Followers

Showing posts with label Peringatan. Show all posts
Showing posts with label Peringatan. Show all posts

Friday, May 12, 2017

Panduan Membeli Kereta Terpakai (Used Car)

Panduan Membeli Kereta Terpakai (Used Car)
Proton Iswara Hatchback 1.3 Manual 2001

Oleh sebab besok cuti dan sempena birthday roommate aku sambil dok makan2 kek ni.. aku nak share lah sedikit sebanyak pengalaman aku berurusan dengan used car. Yups! kereta second hand. Ape yang cube aku kongsikan di sini tidaklah 100% menjawab persoalan korang, tapi insyaAllah membantu walaupun sedikit. 2-3 bulan ni aku busy mengurus menjual dan mencari kereta. Kereta lama kesayangan aku Proton Iswara Hatchback 1.3 Manual 2001 selamat dengan izin Allah terjual dengan harga RM3500. 

Panduan Membeli Kereta Terpakai (Used Car)
Honda City Idsi 1.5 Auto 2005

Target aku pulak cari kereta Honda City Idsi 1.5 Auto 2005 keatas, dengan budget RM15000? Susah bang nak cari tahun 2005 keatas dengan harga tuh.. 15k boleh dapat kalau tahun 2004 kebawah, itupun kalau pandai cari. So dalam masa 2-3 bulan aku gigh mencari secara online, aku target online sebab nak cari direct seller, bukan dealer atau company. 

Kenapa direct seller?
  1. Kereta terjaga. Bagi aku, direct seller ni memang agak payah dari segi urusan tukar nama puspakom dsb walaupun sebenarnye sangatlah mudah.
  2. Condition lebih selamat dari used car. Cari la seller yang beriman, tengok cara dia bercakap, tengok keadaan kereta, enjin kereta dan test drive.
  3. Kawtim harga. Berbanding direct seller dengan company, markup company lagi tinggi. Iswara hatchback RM7500 beb! 
  4. Jujur dan tak reti menipu. Yelah, sape yang tak reti menipu kan.. tapi berapa ramai dah orang kena game dengan company, tengok luaran polish bagai, sekali guna baru 2 bulan dah leaking sana sini. Atleast masalah kereta boleh rujuk dengan ex owner directly.
Cari kereta secara online.
  1. Mudah.my
  2. Carlist.my
  3. Google.com
Tak kisah samada nak beli dengan direct seller atau used car, kat bawah point aku share antara yang perlu diberi perhatian sebelum korang buat keputusan membeli. Penting! sebab bila dah bertukar tangan, nak buat ape pun tak boleh, jadi sebelum bertukar tangan, prepare yourself dengan ape yang patut.. paling tidak ada basic pasal kereta yang korang nak beli tuh. Sebenarnye bukan je penjual yang reti bercakap tu tahu belaka, jadi gunakan kuasa psychology. Dengan sedikit basic yang korang ada, plus confident, sedikit sebanyak die akan berfikir kau bukan kosong.

Panduan Membeli Kereta Terpakai (Used Car)

Tips ni berguna samada nak membeli dengan direct seller atau used car, ape yang perlu korang prepare?
  1. Berdoa minta Allah permudahkan urusan.
  2. Study pasal kereta yang korang idamkan. Kelebihan dan kekurangan.
  3. Belajar procedure jual beli (puspakom, tukar nama JPJ, insuran dan roadtax).
  4. Amik tahu market kereta yang anda mahu.
  5. Bawak foreman. Ni penting, bayar la sikit pomen tu untuk susah payah dia check. Sebelum bawak pomen, survey dan mark dulu kereta. 
  6. 1st day datang tu (sebelum bawak foreman), pegi dulu test kereta. Ape yang perlu korang tengok? antaranya: (a) Body cat kereta (b) bunga tayar (c) level minyak engine (d) level coolant (e) keadaan engine, pastikan tiada leaking (f) tengok bawak kereta pastikan tiada minyak/leaking (g) start engine, datang pagi2 sebelum kedai buka. Dengar bunyi engine. Cuba tekan pedal minyak dari separuh kepada penuh. Pastikan tiada asap hitam. (h) Pastikan dalaman kereta bersih. (i) Pastikan semua berfunsi, lampu, signal, aircond, hazard, hon, wiper dan mirror. (j) Check bonet, pastikan tersedia spare tyre dan alatan. (k) Buka dan tutup semua pintu, pastikan tiada bunyi yg pelik. (l) Test drive. Test gearbox. Test jalan tak rata. Test langgar bonggol. Test belokan steering dan dengar bunyi pada bahagian tayar. Pastikan alignment tak lari. (m) Test brake. Penting!
  7. 2nd day datang, bawak foreman. Sebaiknya jangan tunggu lama2. Kalau dah puas hati dengan keadaan kereta, lebih baik cepat2 sebelum disambar orang.
  8. Minta freegift: tinted, payung, minyak full tank, wiper baru dsb.
  9. Dan puas hati, deal dengan seller untuk book@lock kereta. Tujuannya supaya kalau ada buyer lain, kereta sudah booked. Kalau korang tibe2 tak jadi, kira burn duit book tadi. Biasanya, kalau harga kereta 20k, boleh book dengan harga 5-6k. Bayar penuh sekiranya nama korang sah tertulis diatas geran kereta. Untuk langkah berjaga-jaga, snap IC dan lesen penjual (direct seller), kalau berurusan dengan used car, minta keluarkan resit booking. INI UNTUK CASH MONEY.
Mudah jer nak uruskan puspakom dan tukar nama di JPJ.. tak payah korang pening2 nak bayar beratus2 kat runner. Sebab kos buat semua tu tak sampai RM150 pon! Klik pada link untuk maklumat berkaitan URUSAN PUSPAKOM dan TUKAR NAMA JPJ

Honda City aku beli cash dengan harga RM19000 otr. Kenapa tak loan? sakit kepala bang nak bayar tiap bulan fikir berhutang lagi. Walaupun tak dinafikan beli baru tak berisiko, tapi kereta secondhand ni kalau pandai cari semolek kereta baru jugak. Itulah pasal kene usaha, bukan main redah je nak beli. Kereta baru pun, belum tentu menjamin selamat tiada kerosakan, cuma tiada risiko berbanding used car. Fikirlah, keputusan di tangan anda! So far, aku dah uruskan 3 buah kereta secondhand. 1st iswara, 2nd kancil dan 3rd honda. Alhamdulillah semua dalam keadaan baik. 

Mudah-mudahan bermanfaat untuk semua 😊 😊 😊


Sunday, May 7, 2017

Panduan Mudah Urusan JPJ Pertukaran Nama Pemilik Kenderaan

Dah settle PUSPAKOM (baca sini), next step urusan tukar nama di JPJ. Syukur alhamdulillah segala urusan dipermudahkan, tak sampai 15 minit dah siap tukar nama. Ade beberapa tips yang aku nak kongsikan berkenaan tukar nama pemilik kenderaan ni.

Lepas dah deal dengan buyer dan kedua-dua pihak setuju mengikut terma dan syarat (aku akan buat satu entry pasal ni), last step adalah pindah nama. Aku malas nak taip panjang2, just bagi point supaya lebih mudah difahami.

Panduan Mudah Urusan JPJ Pertukaran Nama Pemilik Kenderaan

Perkara penting yang perlu dilakukan sebelum berurusan di JPJ.

1. Datang awal pagi (7.30am). JPJ bukak 8.00am.
2. Sebaiknya, ambil borang tukar nama pemilik di JPJ dahulu sebelum berurusan di kaunter.
3. Bawak IC, LESEN (in case), GERAN ASAL dan PUSPAKOM.
4. Sebaiknya, kedua-dua pihak ada bersama di lokasi.

Untuk pengetahuan korang, tak semestinya perlu ada kedua-dua pihak bersama. Takde masalah kalau seller yang uruskan dahulu kemudian minta buyer uruskan di cawangan JPJ berdekatan (dalam tempoh 2 bulan kalau tak salah). Sila rujuk website JPJ.

Bagi aku la, elakkan la berurusan macam tu.. bukan ape, macam-macam boleh jadi di luar dugaan. Tapi kalau dah buyer pun jauh 100km, its ok.. tapi pastikan segala-galanya clear. Maksud aku preparation korang incase ape2 terjadi. Nampak menyusahkan diri sendiri kan?

