KTSN)
Pengetua : 03-8921 7828
Tel(Pejabat Am) : 03-8921 7828
Faks : 03-8921 2158

Kolej Ungku Omar (KUO)
Pengetua : 03-8921 3148
Tel (Pejabat Am) : 03-8921 5344
Faks : 03-8921 5345

Kolej Keris Mas (KKM)
Pengetua : 03-8921 4009
Tel (Pejabat Am) : 03-8921 4011
Faks : 03-8921 4009

Kolej Rahim Kajai (KRK)
Pengetua : 03-8921 5629
Tel (Pejabat Am) : 03-8921 3103
Faks : 03-8921 3101

Kolej Antarabangsa Ibu Zain (IZISH)
Pengetua : 03-8921 5600
Tel (Pejabat Am) : 03-8921 5602
Faks : 03-8921 5600

Kolej Idris Al-Marbawi (KIAM)
Tel (Pejabat Am) : 03-8921 5304/3092/


Tuesday, February 24, 2015

Diary UKM : Daftar Kursus WJ, EJ dan LJ

Diary UKM : Daftar Kursus WJ, EJ dan LJDiary UKM : Daftar Kursus WJ, EJ dan LJ

Bagi pelajar Master mod campuran diwajibkan untuk daftar subjek yang ditetapkan sebanyak 8 jenis subjek. Setiap subjek bersamaan dengan 3 unit, jadi setiap semester hanya dibenarkan daftar tidak kurang dari 9 unit dan tidak melebihi 18 unit. Tak faham? ok moh kite calculate:

Setiap semester :

  • Tidak kurang dari 9 unit dan tidak melebihi 18 unit.
  • 1 subjek 3 unit.
  • Kalau nak cukupkan 18 unit, jadi boleh amik 6 subjek (6x3=18).
Ok dah faham kan? kite target Master selama 4 semester bersamaan 2 tahun dan termasuk submit thesis tu.. difahamkan oleh ketua jabatan FPI 2014 Prof Madya Dr Jaffary Awang baru2 tadi taklimat bersama pelajar baru Master FPI feb intake, semester pertama dan kedua habiskan dulu subjek-subjek (8 subjek), kalau tak sempat habis boleh drag semester ketiga.. but make sure dah mula menulis.. maksdunye kat sini, semester ke-2 tu dah siap proposal dan diterima jabatan.. so untuk semester 3 & 4 fokuskan hanya menulis.

Diary UKM : Daftar Kursus WJ, EJ dan LJDiary UKM : Daftar Kursus WJ, EJ dan LJ

Insyaallah dah faham kamm? tak faham nanti tanyo la kat bawah deh... 

Hokey, ape pulak WJ, EJ dan LJ? aku pun tak berapa pasti istilah yang sesuai bagi singkatan2 tersebut.. ape yang aku faham adalah, WJ, EJ dan LJ adalah singkatan kepada kursus (8 subjek) yang diwajibkan, sunat dan harus kepada setiap pelajar Master. WJ adalah wajib jabatan = 3 kursus, EJ adalah elektif jabatan = 3 kursus dan LJ adalah luar jabatan = 2 kursus. Semuanya bersamaan 8 kursus / subjek. Ok ape yang seharusnye kome fikir:

  • Semester 1, 2 dan 3 berapa kursus yang perlu didaftar?
Jangan lupa, ujian kelayakan Bahasa Arab pada 3 hari lepas daftar diri di UKM. Sekirenye tak lulus ujian B.A 1 dan 2, maka bertambahlah kursus kepada 10 kursus.. hehe. Ujian nye bukan calang2, memang la A B C (objektif), tapi kalu kome tak buat molek2.. terpaksalah masuk kelas bahasa, bazir masa, tenaga dan paling penting tumpuan pada subjek lain. Dan jangan lupe, ada satu lagi subjek wajib bagi pelajar Master full thesis atau mix mode, Kaedah Penyelidikan. So berapa semua nye:

  • WJ, EJ dan LJ : 8 kursus.
  • Bahasa arab : 2 kursus.
  • Kaedah penyelidikan: 1 kursus.
  • Semuanya bersamaan = 11 kursus.
Ok2 dah faham semua.. tapi camno lak nak daftar kursus?

Perkara utama sebelum kome layak untuk daftar kursus adalah bayar yuran terlebih dahulu, kalu tak memang sangkut. Lepas dah daftar dan bayar yuran, sehari lepas tu kome boleh dah nengok di smpweb UKM atau boleh layari di SINI. Klik pada Pendaftaran Kursus Semasa, cari kursus yang nak didaftarkan, klik pada kursus pilihan, kemudian klik butang DAFTAR. Langkah yang sama sekiranya ada kursus yang ingin digugurkan.