Ok then, ape je yang terjadi semasa proses tukar milik ni?

1. Beratur, amik no dan bagitahu nak tukar nama pemilik kenderaan.
2. Akan dapat borang, kalau dah isi sila abaikan. Borang tersebut perlukan detail kedua2 pihak. Antaranya; (a) alamat (b) no ic (c) no tel (d) no plate kenderaan.
3. Sediakan duit RM100, IC kedua pihak dan pegawai akan uruskan cop dan sebagainya.
4. Penjual akan diminta untuk thumb print, kemudian barulah pembeli.
5. Tunggu dalam 5 minit, pegawai akan print geran baru atas nama pembeli.

Untuk pengetahuan korang, geran asal yg besar panjang tuh (ada nama pemilik2 dan dibatalkan) dah tak diguna pakai lagi, geran asal yang lama akan ditukar kepada geran baru original. Size kecik je.. separuh kertas A4 dan hanya tertera nama pemilik sahaja. So jangan terkejut hehehe. 

Sekian serba sedikit perkongsian berkenaan cara mudah tukar milik kenderaan. Semoga bermanfaat !!!


Friday, April 21, 2017

Panduan Mudah (Basic) Urusan PUSPAKOM

Sebelum cuci darah my redbaby (1,500km) jap lagi, aku nak share something kt korang pasal PUSPAKOM nih. Semua org Malaysia dah sedia maklum pasal PUSPAKOM ni sebenarnye, apabila berurusan jual beli kereta, PUSPAKOM menjadi perkara utama yang perlu diambil kira. Nih aku CNP je dari web PUSPAKOM :

Ditubuhkan pada tahun 1994, PUSPAKOM merupakan anak syarikat milik penuh DRB-HICOM Bhd, sebuah konglomerat yang disenaraikan di Bursa Malaysia. Kami adalah satu-satunya syarikat pemeriksa kenderaan yang dilantik oleh kerajaan Malaysia untuk melakukan semua pemeriksaan mandatori terhadap kenderaan awam dan perdagangan, serta kenderaan persendirian untuk tujuan pembiayaan sewa beli, pindah milik dan insurans.

Semalam aku ke PUSPAKOM nak uruskan proses tukar milik kenderaan, penting tak penting PUSPAKOM nih, drang akan check mende2 basic sebelum buat kelulusan tukar milik. Drang akan check antanya (tertakluk kepada jenis kereta dan tujuan pemeriksaan) :

Panduan Mudah (Basic) Urusan PUSPAKOM

1. No engine
2. No casis
3. Kenderaan potong (body potong)
4. Ketelusan cermin (tinted)

Sebenarnye, kebanyakkan orang fikir lebih baik bagi runner je yang settlekan PUSPAKOM dan tukar nama (JPJ) dengan kos yang tinggi RM300? beb! korang buat sendiri tak sampai RM40 pun! ok kat sini aku nak share perkara2 yg perlu dilakukan sebelum ke PUSPAKOM :

1. Basuh kereta, pastikan no casis dan engine jelas (kalau boleh)
2. Deal hari dan tarikh yg sesuai, tak perlu ke sana, call je:

Address & Contact : No. 17, Jalan P10/18, Taman Industri Selaman, Seksyen 10, 43650 Bangi, Selangor. Tel: 03-8922 1325  Fax: 03-8922 3706
Inspection by Appointment Tel : 03-51017000

3. Bawa geran asal (original).
4. Sampai di PUSPAKOM, bagitahu nak tukar nama pemilik dan Isi borang yang diberi.
5. Queue kereta mengikut arahan yg diberi, Tak tahu kat mana nak queue, biasanya ada polis yg jaga bahagian tu, tanya dia.
6. Sampai turn korang, bayar RM40 di kaunter yg disediakan.
7. Tunggu keputusan samada lulus atau gagal.

Semudah ABC kan? tak perlu pening2 fikir nak bayar runner bagai.. baik korang bagi aku lagi bagus haha! ohh.. semasa pemeriksaan, korang boleh je nak tengok2.. takde masalah pun. Aku buat di cawangan Bangi, not bad, kereta tak banyak.. paling best tinted aku lepas Alhamdulillah. Tengok kadar ketelusan dari web JPJ (http://www.jpj.gov.my/pemasangan-cermin-gelap) tak lepas beb! Rezeki Allah nak tolong. Kalau tak lepas, samada korang kawtim dan koyakkan depan tu jugak, atau buat sekali lagi dengan bayaran yg sama RM40.

InsyaAllah dalam masa terdekat aku ke JPJ untuk proses pertukaran nama, BTW.. tiap pemeriksaan tukar milik (PUSPAKOM) ni valid lebih kurang 3 minggu. So dalam masa tiga minggu tu lah korang perlu uruskan di JPJ dsb. Kalau diberi kekuatan, aku share kat sini.. kau ingat senang ke nak menulis? hahaha.. 


Friday, May 6, 2016

Jom Kira Sendiri Diskaun Sale!


Sekarang ni tengah hot Pesta Buku Antarabangsa yang akan diadakan di Kuala Lumpur  pada 29 April hingga 9 Mei 2016. Boleh dikatakan setiap kiosk mesti akan ada diskaun, dari 10% sampai lah 70%. Kepada yang gila buku, duit bukan penghalang untuk manfaatkan peluang yang ada.. bukan selalu nak ada peluang macam ni. Aku tak pegi awal... nak syok pegi 2 hari last sebelum berakhir pesta buku nih! kompem gila2 punya diskaun dia... hehehe...

Antara satu masalah bagi pembeli adalah nak mengira peratus diskaun. Biasanya aku panggil je penjaga kedai buku tuh suh kira, tapi kalau dah kerap sangat panggil... nampak kelemahan disitu, hehehe... jom belajar mengira jap. Mudah je kira peratus diskaun nih, ada dua cara untuk mengira diskaun:

1. Cara mudah, menggunakan calculator yang tersedia fungsi %.

Contoh, harga buku Rm50. Diskaun 25% (50 - 25% = Rm37.50)

Jangan keliru, dekat calculator tu memang kau takkan jumpa 25 dengan % dalam satu button... penuh la calculator kau, haha... lepas tekan 25 tu, pastu tekan pulak button %, dapatlah jawapan dia. Sangat mudah.

2. Cara kedua, menggunakan calculator yang tiada fungsi %.

Contoh, harga buku Rm100. Diskaun 15% (Rm100 / 100 x 25 = 15 - Rm100 (harga asal) = Rm85).

Begini.. harga asal (Rm100) bahagi 100 kali dengan 25 (% peratus diskaun). Hasil dari tu akan dapat jumlah 15. Kemudian hasil dari 15 tadi tolak dengan harga asal (Rm100). Alhasil... dapatlah harga diskaun.

Kalau jumpa kiosk Syabab, korang boleh dapat diskaun 20% menggunakan baucar buku bawah ni. Download, pastu tunjuk je kat diorang. Selamat membeli, beli tu baca laaaa.. takyah time kasih, doakan aku yek...

Jom Kira Sendiri Diskaun Sale!


Tuesday, November 10, 2015

Tips Trik Kunci Hilang. Ape nak buat ni...???

Baru-baru ni kunci kereta aku hilang walaupun dengan keyakinan aku dah letak betul-betul dalam pocket beg aku. Kejadian berlaku depan kolej Dato' On UKM, lepas jer settle pick drop member aku kat kolej Kerismas, lepas jer park kat KDO... terasa something jatuh atas kaki, eh my tab! dan tak perasan pulak kunci tu pi follow jatuh sekali, tak dengar perasan terasa ape pun... tahu-tahu nak cari kunci dalam beg dah leboh! hehe... cari punya carik pun tak jumpa. Akhirnye terpaksa la pasrah, misi explore mencari tahu tips trik kunci hilang bermula...

Berdasarkan sedikit pembacaan, pengalaman dan dialog aku dengan tukang kunci berkaitan tips trik kunci hilang ni mungkin tak detail, tapi boleh dijadikan panduan sedia ada sebagai permulaan... ape 1st yang perlu dilakukan dahulu kalau kunci kereta motor ect hilang? dan sparekey pulak takdek! huh... riau kan? untuk pengetahuan semua, untuk buat kunci baru yang takde sparekey, memerlukan kos yang sangat tinggi! bagi aku sebagai student la... dengan kegawatan ekonomi Malaysia sekarang? aku boleh confirm korang mesti akan berjimat sejimat mungkin. 

Lebih kurang 4-5 buah kedai kunci aku tanya berkaitan masalah kunci hilang dan takde sparekey, plus beberapa sumber yang aku dapatkan dari beberapa buah blog. Kos untuk buat kunci baru dengan anggaran hampir tepat rm180. Kalau pintu dan bonet belakang, yang pakai chip, itu kira lain bang. Belum kira kos perjalanan tukang kunci ke tempat kejadian lagi (kalau yang panggil la). Itu buat kunci sahaja, kalau bagi yang gigi kunci (main key) dah rosak dan perlu ditukar... hah ni yang kasar, sebijik besar setapak tangan rm250! gile ko. Berdasarkan sembang aku dengan brader tu (tukang kunci), die cerita, sampai ade customer yang kene charge sampai rm800, malah lebih lagi bai. Same case what i'am facing right now.

Memula dia nak tukar yang sebijik rm250 tu install kat kete aku... aku macam pelik sebab member aku yang bukakkan kereta aku bagitahu, kunci tu boleh di bentuk menggunakan alatan tertentu, jadi kenapa perlu tukar ibu kunci (main key) sedangkan ok dan boleh dibentuk lagi? dengan alasan gigi dalam main key rosak sebab aku paksa on engine. Mungkin logik, tapi aku tetap jugak suruh bentukkan kunci baru dari ibu kunci yang lama. Die pun macam terkantoi, dan angguk je tanda setuju. Totally cost aku buat kunci engine, pintu dan bonet belakang sama, rm230. Ok lah... dari kene sampai 300-500? aku bersyukur dan belajar dari kesilapan.

Tips Trik Kunci Hilang. Ape nak buat ni...???

Tips Trik Hilang Kunci.

  1. Panggil foreman / pomen @ member yang tahu buka pintu, dan cabut semua kunci yang nak dibentukkan anak kunci. Contoh kunci engine, pintu dan bonet belakang ect. sekiranya pakai chip, kereta perlu dibawa ke kedai kunci, sebab drang nak matching chip tu dengan system kunci pada kereta. Kalau buat duplicate tanpa ada kereta (yg pakai chip), kereta tak boleh start sebab chip tak match.
  2. Bawak ibu kunci tadi tu ke kedai kunci. Bagitahu masalah dan mintak nak duplicate kunci pada ibu kunci yang asal. Anggaran kos rm160-180, aku dah tanya. Nak dibandingkan dengan rm300? alasan mahal sebab drang yang bukak dan pasang, jadi upah bukak pasang tu drang charge tinggi. 
  3. Elakkan masuk kunci selain kunci asal, takut gigi pada ibu kunci rosak @ hancur... kalau dah jadi macam itu, confirm la kene tukar baru. Jadi sebaiknye, panggil orang yang tahu bukak pintu secara manual. Biasenye drang akan kopak lining pada pintu driver, dan seterusnye.
  4. Paling penting sekali adalah sabar dan cube untuk berfikir secara baik... bukan ape, bile ko tak sabar, tindakan yang ko buat mesti ikut nafsu dan perasaan, lastly result yang dapat pun confirm la tak baik. Banyakkan searching, tanya orang  dan sesuatu yang positif.
Pesanan aku:

  1. Lepas dah buat kunci tu, duplicate terus anak kunci. Buat la dua sparekey, bagi pada kawan baik atau girl@boyfriend korang.
  2. Jangan tangguh2... kebanyakkan kes hilang kunci ni adalah disebabkan tangguh nak buat sparekey @ duplicate anak kunci. Bile dah hilang, kos dia melebihi dari masa dan duplicate anak kunci. Boleh buat segenggam anak kunci, Hahaha.


Friday, July 31, 2015

Ulasan - Video - Berita: KPDNKK, PDRM dan Imigresen Serbu Plaza Low Yat


Noh semalam Plaza Lowyat diserbu oleh KPDNKK kerjasama dengan PDRM dan Jabatan Imigresen kononnye dengan alasan banyak aduan dibuat pengguna mengatakan barangan yang dijual tidak asli sepeti yang dikatakan penjual adalah sebaliknye. Ingat lagi tak kes 13 Mei 2013 seorang pemuda yang serang sebuah kedai jualan barangan handphone di Lowyat, konon penjual hp Oppo tu kata hp ni ori la… so lepas check dan dapat pengesahan hp tu tak seperti yang dikatakan. Naik hangin kerana ditipu, mamat tu terus serang kedai Oppo tu dengan beberapa kawannye. Habis semua barang dipecahkan, hingga kos kerosakan dianggarkan kire-kire Rm70k, bak kate bapak aku… tu say hai je, macam nak cover konon drang dah banyak rugi padahal nak tutup kesalahan drang. Ntah la.. banyak spekulasi timbul lepas kes tu.

Aku malas nak sembang sangat pasal kononnye nak timbulkan balik peristiwa 13 Mei 1969 tu bile dikaitkan dengan isu Boikot Lowyat tersebut. Buang masa… kadang nampak ade kepentingan politik, ade jugak nak sengaja nak keruhkan lagi keadaan yang sebelum ni terbina baik hubungan antara Cina Melayu. Ade jugak dengar-dengar isu, rusuhan ni sengaja dibuat kononnye atas protes kepincangan pemerintahan pemimpin Negara, sebab yang otai Lowyat tu Najib ke? Ntah la… betul jugak cakap pakcik aku, Lowyat tu kubu Cina kot… setakat mamat (aku rasa macam mat rempit) tu, apelah sangat… siap datang lagi otai Lowyat buat ucapan, haha itu lawak… maksud aku, berani nye mamat tu? Atau dah backup? Alih-alih yang terpedaya orang Melayu sendiri… padahal ada kepentingan politik, ceh!


Memang tak dapat dinafikan, boleh dikatekan 80% usahawan niaga ni dari kalangan kaum Cina. Dah tu Melayu nak senang saja? Goyang kaki duk dalam ofis? Suh belaja pun taknak, tapi nak kerja duduk dalam aircond? Suruh niaga pulak, katenye susah nak fikir rolling duit, taknak susah pastu letak harga melebihi harga pasaran? Sape nak datang macam tu. Aku pun orang Melayu, tapi ape nak buat… cume sesetengah yang ada kesedaran drang akan didik anak kepada yang lebih baik… buang segala unsur malas dan taknak berusaha tu! Korang tengok video kat atas macam mane staff cina tu layan pelanggan? Kurang hajar kan? Tak pernah terfikir ke kenape orang Melayu tak cube untuk jadi bos kepada syarikat Digi contohnye? Kenape mesti Cine. Video tu menunjukkan layanan staff pada pelanggan yang datang nak amik resit, tapi dinafikan. “Aku ni smlm bayo bil...pastu kalut nk g ambik anak lupa ambik resit. Balik check payment xmasuk. Td g balik...diorang kata xde rekod aku bayar smlm. Bila request tgk cctv...mcm2 alasan”.

KPDNKK baru nak bertindak ke? Hehe… bile dah kecoh baru nak amik tindakan, dah pecah kereta, orang cina kene belasah baru kau nak bukak mata? Habis sebelum ni, habis kedai Melayu kau orang serang, rampas itu ini… tempat Cina? Adekah sebab terlampau buncit sampai tak larat nak belajan? Maaf sekadar bergurau. Najib mudah je kalau nak settle masalah Negara ni, buat ape? Sign jela TPPA tuuu (Tans-Pasific Partnership Agreement):

KPDNKK, PDRM dan Imigresen Serbu Plaza Low Yat

11,174 aksesori tiruan dirampas di Low Yat

KUALA LUMPUR 30 Julai - Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) berjaya merampas sebanyak 11,174 aksesori telefon bimbit tiruan bernilai RM150,990 dalam pemeriksaan mengejut yang diadakan di Plaza Low Yat pada pukul 2.30 petang semalam.