Alamak.. dah penuh pulak dah.. camno nih??

Diary UKM : Daftar Kursus WJ, EJ dan LJ

Takpe jangan risau.. buat satu slip pendaftaran kursus seperti di atas. Bile masuk kuliah nanti, minta tanda tangan pengesahan dari pensyarah kemudian daftar manual di ATMA. Cakap saja nak daftar kursus.. nanti dah bagi slip bertanda tangan tadi pada diorang, tahu la diorang nak wat ape.


Monday, February 23, 2015

Diary UKM : Cara Dapatkan Stiker Kenderaan UKM

Diary UKM : Cara Dapatkan Stiker Kenderaan UKM

Bagi pelajar UKM yang telah berjaya daftar dan mempunyai akaun di https://smp.ukm.my/smpweb/index.cfm, bolehlah memohon untuk mendaftar kenderaan anda (kereta atau motor) di http://ewarga.ukm.my/trafik/.

Prosidur Pendaftaran Kenderaan Pelajar
  1. Pelajar akan dibenarkan membawa kenderaan seperti peraturan yang telah ditetapkan oleh pihak universiti.
  2. Hanya pelajar yang mendaftar kursus pada sesi 2014/2015 sahaja dibenarkan mendaftar kenderaan.
  3. Semasa membeli pelekat kenderaan pelajar di kehendaki membawa :
    • Lesen yang masih sah digunakan
    • Kad Matrik
    • Geran Asal atau salinan geran
    • Jika geran mempunyai nama tidak sama dengan pelajar, perlu membawa surat KEBENARAN dari penama pada geran kenderaan tersebut
  4. Pelajar akan diberikan pelekat kenderaan berwarna biru.
  5. Pembantu penyelidik yang berstatus pelajar akan diberikan pelekat kenderaan berwarna biru
Sebelum runner ke Bahagian Keselamatan Wisma Aman UKM untuk mohon stiker kenderaan, jangan lupe daftarkan kenderaan anda terlebih dahulu di SINI, lepas dah settle key in semua, baru lah boleh mohon stiker kenderaan di Wisma Aman. Wisma Aman tu kat mane? keluar jer dari Pintu Gerbang UKM, belok ke kanan dan terus. Nanti anda akan jumpe satu lorong kecik sebelah kanan.. so masuklah kat situ, Wisma Aman berada di bahagian kanan jalan.

Sediakan RM2 bagi harga stiker kenderaan tersebut, anda akan ditanya no plate kenderaan.. so ingat2 la, takkan keta moto sendiri tak hengat no plate? hehe. Masa 1st aku daftar, tak pulak tanya2 bagai.. straight to the point jer.. dia tengok aku dah ada dalam sistem, kasi RM2, terus bagi stiker. Tak kisahlah ape hal sekalipun, yang penting dah dapat stiker.

So ape kelebihan ada stiker kenderaan UKM ni?
  1. Mudah lepas dari pengawasan Guard.
  2. Pengurusan parking lot (kolej tertentu).
  3. Yang lain kome carik sendiri..
Atleast mudah urusan dengan pak guard tambah2 kalau korang suke keluar malam.. pagi2 baru balik, confirm kene tahan, so kalu dia tengok stiker UKM tu.. direct jer dia bagi lepas. Dari yang aku tahu, UKM ni longgar sikit bahagian pengawasan keselamatan berbanding Uni lain.. ntah la, aku pun tak pasti sebab aku dulu belajar di Aceh.. mana ada sistem Guard2 nih.. hentam saja. Antara yang terbest adalah, kereta anda ada stiker UKM. Hehe.


Friday, January 23, 2015

Diary UKM: Share Pengalaman Pinjaman Pelajaran Mara (eduloan)

Diary UKM: Share Pengalaman Pinjaman Pelajaran Mara (eduloan)

Aku nak share serba sedikit pengalaman aku selama menguruskan pinjaman Mara, ape yang dahpun aku hadapi dan ape saje yang perlu kite tahu berkaitan proses Mara terima atau tidak permohonan kite dan acaner kite nak tahu permohonan kite berjaya atau tidak. So aku akan gunakan penulisan dan peneranga sesantai mungkin, atau mungkin menggunakan istilah yang aku sendiri pun tak faham.. pandai-pandai la kome faham yep.

Antara perkara yang selalu merosakkan mood aku adalah duit, ade ke idak duit, cukup ke idak nih, camne tu camne ni.. sebenarnye tak perlu risau gelisah bagai, setiap pekerjaan baik yang kite lakukan pasti akan mendapat pertolongan dari Allah, musti ada jalan punye. Sebelum aku mohon Mara, aku dah mohon dulu Mybrain. Secara singkat ape tu Mybrain adalah bantuan kerajaan kepada mereka yang berjaya melanjutkan pelajaran di peringkat Master dan Phd, untuk lebih lanjut.. sila buat pencarian berkaitan Mybrain atau boleh KLIK SINI.