Ketua Setiausaha KPDNKK, Datuk Seri Alias Ahmad berkata, sebanyak 120 premis perniagaan diperiksa dalam operasi bersepadu itu yang dijalankan bersama anggota Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Jabatan Imigresen selepas pihaknya menerima banyak aduan daripada orang ramai mengenai kewujudan aktiviti penjualan barang tiruan di situ.

Menurut beliau, kakitangan Jabatan Imigresen turut menahan tiga warga asing yang berasal dari Bangladesh dan Pakistan atas kesalahan tinggal di negara ini tanpa dokumen sah dan salah guna pas lawatan.

“KPDNKK terlebih dahulu melakukan risikan di situ selepas menerima banyak aduan daripada orang awam sebelum melancarkan operasi bersepadu bagi membanteras aktiviti penjualan barangan tiruan.

“Semua kes disiasat di bawah Seksyen 8, Akta Perihal Dagangan 2011 yang memperuntukkan hukuman denda sehingga RM10,000 bagi setiap unit barang rampasan atau penjara tiga tahun atau kedua-duanya sekali bagi individu yang disabit kesalahan atau denda maksimum RM15,000 seunit barang bagi syarikat yang terbabit,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Menurut beliau, operasi berkenaan disertai sebanyak 110 anggota penguat kuasa termasuk wakil pemilik cap dagang yang berdaftar bagi mengesan sebarang cubaan penipuan oleh mana-mana peniaga.

Tambahnya, operasi seperti itu akan terus diadakan di seluruh negara terutama di tempat-tempat tumpuan dan terdapat banyak aduan bagi memastikan pengguna tidak terus ditipu selain mendidik penjual supaya mematuhi undang-undang.

“Orang ramai dialu-alukan menghubungi talian 1300886800 untuk menyampaikan aduan atau melalui laman web http://eaduan.kpdnkk.gov.my atau datang sendiri ke pejabat kami,” katanya.



Saturday, July 25, 2015

Cara Mudah Buka Website yang Disekat/Blocked

Kadang-kadang ade beberape website yang telah disekat oleh SKMM atas sebab-sebab tertentu atau mungkin telah melanggar Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 yang telah ditetapkan kerajaan. Kandungan website seperti pornografi, pishing dan hasutan termasuk dalam Akta Komunikasi dan Multimedia atau laman web yang melanggar Enakmen Jenayah Syariah; Akta Rahsia Rasmi (dua); Kanun Keseksaan (dua); Akta Hasutan (satu); dan lain-lain (sembilan) (sumber).

Kan susah tu kalaulah mana-mana website yang mungkin menjadi antara rujukan yang penting dalam sebuah penelitian.. atau mungkin sebuah website yang mengupas isu-isu kekinian, politik semasa, konspirasi dunia dan sebagainya. Bagi aku semua itu sangat perlu untuk diketahui, dibaca, dianalisis dan dibuat kesimpulan supaye manusia sentiasa berfikir untuk menjadi yang lebih baik dan tahu menilai baik buruk sesuatu perkara.

Kalaulah hanya laman sosial penyumbang kejatuhan moral insan sahaja yang dibiarkan tanpa tapisan, hanya segelintir manusia saja yang menggunakan facebook misalnye untuk tujuan yang baik, tapi boleh ke nak pantau setiap gerak geri anak waktu mereka ni ber facebook? Ape yang mereka buat, sape yang mereka berkawan, link ape yang mereka buka dan baca? Saya terfikir... kenapa tidak facebook dipantau dengan lebih rapi dan ketat sedangkan semua bacaan boleh boleh ditemukan dan dikongsi di facebook termasuklah gambar-gambar porno lucah dan sebagainye.

Jadi di bawah aku kongsikan bagaimana cara buka website yang disekat/blocked. 

PERINGATAN: KBM tidak bertanggungjawab terhadap komen mahupun tindakan yang diutarakan melalui portal rasmi ini. Itu ialah pandangan ... Segala risiko akibat komen dan tindakan yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Cara Mudah Buka Website yang Disekat/Blocked:

1. Disconneted wi-fi anda.
2. Open network and sharing center – Change adapter setting – right click Wireless network connection – click 2x IPT version4 (TCP/Ipv4).
3. Pilih Use The Following DNS Server Addresses.
4. Preferred DNS server: 8.8.8.8
5. Alternated DNS server: 8.8.4.4
6. Click OK, connect your wi-fi.

Tutorial bergambar Cara Mudah Buka Website yang Disekat/Blocked:



Tuesday, July 14, 2015

Update ‪#‎lowyatt7‬ IGP bercakap bohong -Peguam

Update ‪#‎lowyatt7‬ IGP bercakap bohong -Peguam

Update ‪#‎lowyatt7‬

Saya baru selesai membuat sidang media di Mahkamah Jalan Duta sebentar tadi.

Saya membidas kenyataan media IGP semalam diplaza Low Yatt.

IGP bercakap bohong.

1. IGP menyatakan dua orang naik ke tingkat atas untuk mencuri telefon. INI BOHONG. Selepas bersama anakguam di IPD Dang Wangi hari ini, anakguam kami menyatakan hanya seorang sahaja naik ke atas dan bukannya dua orang.

2. IGP menyatakan salah seorang suspek yang di bebaskan telah membuat fitnah berkaitan telefon klon dan berkaitan di tipu peniaga cina, dan isu ini di petik oleh blogger untuk di viralkan padahal INI BOHONG. Anakguam kami tidak pernah menimbulkan cerita telefon klon ini dan anakguam kamitidak pernah ada apa2 hubungan dengan mana-mana blogger.

NAMPAKNYA PDRM DAH SEMAKIN HILANG KREDIBILITI APABILA IGP BERTINDAK MENGELIRUKAN ORANG AWAM DENGAN MENGELUARKAN KENYATAAN BOHONG.

MANA MUNGKIN POLIS MENANGKAP, MENYIASAT DAN TERUS MENUDUH ANAKGUAM KAMI SEBAGAI PENJENAYAH SEPERTI MANA KENYATAAN IGP SEMALAM KERANA MAHKAMAH, HAKIM DAN BUKTI2 BELUM DI KEMUKAKAN .

SESEORANG ITU TIDAK BERSALAH SELAGI BELUM DI BUKTIKAN SEBAGAI BERSALAH.

OLEH ITU JANGAN RISAU LOWYATT7, BARISAN PEGUAM TERHANDAL NEGARA BAKAL MEWAKILI ANDA SEMUA.

ALLAHUAKBAR!!!

MOHD KHAIRUL AZAM BIN ABDUL AZIZ
0129770412



Monday, July 13, 2015

Cara Mengenali Handphone Original atau Fake

Cara Mengenali Handphone Original atau Fake

Kes penipuan barangan elektronik sekarang semakin menjadi-jadi sehinggakan iPhone 4S pon boleh di ciplak oleh China. Di sini ada tips macam mane nak check atau tentukan sama ada handphone tu original ataupun cap ayam.

Check it out !! Ikut langkah-langkah seperti di bawah ni :

Taip *#06#
Akan keluar IMEI number ( International Mobile Equipment Identity)
Semak no IMEI anda, pada kedudukan ke 7 dan 8. Contoh, 358671017470473
Kedudukan no 7 dan 8 adalah seperti ******01*******
Untuk semak sama ada phone ANDA ori atau tidak, check kod di bawah.

02 atau 20 [dari Kilang Emirates atau India] = LOW QUALITY
08 atau 80 [dari Kilang Germany] = FAIR QUALITY
03 @ 30 atau 04 @ 40 [dari Kilang China] = GOOD
06 atau 60 [dari Kilang Hong Kong, China atau Mexico] = GOOD
05 atau 50 [dari Kilang Brazil, USA atau Finland] = VERY GOOD
01 atau 10 [dari Kilang Finland] = VERY GOOD
00 [dari Kilang Asal Handphone] = BEST MOBILE QUALITY
13 [dari Kilang Azerbaijan] = VERY BAD QUALITY & DANGEROUS FOR HEALTH

Apa lagi, jom check handphone anda, moga-moga original..!!

BTW Samsung Galaxy Tab 4 aku code 06.. not bad la. Hehehe.



Sunday, July 12, 2015

Gambar+Video : Pergaduhan Di Lowyat -Updated-

Satu pergaduhan berlaku di Plaza Lowyat yang melibatkan tujuh individu pada jam 7.50 malam Sabtu. Pergaduhan ini telah mencetuskan kesesakan di plaza berkenaan.

Sebuah kedai telefon bimbit di Plaza berkenaan telah mengalami kerosakan akibat daripada pergaduhan tersebut.

Menurut sumber polis, suspek telah memecahkan peralatan dalam kedai itu dan memukul pekerja kedai tersebut.

Selain itu, katanya kerugian dianggarkan lebih RM 70,000.

“Kejadian berpunca daripada perasaan tidak puas hati apabila salah seorang rakan suspek ditahan pengawal keselamatan Plaza Lowyat kerana didakwa mencuri telefon bimbit di kedai itu sebelum diserahkan kepada polis.” katanya memetik Harian Metro.

“Kes disiasat mengikut Seksyen147/427 Kanun Keseksaan kerana merusuh,” katanya.

Sumber

Video Seputar Kes Pergaduhan Lowyat


Gambar Seputar Kes Pergaduhan Lowyat
Video Dan Gambar : Pergaduhan Di Lowyat -Updated-

Video Dan Gambar : Pergaduhan Di Lowyat -Updated-

Video Dan Gambar : Pergaduhan Di Lowyat -Updated-

Video Dan Gambar : Pergaduhan Di Lowyat -Updated-

Video Dan Gambar : Pergaduhan Di Lowyat -Updated-

Video Dan Gambar : Pergaduhan Di Lowyat -Updated-

Video Dan Gambar : Pergaduhan Di Lowyat -Updated-

Video Dan Gambar : Pergaduhan Di Lowyat -Updated-

Video Dan Gambar : Pergaduhan Di Lowyat -Updated-

Sape tak marah dah jelas-jelas menipu, dah kantoi tak nak pulak minta maaf atau settle cara baik. Itulah peniaga cina, ini bukan rasis tapi realiti.. melayu malas nak susah payah niaga, bile ekonomi didominasi golongan cina, mahu tidak mahu terpaksa jugak beli pada orang cina. Tapi bukan lah nak salahkan orang melayu, kerajaan ada macam-macam badan berkuasa untuk pantau gelaja kononnye menjaga keaslian produk.. tapi hakikatnye? tempat-tempat niaga kecil melayu dijadikan sasaran serbuan, rampas semua barangan tiruan.. tapi tempat cina? sekarang sah-sah Lowyat memiliki baragan tiruan, so KPDNKK nak cerita apa?


Friday, February 27, 2015

#Blogger Talk : Kawan Di Media Sosial


Sebenarnye aku dah lama meninggalkan zaman kegemilangan update blog ikut naluri.. err.. maksudnye, update sekadar update kosong tak memberi faedah kepada diri aku sendiri mahupun orang lain. Kenape update ala balai? sebab aku kejo traffic, kejo visitor, matlamat untuk dapat BE dari sponsor (nuffnang), then buleh la kekalkan domain .com KBM. Tapi tu masa dolu-dolu la.. baru kenal blogspot, ramai kengkawan dok kata blogger tu la ni la.. diorang dah down, aku alhamdulillah sampai sekarang still menulis.

Skang blogspot tak popular dah.. orang lebih suka update status di FB, dapat like banyak2, fast respond dari kengkawan dan lebih mesra alam. Kat FB jugak tempat untuk mencari segala macam maklumat tak kira la mendatangkan faedah atau sebaliknye. Dunia sekarang dihujung jari, hang nak apa cakap? semua adaaaa... itulah dunia sekarang. Bagi mereka yang memanfaatkan kearah kebaikan, so hasilnye dapat la baik.. tapi kalo ko carik mende tak baik.. alhasil penjenayahlah engko. Terpulang kepada diri sendiri.


Tak dinafikan kekaguman aku terhadap kecanggihan teknologi FB untuk ketika ini, banyak membantu aku dapatkan contact member2 lama.. hehehe.. tapi aku rasa kebanyakkan orang gunakan FB tuk cari pasangan, kalu budak2.. cari awek.. cari pakwe.. pasal ni aku taknak la komen lebih2 sebab banyak hal yang bersangkutan kalau hal ini dibicarakan, aisehhh.

Ape yang dapat aku rumuskan pada dua jenis media sosial yang pernah dan hingga kini berjaya mempengaruhi majoriti manusia sebagai satu medium utama dalam bersosial, adalah Blogspot dan Facebook. Perbezaan yang sangat ketara dari kedua teknologi ini adalah FB ni mudah, tak perlu create ect, loading page yg sangat cepat, dan aku tak tahu masih ada atau tidak manusia yang tak punya akaun FB.. orang dulu2 tu lain la cite.. maksud aku sejak tertubunye teknologi FB nih. Kan?

Blogspot pulak... bukanlah susah gila2.. kome tak try lagi dah kate susah, acaner la tu.. sebenarnye konsep dia lebih kurang FB jer, malah bagi aku lebih memberi faedah dan banyak kebaikan disamping dpt kenal dengan blogger2 hebat.. create account, daftar di blogspot.. konsisten dengan menulis, dah siap. Banyak orang bagi alasan tang menulis ni.. ada yang kata tak reti karang ayat, tak reti tu, tak reti ni.. bagi aku tu bukan satu alasan melainkan perasaan nk mencube tu takde.. ace try tengok? hehehe..

Sebenarnye bukanlah hanya di alam maya saje kite boleh dapat ramai kenalan.. di alam yang nyate ni saje pun tak tertampung kite nak melayan karenah manusia. Ade beberapa point yang aku highlight untuk entry invited #BloggerTalk page (tq brader Amal Espraza) ni, pertama, sesuatu perbuatan baik atau buruk adalah datang dari diri sendiri.. jangan libatkan takdir Allah pada manusia. Kedua, berhati-hatilah dalam berkawan.. pilihlah kawan yang boleh memberi anda sesuatu yang bermanfaat sebab pengaruh kawan ni sangatlah kuat. Dan yang terakhir Ketiga, tanamkan sikap suka menulis.. tak kisah la kat mane pun.. cume kalau di blog, korang dah ada tapak sdn bhd. Ape barang tapak FB tumpang mark zukenbergh. Hehehe. Selamat maju jaya semua.


Wednesday, February 25, 2015

Kuala Lumpur 20 Pelacur Warga Asing Ditangkap

Serbu ‘dinding ajaib’


Kuala Lumpur: Sekumpulan 20 pelacur warga asing berasak-asak cuba melarikan diri melalui ‘dinding ajaib’ sejurus menyedari pusat karaoke di Jalan Metro Pudu 2 di sini, diserbu polis.

Dalam operasi jam 1 pagi semalam, semua wanita Vietnam dan China itu berusaha menyusup lari melalui lubang rahsia yang bina khas di sebalik dinding batu.

Bagaimanapun tindakan itu gagal apabila semua mereka berjaya diberkas anggota polis Bahagian Kongsi Gelap, Judi dan Maksiat (D7) Bukit Aman.

Seramai 18 wanita warga Vietnam dan dua masing-masing China serta Indonesia berusia 19 hingga 30 tahun ditahan untuk siasatan.

Difahamkan seramai dua pegawai dan 12 anggota diketuai Asisten Superintendan Ibrahim Husin menyerbu premis terbabit selepas disyaki aktif menjalankan aktiviti pelacuran membabitkan wanita warga asing.

Sumber berkata, pemeriksaan lanjut mendapati tiga daripada wanita diberkas itu tidak mempunyai dokumen perjalanan sah memasuki Malaysia.

“Siasatan mendapati wanita terbabit menawarkan harga dari RM150 ke RM200 untuk perkhidmatan seks dengan menjadikan hotel murah di kawasan berhampiran sebagai markas operasi,” katanya.

Menurutnya, seramai 50 pelanggan turut didapati sedang leka berhibur di dalam bilik karaoke lima tingkat yang mempunyai 50 bilik itu.

“Pemeriksaan ke atas semua pelanggan menerusi sistem rekod polis mendapati semua mereka tiada rekod kesalahan. Mereka dibebaskan selepas selesai proses dokumentasi.

“Kita turut menahan seorang lelaki tempatan berusia 31 tahun dan seorang wanita tempatan berusia 25 tahun yang bekerja sebagai pengurus dan penjaga premis,” katanya.