Soo.. lepas aku dah berjaya daftar (boleh rujuk sini) dan kemaskini segala maklumat yang diperlukan, haku ingatkan buleh la settle tunggu macam tu jer.. ropenye ado koje lagi perlu diselesaikan.. hayyak.. dan keje tu pun perlukan kesungguhan dan kerajinan tuan punya badan. Macam aku buat lambat-lambat, so result pun mesti lambat.. dan jangan dengki dengan kawan yang dapat awal sebab drang rajin pegi submit awal. Lepas dah daftar, diterima dan siap mengemaskini segala maklumat.. ape yang perlu dibuat adalah print out borang-borang dan buat soletap (macam asingment tu). Rujuk buku panduan yang diberi, satu lagi saran aku, baca satu persatu dan fahami dengan jelas setiap patah perkataan supaya korang tak buat kesalahan.

Lepas dah soletap bagai mengikut sepertimana arahan dalam buku panduan, aku tak perlu cerita detail macam setem hasil, penjamin, cop di pesuruhjaya sumpah dan sebagainye. Berkaitan dengan pesuruhjaya sumpah, korang perlu hadir bersama penjamin (ayah ect) ke mahkamah, jadi macam mana kalau jauh macam aku UKM ke Ipoh? setelah mendapat saranan dari member, tak perlu penjamin turut hadir, cukup korang bawak borang yang perlu dicop tu ke office pesuruhjaya sumpah. Tak pe ke? soal takpe ke ape ke.. aku tak berani jamin, tapi masa aku buat takde hal pun. Pegawai tu tak tanya banyak, mintak borang.. kite kabo le nak cop pesuruhjaya sumpah, kite perlu sediakan duit Rm10 kalau tak salah dan diserahkan pada pegawai tu, untuk ape duit tu.. nanti korang tanya sendiri. So kat mane lokasi pesuruhjaya sumpah tu? kalu kome di UKM Bangi, di area stesen bus Kajang.

Haaa lopeh dah settle semua.. nilah masanya untuk kome jalan-jalan di KL. Ok segala borang tersebut perlu diserah dan disahkan oleh pegawai Mara di Ibu Pejabat Mara, ikut tempat kome le.. kalau aku di KL ni alamatnye:

Pejabat Timbalan Ketua Pengarah MARA (Khidmat Pengurusan) Tingkat 26, Ibu Pejabat MARA 21, Jalan Raja Laut 50609 Kuala Lumpur. Tel : 03-2613 9994

Siap ado no telepon lagi. HQ Mara di KL ni agak tersorok sikit sebab dia combine dengan banggunan ape ntah.. lupe dah aku. So untuk tahu exactly HQ Mara ni, bertanya lebih baik dari mendiamkan diri. Tanya la orang-orang berhampiran anda. Aku boleh bagi peta setakat korang tahu SOGO? keluar dari pintu depan SOGO, jalan lurus ke kiri dan korang akan jumpa HQ Mara. Tanya orang OK, sebab memang agak susah nak carik.

Ok lepas dah jumpa HQ Mara di tingkat 4 kalau tak salah, prepare borang kome sebaik mungkin, pastikan segala T.T, cop, helaian dan sebagainye mencukupi. Bukan ape, ni untuk mengelak kome dari dikondem oleh pegawai yang hampeh. Masuk pejabat diorang, amik no dan beratur ikut giliran.. jangan kau redah pulak, ingat tu. Bile dah sampai giliran kome, serahkan segala borang kepada pegawai dan mereka akan mengesahkan adakah anda mengikut sepertimana tertulis dalam garis panduan. Kalu ada yang tak OK, dia akan bagitahu.. tak perlu cuak ke hape, tanya dan dengar baik-baik sebab sangat penting untuk kome faham ape yang problemnye. Ramai jer members aku lepas dengan sekali hantar, aku je 3 kali hantar. Hehehehehe.