Dia berkata, premis itu sudah beroperasi selama lima tahun dan mempunyai lesen perniagaan.

“Semua individu ditahan kemudian dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah Wangsa Maju untuk tindakan lanjut.

“Siasatan dilakukan mengikut Seksyen 55b Akta Imigresen dan Seksyen 39b Peraturan Imigresen 6(1)C Akta Imgresen 1963,” katanya.


Monday, February 9, 2015

Cara Top-Up Prepaid Maxis, Celcom, Digi, Umobile dan TuneTalk

Aku selalu bermasalah bile nak t.up pada mana-mana no yang aku pakai.. terlupe cara manual, kadang-kadang bile kite t.up melalui maybank2u ni menimbulkan keraguan, so untuk selamat t.up online ni kite pilih bahagian top-up with pin. Aku pakai Celcom, Digi dengan TuneTalk (org spesel bagi).. dan aku memang sokmo bermasalah bile top up manual ni, terlupa pangkal no, alang-alang cari camne cara untuk top-up Digi, no yang lain Maxis, Celcom, Umobile dan TuneTalk disertakan kat bawah:

Cara Top-Up Prepaid Maxis, Celcom, Digi, Umobile dan TuneTalk

Cara Top-Up Prepaid Maxis, Celcom, Digi, Umobile dan TuneTalk

Celcom Reload
*122*0000000000000000# (16 Digit pin)
Check Balance *124#


Digi Reload
*123*0000000000000000 # (16 Digit Pin)
Check Balance : *126#


Maxis Reload
*111*00000000000000# (14 Digit Pin)
Check Balance *122#


Umobile Reload
*138*00000000000000# (14 Digit Pin)
Check Balance *118#


TuneTalk Reload
*122*0000000000000000 # (16 digits PIN)
Check Balance : *111# or *133#


Friday, February 6, 2015

Siasatan nahas TransAsia tumpu pada kegagalan enjin

Siasatan nahas TransAsia tumpu pada kegagalan enjin

TAIPEI: Kegagalan satu enjin pesawat TransAsia yang terhempas di Taiwan kelmarin hingga mengorbankan 35 nyawa serta kemungkinan juruterbang mematikan satu lagi enjin menjadi tumpuan siasatan, menurut pakar dan penganalisis penerbangan.

Penemuan awal daripada kotak hitam pesawat itu dikeluarkan hari ini ketika terdapat laporan bahawa ketua juruterbang masih menggenggam alat kawalan pesawat ketika mayat beliau ditemui dalam kokpit.

Pentadbiran Penerbangan Awam (CAA) turut mendedahkan bahawa TransAsia Airways gagal mematuhi kira-kira satu per tiga keperluan peraturan yang dikenakan selepas satu lagi insiden pesawat terhempas tujuh bulan lalu di Pulau Penghu di Taiwan.

Kelmarin, pesawat ATR 72-600 buatan Perancis yang dilengkapi dua enjin turboprop Pratt & Whitney, terhempas ke sungai.

Menurut Majlis Keselamatan Udara Taiwan, enjin sebelah kanan pesawat berkenaan "mati" kira-kira dua minit selepas berlepas dari lapangan terbang di utara Taipei.

Pengarahnya, Thomas Wang, berkata isyarat amaran berbunyi dalam kokpit dan enjin sebelah kiri kemudian dimatikan secara manual oleh juruterbang atas sebab yang tidak diketahui.

"Juruterbang cuba menghidupkan semula kedua-dua enjin tetapi gagal. Ini bermakna ketika saat akhir penerbangan itu, kedua-dua enjinnya tiada sebarang daya tujahan. Kami mendengar 'Mayday' pada 10:54:35," katanya.

Wang berkata, adalah "tidak jelas" kenapa enjin sebelah kiri dimatikan secara manual.

"Kami tidak membuat sebarang rumusan," katanya.

Namun, penganalisis berkata juruterbang mungkin melakukan satu kesilapan.

"Mereka kelihatan mematikan enjin yang salah," kata Greg Waldron, pengarang penerbitan industri penerbangan Flightglobal.

"Enjin sebelah kanan mati tetapi ia tidak cukup menyebabkan pesawat terhempas kerana ATR direka untuk terbang dengan satu enjin," katanya. - AFP



Saturday, January 24, 2015

Tunaikan Nazar, Rozita Che Wan Terpaksa Tinggalkan Anak

Tunaikan Nazar, Rozita Che Wan Terpaksa Tinggalkan Anak

Pelakon Rozita Che Wan (Che Ta) akui terpaksa tinggalkan anak perempuan kesayangannya Aaisyah Dhia Rana yang baru berusia tiga bulan untuk menunaikan nazar.

Menurut Che Ta, sebelum ini dia pernah bernazar untuk mengerjakan umrah sekiranya hamil lagi selepas berkahwin.

“Memang agak sukar nak tinggalkan Aaisyah lebih-lebih lagi dengan usianya yang baru tiga bulan.

“Tapi saya terpaksa juga tinggalkan dia kerana perlu menunaikan nazar iatu sekiranya hamil lagi selepas berkahwin, saya akan buat umrah bersama suami.

“Alhamdulillah doa kami diperkenankan Allah dan ini adalah kali pertama saya buat umrah bersama Zain,” katanya seperti yang dilapor Harian Metro pada Jumaat.

Aktres cantik ini juga memberitahu agak sukar baginya untuk berenggang dengan Aaisyah kerana masih kecil.

“Sebelum ini pun saya tolak tawaran berlakon kerana terasa susah nak tinggalkan anak yang masih kecil

“Malah jika saya ada kerja luar pun saya akan cuba sedaya upaya untuk bawa Aaisyah jika berpeluang.

“Kadang-kadang saya keluar rumah dan tinggalkan dia sekejap pun pasti saya akan hubungi keluarga untuk tahu perkembangan Aaisyah,” ujarnya.

Tambah Che Ta lagi, Aaisyah akan dijaga oleh keluarganya sepanjang dua minggu ketiadaan mereka.

"Sebenarnya emak saya suruh bawa Aaisyah sekali kerana dia bukanlah bayi yang banyak ragam.

“Cuma berdasarkan cerita rakan saya, di sana banyak habuk jadi saya putuskan untuk tinggalkan dia dengan keluarga.” tambahnya.

Pasangan ini akan mengerjakan umrah pada 20 Februari depan.

Sumber

Nazar dapat dimengerti adalah satu perjanjian antara manusia kepada Allah, apabila Allah mengkabulkan hajat seseorang yang bernazar, maka wajib keatasnya melaksanakan nazar tersebut. Nazar haram adalah penjanjian yang boleh mendatangkan kemudaratan, sesuatu yang haram, kepada seseorang seperti berjanji untuk minum arak, membunuh, berzina dan sebagainya. So kalau kes Che Ta nak tinggalkan anak ni bukanlah sesuatu yang termasuk dalam kemudaratan, mendatangkan dosa, takde masalah. Dan itu antara die dengan Allah.

Baguslah bernazar, menunjukkan adanya perhubungan antara manusia dengan Allah, dan menurut aku nazar yang dibuat untuk menunaikan Umrah adalah sesuai. Cume pandangan aku sebagai seorang yang cetek ilmu pengetahuan, berfikiran lebih baik Che Ta ni nazar sesuatu yang lebih 'power', penting dan asas dalam agama, iaitu MENUTUP AURAT. Adalah lebih utama menjaga aurat melihat bahawa beliau sudah menjadi seorang isteri dan ibu kepada seorang anak. Bukan aku kate pegi umrah tak bagus, dan itu takde masalah dengan aku kalau sape-sape nak pegi.. cume, melihat dengan dunia sekarang yang tak sudah-sudah dengan maksiat sana sini, datangnye dari mane kalau bukan dari diri sendiri?

Atas dorongan dan ikutan dari sape semua ni terjadi? kenape dekat mall2 majoriti perempuan semua pakai ketat2? nak salahkan siape? mak ayah? kerajaan? kawan2? atau idola-idola mereka? Paling tidak, kene ada usaha untuk mengubah persepsi masyarakat mengatakan benar dan salah terhadap sesuatu. Kite ada kuasa, ada populariti, ada kemewahan.. gunakan sebaik mungkin untuk mengankat kembali nilai murni Islam dalam diri setiap manusia. Sampai bile nak duduk bawah ketiak mak kalau bukan kerana usaha sebagai pendorong utama?


Thursday, January 22, 2015

Gambar+Video: Zamani Slam Ditahan Reman Hingga Sabtu

Gambar+Video: Zamani Slam Ditahan Reman Hingga Sabtu
SEORANG penyanyi kumpulan popular era 90-an ditahan reman selama empat hari di Mahkamah Majistret Ampang, Selangor semalam kerana didakwa memiliki dadah jenis heroin.

KUALA LUMPUR 21 Jan. – Usaha mendapatkan perintah reman terhadap seorang bekas vokalis kumpulan pop terkenal era 90-an atas dakwaan memiliki dadah jenis heroin di Mahkamah Majistret Ampang dekat sini hari ini bertukar kecoh apabila penyanyi tersebut mengeluarkan kata-kata kesat kepada jurugambar.

Kejadian itu berlaku sewaktu beberapa jurugambar merakam gambar suspek yang memakai baju hitam itu ketika dibawa keluar dari mahkamah selepas mendapat perintah reman selama empat hari bermula hari ini.

Perintah reman sehingga Sabtu ini dikeluarkan oleh Pendaftar, Mohd. Rahbadar An-Nur Haslan di bawah Seksyen 117 Kanun Tatacara Jenayah bagi membantu siasatan polis mengikut Seksyen 12(2) Akta Dadah Berbahaya 1952 dan 15(1)(a) akta yang sama.

Vokalis berusia 43 tahun itu ditahan bersama seorang rakan wanitanya kerana disyaki memiliki dadah jenis heroin dengan berat kasar 1.2 gram dalam satu serbuan di rumahnya di Taman Keramat, dekat sini tengah malam tadi.

Serbuan itu dilakukan sepasukan anggota polis dari Bahagian Siasatan Jenayah Narkotik Ibu Pejabat Polis Daerah Ampang, hasil maklumat yang diperoleh.

Rakan wanitanya turut direman empat hari sehingga Sabtu ini di mahkamah sama.

Menurut sumber polis, dalam soal siasat awal, penyanyi tersebut mendakwa telah terbabit dalam gejala penagihan dadah jenis syabu dan heroin sejak 10 tahun lalu.

Sumber.

Gambar+Video: Zamani Slam Ditahan Reman Hingga Sabtu

Kecoh kan di facebook zamani dipaksa nyanyi oleh salah seorang anggota Polis yang bertugas waktu tu? bagi aku memang tak patut la.. hormat la brader lagend nih, yang buatkan orang lagi tak puas hati bila zamani nyanyi dengan tangan kanan digari. Maybe disebabkan terlampau obses nak jadi artis FB, sampai tak perasan dah menggugat sensitiviti orang lain. Layan video Zamani Slam Dipaksa Nyanyi kat bawah.

Video Zamani Slam Dipaksa Nyanyi


Wednesday, January 21, 2015

Imigresen Australia tahan Sirul di Brisbane

"Kenyataan Jabatan Peguam Negara Australia dilapor menyebut, permohonan itu hanya akan dipenuhi sekiranya Malaysia berjanji untuk tidak menjalankan hukuman mati tersebut" -boleh pulak cenggitu ea? habistu kalu orang buat jenayah bunuh orang, pastu lari ke Autralia, terlepas dari hukumun mati. Aii.. seronok la penjenayah kalau camni.

... Berita Penuh ...
Imigresen Australia tahan Sirul di Brisbane

Pihak berkuasa Australia mengesahkan penahanan bekas anggota pasukan elit polis Malaysia, Sirul Azhar Umar.

Sirul yang berdepan hukuman mati kerana membunuh wanita Mongolia Altantuya Shaariibuu ditahan semalam oleh pasukan imigresen Australia.

"Jabatan ini menahan seorang individu bukan warganegara tanpa izin semalam di Brisbane.

"Jabatan ini maklum dengan kepentingan pihak berkuasa Malaysia ke atas individu berkenaan.

"Namun atas sebab-sebab sulit, (jabatan ini) tidak dapat mengulas lanjut," kata jurucakap Jabatan Imigresen dan Perlindungan Sempadan Australia dalam kenyataan kepada Malaysiakini.

Penahanan itu dibuat selepas polis antarabangsa Interpol mengeluarkan notis merah ke atasnya.

Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar juga mengesahkan penahanan itu, lapor Bernama.

Katanya, polis akan berbincang dengan Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail untuk menentukan tindakan selanjutnya.

Sebelum ini dilaporkan Australia tidak akan memenuhi permohonan kerajaan Malaysia untuk mendapatkan perintah ekstradisi bagi membawa pulang Sirul kerana ia melibatkan hukuman mati.

Kenyataan Jabatan Peguam Negara Australia dilapor menyebut, permohonan itu hanya akan dipenuhi sekiranya Malaysia berjanji untuk tidak menjalankan hukuman mati tersebut.

Mahkamah Persekutuan pada hari Rabu lalu menjatuhkan hukuman mati ke atas Sirul dan seorang lagi responden, Azilah Hadri.

Kedua-dua orang bekas anggota Unit Tindakan Khas itu didapati bersalah membunuh Altantuya sembilan tahun lepas.   
   
Mahkamah Persekutuan juga sebulat suara mengetepikan keputusan Mahkamah Rayuan pada 23 Ogos 2013 yang membebaskan kedua-dua mereka.



Cara Tahu Powerbank Pineng Original

Powerbank adalah sejenis gadget yang sangat-sangat diperlukan pada masa kini terutama kepada mereka yang 24 jam ngadap smartphone, Ipad, tablet dan sebagainye. Kuasa kuda bagi setiap gadget takkan dapat bertahan lama, paling-paling pun 2-3 hari fully internet access. Belum plus minus call, whatapps, wechat, update dan lain-lain. So antara solusi terbaik adalah dengan memiliki gadget yang dinamakan dengan Powerbank. 

Powerbank pulak bermacam-macam jenis ada dan setiap powerbank telahpun ditentukan penyimpanan kuasa kuda didalamnya. Tak perlu kot rasanya aku nak terangkan panjang lebar pasal powerbank dan korang buleh search sendiri. So ape tujuan aku buat post nih? 

Cara Tahu Powerbank Pineng Original

Baru-baru ni aku ada angkat satu powerbank brand Pineng (buleh refer gambar di atas) sebab dah lamo ngidam, bukan main semangat lagi aku gi Angsana Ipoh tu carik powerbank sebab ada satu port kedai tu dia buat promosi powerbank Pineng. Berapa harga? disebabkan aku memang dari dulu dah plan nak beli powerbank, so nilah masanya.. 20000mah(Pineng) + 2600mah(free gift) + pouch Rm99.00. Amacam? 

Kalu aku tengok harga asal pun mencecah Rm159.00, tak tahulah tempat korang cenggane kan.. okeh abaikan coloteh aku yang tak penting tu, so tujuan aku buat post kali ni adalah untuk share pada korang cenggane nak tahu powerbank Pineng yang ada pada kita original atau tak. 

Cara Tahu Powerbank Pineng Original

Caranya sangatlah mudah.. 
  1. Setiap powerbank Pineng original mempunyai serial number tersendiri.
  2. Serial number terletak di hadapan/belakang kotak powerbank Pineng kemudian gores untuk dapatkan serial number.
  3. Pastikan kotak powerbank Pineng dalam keadaan seal.
Cara Tahu Powerbank Pineng Original

Tu den dah tahu.. acaner nak pastikan samada powerbank aku nih ori ke idak? begini caranya, sila masuk ke website Pineng.cn atau DISINI, cari bahagian Security Check di bahagian tengah kanan. Taip serial number pada tempat disediakan, then enter. Sekirenye Pineng korang original, akan keluar result mesej mengatakan Pineng yang berserial number tersebut diakui original. Rujuk gambar, serial tu dari powerbank aku yang baru nih.. so, belilah yang original, bukan ape.. dah banyak kes powerbank meletup sana sini, sanggup ke hilang jari semata-mata kedekut nak tambah 30-40 hengget? fikir-fikirkanlah.