Untuk pengetahuan korang, kalau pegawai tu dah kate OK dan dia simpan borang tu, bermaksud 30% permohonan Mara korang akan diterima, tapi belum confirm selagi korang tak lepas masa menunggu melebihi 3 bulan. Tapi ramai jer dapat awal sebelum 3 bulan? 2 minggu lepas hantar dah dapat? memang betul ape yang korang cakap, ada sesetengah pelajar dapat awal tanpa perlu menunggu 3 bulan, mengikut beberapa maklumat dari member selepas die sendiri call tanya pihak Mara, pelajar yang dapat awal adalah disebabkan mereka hantar borang sebelum 2 minggu selepas mendaftar di dalam sistem (pendaftaran awal). Bagi yang terlepas atau hantar pada minggu ke 3 dan seterusnye, permohonan akan diproses dalam tempoh 3 bulan. Kalau tak salah aku, yang hantar borang sebelum 2 minggu selepas mendaftar di dalam sistem tu mereka dapat Mara lepas 1 bulan menunggu. So harap korang faham penjelasan berterabur aku.

Diary UKM: Share Pengalaman Pinjaman Pelajaran Mara (eduloan)

Lepas dah settle semua borang, korang boleh daftar di ebaki Mara untuk check segala maklumat berkaitan pinjaman Mara korang. Boleh KLIK LINK ni, cume sekarang ni sistem sedang diselenggara so korang tak buleh nak daftar, bile waktu OK aku sendiri pun tak tahu.

Lepas dah berjaya daftar, ape yang perlu kome buat adalah menunggu mengikut Mara kome diterime sepenuhnye. Macam aku cakap tadi, antara 1 bulan atau 3 bulan mengikut masa mengkome nganto borang ke HQ Mara, kalu tak faham.. baca balik penerangan di atas, almaklum, kekadang orang excited sangat sampai mende penting pun jadi tak penting. Okeh pada perenggan seterusnye aku akan share pulak pengalaman berkaitan respon Mara pada permohonan kite, proses ke idak, kat mane nak tahu permohonan diterime sedangkan Mara memang takkan inform kecuali ade hal tertentu. Ni pengalaman member aku setelah 3 bulan lobih menunggu tak yo masuk-masuk, sampai ada yang sound-sound dekat FB.. yolah, respon takdek, tunggu 3 bolan lebih nih.. sapo tak marah?

Diary UKM: Share Pengalaman Pinjaman Pelajaran Mara (eduloan)

So guane? perkara pertama buleh kita usahakan adalah dengan menghantar email kepada pihak Mara mengikut kepandaian mengkome mengolah kata-kata seperti contoh di atas. Aku buat macam gini setelah mendapat saran dari beberapa rakan lepas mereka mendapat direct respon dari Mara sendiri, maksudnye, lepas diorang call or email, Mara terus respon kata duit akan masuk dalam masa terdekat. Email dan no telefon Mara ada disediakan kat bawah, atau kome buleh download sendiri panduan, pertanyaan dan bantuan direct pada pihak Mara di eBaki Mara. Untuk pengetahuan mengkeme, lepas teman nganto email, Mara tak respon mende pun.. maksudnye kat sini, luck tu penting, bukan semua orang Mara akan respon, tapi paling tidak kite ada usaha, right? Satu lagi, bukan mudah nak dapatkan email Mara khusus bahagian pinjaman, lepas kome dah download di eBaki Mara, kome akan faham maksud teman.

infobpp@mara.gov.my,
sulfikah@mara.gov.my,
nhasidah@mara.gov.my,
No tel: 03-2613 2494

Diary UKM: Share Pengalaman Pinjaman Pelajaran Mara (eduloan)

Perkara kedua pulak adalah dengan memeriksa akaun Mara eduloan kome. Cube perati gambar email di atas, di bawah perkataan Sila cetak maklumat di bawah ada banyak borang right? Mara diterima 95% selepas borang-borang tersebut telah di padam kecuali Surat Tawaran. Lepas semua borang dah dipadam kecuali Surat Tawaran, keme buleh la check Maybank2u atau bank yang telah didaftarkan. Aku tak rekemen kome nak check bank hari-hari.. sebab sakit hati jer mende yang same, walaupun keme check di eduloan Mara pun same je.. atleast kurang la sikit sakit hati tu, bagi aku la. Lagipun kalau check di eduloan Mara, dan hanya tinggal Surat Tawaran, bermaksud permohonan pinjaman Mara telahpun diterima 95%, hanya perlu tunggu 2-3 minggu.. tapi aku dapat 1minggu ++ jer.

Ape-ape pun.. selamat buat korang semua, moga berjaya dunia akhirat, dipermudahkan segala urusan dunia dan akhirat. Silekan bertanya jika ada kekeliruan berkaitan pinjaman pelajaran Mara di bahagian komen. Ada dua lagi bantuan yang boleh kome mohon, Mybrain15 dan Zakat UKM, yang ni nanti lah aku cerita.. tak larat nak naip yoep!

Beberapa panduan mungkin diperlukan:

arahan borang Mara
eduloan-FORM
Panduan Permohonan Online MARA _ 04-21 Feb 2013
tatacara-pengisian borang pinjaman mara


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...