Monday, January 12, 2015

Azilah, Sirul bersalah bunuh Altantuya diputuskan hukuman mati

Salah tetap salah, hukum tetap hukum bersesuaian kesalahan yang dilakukan itulah dinamakan hukum qisas di dalam Islam. Mencuri hukumnya potong tangan, berzina hukumnya rotan bagi yang belum kahwin, begitu juga bunuh hukumnya bunuh melainkan ahli keluarga si mati memaafkan, tapi tetap juga perlu membayar denda.

Begitulah kemurniaan hukum Islam, tak dapat tangkap sekarang, jangan lupa hari mendatang, di dunia tidak dihakimi, di akhirat pula menanti. Mungkin ada yang terlupa bahawa dunia sudah tua dan tidak mampu lagi menampung benyaknya kerosakan, kejahatan dan kemaksiatan berlaku di dunia. Sedarlah wahai manusia, tak lama lagi kiamat bakal menjelma dan tidak pula mengenal usia.

... Berita Penuh ...
Azilah, Sirul bersalah bunuh Altantuya diputuskan hukuman mati

PUTRAJAYA: Mahkamah Persekutuan menjatuhkan hukuman mati ke atas dua anggota Unit Tindakan Khas (UTK) selepas didapati bersalah membunuh wanita Mongolia Altantuya Shaariibuu sembilan tahun lalu.

Panel lima hakim Mahkamah Persekutuan dipengerusikan Ketua Hakim Negara Tun Arifin Zakaria sebulat suara mengetepikan keputusan Mahkamah Rayuan pada 23 Ogos 2013 yang membebaskan Cif Inspektor Azilah Hadri dan Koperal Sirul Azhar Umar selepas membenarkan rayuan mereka.

Mahkamah membuat keputusan itu selepas mendapati Mahkamah Rayuan terkhilaf dalam keputusannya.

Turut bersidang Hakim Besar Sabah dan Sarawak Tan Sri Richard Malanjum, Tan Sri Abdull Hamid Embong, Tan Sri Suriyadi Halim Omar dan Tan Sri Ahmad Maarop.

Dalam penghakiman yang dibacakan Suriyadi, mahkamah berpuas hati bahawa kedua- dua responden gagal menimbulkan keraguan terhadap kes pendakwaan.

Suriyadi berkata, notis alibi yang dikemukakan kepada pendakwaan tidak disokong oleh bukti kukuh oleh kedua responden.

Katanya, mahkamah mendapati kedua responden ada niat bersama untuk melakukan pembunuhan itu yang disokong dengan bukti barangan peribadi milik si mati yang dijumpai bersama responden kedua (Sirul Azhar).

Sementara itu, mahkamah mengeluarkan waran tangkap terhadap Sirul Azhar selepas beliau gagal hadir untuk menerima penghakiman.

Pendakwaan diketuai Timbalan Pendakwa Raya Datuk Tun Abdul Majid Tun Hamzah, peguam bela, Kuldeep Kumar dan Datuk Hazman Ahmad mewakili Azilah selaku responden pertama manakala Kamarul Hisham Kamaruddin bertindak bagi pihak respoden kedua iaitu Sirul Azhar.

Pada 9 April 2009, Mahkamah Tinggi Shah Alam menjatuhkan hukuman mati ke atas kedua-dua responden selepas mendapati mereka bersalah melakukan pembunuhan itu.

Kedua-dua responden didakwa membunuh Altantuya, 28, di Mukim Bukit Raja, Shah Alam antara jam 10 malam pada 19 Oktober dan jam 1 pagi pada 20 Oktober 2006.

Berikut kronologi kes pembunuhan Altantuya:

2006:

26 Oktober: Cif Inspektor Azilah Hadri dari Unit Tindakan Khas Bukit Aman ditangkap berhubung kehilangan Altantuya.

6 November: Korporal Sirul Azhar Umar dari unit yang sama turut ditangkap.

7 November: Penganalisis politik Abdul Razak Baginda ditahan polis bagi membantu siasatan kes berkenaan.

15 November: Azilah dan Sirul dituduh bersama di mahkamah majistret di Shah Alam atas pembunuhan Altantuya. Mereka didakwa telah membunuh wanita itu di satu lokasi antara Lot 12843 dan Lot 16735 di Mukim Bukit Raja, Selangor, antara 10 malam 19 Oktober dan 1.00 pagi hari berikutnya.

16 November: Razak didakwa di mahkamah majistret Kuala Lumpur kerana bersubahat dengan Azilah dan Sirul dalam pembunuhan itu. Beliau didakwa melakukan kesalahan itu antara 9.54 pagi dan 11.05 pagi pada 18 Oktober di tingkat 10 Bangunan Getah Asli di Jalan Ampang.

2007:

19 Jun: Perbicaraan Abdul Razak Baginda dan dua anggota polis berkenaan atas pembunuhan Altantuya bermula.

2008:

31 Oktober: Mahkamah Tinggi membebaskan Razak tanpa memerintahnya membela diri selepas memutuskan bahawa pendakwaan gagal membuktikan kes prima facie terhadap beliau. Pada hari yang sama, Mahkamah Tinggi mendapati pendakwaan telah membuktikan kes prima facie terhadap Azilah dan Sirul Azhar dan memerintahkan mereka membela diri.

14 November: Timbalan pendakwa raya Datuk Tun Abdul Majid Tun Hamzah mengesahkan pendakwaan tidak akan merayu terhadap pembebasan Abdul Razak.

2009:

15 Januari: Azilah dan Sirul Azhar memulakan pembelaan diri. Azilah memberi kenyataan bersumpah dari kandang saksi.

4 Februari: Sirul Azhar memberi kenyataan bela diri dari kandang tertuduh.

9 April: Azilah dan Sirul Azhar didapati bersalah oleh Mahkamah Tinggi dan dihukum gantung sampai mati.

10 April: Azilah memfail notis rayuan terhadap sabitan dan hukuman matinya.

13 April: Sirul Azhar memfail notis rayuan terhadap sabitan dan hukuman matinya.

2013:

24 Jun: Mahkamah Rayuan mendengar rayuan kedua-dua mereka.

23 Ogos: Mahkamah Rayuan membenarkan rayuan dikemukakan oleh Azilah dan Sirul Azhar dan membebaskan mereka dari tuduhan berkenaan. Pendakwaan memfail rayuan pada hari yang sama.

2014:

23 Jun: Mahkamah Persekutuan mendengar rayuan pihak pendakwaan. Perkara itu didengar selama tiga hari.

25 Jun: Panel lima anggota Mahkamah Persekutuan dipengerusikan Ketua Hakim Negara Tun Arifin Zakaria menangguhkan keputusan mereka terhadap rayuan pendakwaan.
Sumber


Ramalan angin kencang, laut bergelora hingga Sabtu

Ramalan angin kencang, laut bergelora hingga Sabtu

Kuala Lumpur: Angin kencang dan keadaan laut bergelora di perairan Kelantan, Terengganu, Pahang, Johor Timur, Sarawak, Sabah dan Labuan ketika ini dijangka berterusan hingga Sabtu ini.

Jabatan Meteorologi Malaysia dalam kenyataannya semalam berkata, keadaan angin timur laut, yang bertiup selaju 50-60 km/jam dengan ombak hingga setinggi 4.5 meter itu, berbahaya kepada semua aktiviti perkapalan dan pantai, termasuk perkhidmatan feri dan penangkapan ikan.

Jabatan itu juga berkata, paras laut di kawasan pesisir Kelantan, Terengganu, Pahang dan Johor Timur berkemungkinan meningkat hingga 17 Januari.

“Sementara itu, ribut petir di perairan Pahang, Johor Timur dan Sarawak (Mukah, Bintulu dan Miri) dijangka berterusan hingga tengah hari ini,” katanya.

Jabatan itu juga mengeluarkan amaran bahawa angin kencang dan keadaan laut yang bergelora di perairan Condore, Reef North, Layang-Layang dan Palawan serta di perairan Samui, Tioman, Bunguran, Reef South, Kuching, Labuan dan Sulu akan berterusan hingga 17 Januari.

Keadaan ini berbahaya kepada semua aktiviti perkapalan dan pantai, termasuk pekerja di pelantar minyak, kegiatan penangkapan ikan dan perkhidmatan feri, kata kenyataan itu.– BERNAMA
Sumber


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...