Followers

Showing posts with label Malapetaka Dunia. Show all posts
Showing posts with label Malapetaka Dunia. Show all posts

Monday, February 9, 2015

Siapakah Sufiah Yusof?

Sejak aku post pasal Sufiah Yusof ni tengahari tadi membuatkan keinginan untuk lebih tahu tentang Sufiah menghantui ku. Sampai aku tanya kat mak aku yang tengah masak kat dapur, mak kenal ke Sufiah yang genius Matematik kat Manchaster tu? mak aku mulekan la cerita pasal Sufiah ni.. tapi macam kompom tak kompom la.. aku bagitahu la yang Sufiah skang ni dah berubah total A-Z dari yang dulunya budak baik kepada pelayan seks di Manchaster. So bermulalah pencarian ku siape sebenar Sufiah Yusof Si Genius Matematik ni?

Hasil pencarianku dari beberapa buah blog, dapatlah aku faham beberapa perkara yang menyebabkan perubahan belaku pada Sufiah, antaranya adalah ayahnya sendiri. Tapi pendapat aku sendiri, tak sepatutnye cari rezeki dengan menjual tubuh seolah-olah takde jalan lain yang lebih baik dari tu. Sebagai seorang Islam, perkara ni kite semua tahu, haram hukumnya.. ditambah pulak dengan kematangan dan kepandaian beliau, semua tu pemberian Allah swt.. so kenape mesti pilih jalan yang confirm-confirm dilaknat Allah? mudah-mudahan Sufiah Yusof mendapat hidayah agar Allah menunjuknya kepada jalan yang sebenar. Amin

...Petikan Dari Sebuah Blog...

Siapaka Sufiah Yusof?

LONDON: Dia dikenali sebagai kanak-kanak genius matematik dan mendapat tempat di Universiti Oxford ketika usianya baru 13 tahun.

Tetapi kini, satu-satunya perkara diminati Sufiah Yusuf ialah pendapatan diperolehnya dengan menjual tubuh.

Kisah kehidupan terkini Sufiah itu didedahkan dalam laporan edisi online News of the World keluaran semalam.

Menurut laporan itu, bagi Sufiah, penyelesaian matematik hariannya kini hanyalah menawarkan khidmat seks melalui Internet dengan bayaran 130 paun (RM845).

Wanita berusia 23 tahun itu dianugerah kepintaran semula jadi dan menarik perhatian dunia kira-kira 10 tahun lalu dan sepatutnya kaya-raya ketika ini.

Tetapi minggu lalu, kata laporan itu, dia menanggalkan pakaiannya untuk wartawan akhbar itu yang menyamar sebagai pelanggan di flet kos rendahnya.

“Adakah anda sudah mahu memulakan setengah jam pertama?” tanya Sufiah sambil dia menari di atas katil dalam keadaan telanjang bulat.

Dia memberitahu kepada wartawan itu apa yang boleh dia lakukan jika tawaran seks itu diterima.

Dengan menggunakan nama Shilpa Lee, bekas ‘bintang’ kanak-kanak itu mengiklankan khidmat seksnya di laman web pelacur dengan menggambarkannya sedia melayan pelanggan setiap hari dari dari jam 11 pagi hingga 8 malam.

Sufiah turut menggambarkan dirinya ‘amat seksi dan pelajar pintar’ yang gemar kepada lelaki lebih tua.

Seorang rakan lama yang melihat kejatuhannya sebagai kanak-kanak genius menyifatkan perkembangan Sufiah, yang ibunya berasal dari Malaysia, sebagai amat memilukan.

“Dengan kepintarannya, dia pasti boleh meraih pendapatan lumayan dengan pelbagai cara yang dimahukannya. Tetapi dia gagal mengawal hidupnya,” katanya.

Laporan News of the World itu juga menyifatkan kehidupan tidak menyebelahi Sufiah.

Pembabitan wanita itu dalam pelacuran di Salford, Manchester, adalah tragedi terbaru yang menimpa hidupnya sejak kegemilangannya ketika dia bergambar dengan topi graduan di depan wartawan di luar Kolej St Hilda yang berprestij.

Pendedahan akhbar itu berlaku serentak sewaktu bapanya, Farooq yang berasal dari Pakistan mula menjalani hukuman penjara kerana mencabul dua gadis berusia 15 tahun ketika memberi mereka tuisyen matematik.

Sebenarnya, Farooq yang menjadi segala punca kepada masalah yang dihadapi Sufiah, malah sejak dia lulus matematik pada peringkat A-Level yang diperlukan untuk membolehkannya memasuki Oxford pada usia 12 tahun.

Sufiah menjalani disiplin yang ketat diterapkan bapanya serta dipaksa bermain tenis bersungguh-sungguh.

Rutin itu begitu berkesan hingga membolehkan Sufiah menduduki tempat kelapan senarai pemain wanita bawah 21 tahun.

Tetapi selepas tiga tahun di Oxford, polis melancarkan gerakan besar-besaran untuk mencari Sufiah yang ketika itu berusia 15 tahun, selepas dia melarikan diri daripada keluarganya.

Farooq bermati-matan mendakwa Sufiah diculik dan dipengaruhi satu pertubuhan yang berusaha mencari punca kepintarannya.

Bagaimanapun, Sufiah menghantar e-mel kepada keluarganya dengan menyifatkan kehidupan bersama bapanya seperti ‘neraka’.

Satu mesej yang dihantar kepada adiknya berbunyi: “Saya sudah tidak dapat menahan pencabulan fizikal dan emosi yang saya lalui selama 15 tahun. Anda tahu apa yang saya maksudkan.”

Sufiah hilang dua minggu sebelum ditemui di sebuah kafe Internet di Bournemouth, tempat dia bekerja sebagai pelayan hotel.

Dia enggan kembali semula kepada keluarganya, sebaliknya diletakkan di bawah jagaan khidmat kebajikan.

Kemudian terbongkar kisah Farooq dipenjara tiga tahun pada 1992 kerana terbabit dalam penipuan wang berjumlah 1.5 juta paun (RM9.75 juta). Sebelum itu, pada usia 19 tahun, dia pernah dihantar menjalani pemulihan akhlak kerana terbabit dalam penipuan berjumlah 100,000 paun (RM650,000).

Selepas bebas daripada kawalan bapanya, Sufiah kembali ke Oxford untuk menamatkan pengajian tahun akhirnya dalam Ijazah Sarjana Matematik.

Tetapi dia lebih pentingkan untuk menghiburkan dirinya dan gagal menamatkan kursus itu selepas berkenalan dengan peguam pelatih, Jonathan Marshall.

Mereka berkahwin pada 2004 ketika Sufiah berusia 19 tahun dan Jonathan, 24. Namun, hubungan dengan keluarganya terus tegang.

Walaupun diundang, ibu bapa Sufiah dan saudara kandungnya yang lain tidak hadir.

Impiannya untuk hidup bahagia dengan Jonathan berkecai apabila mereka bercerai setahun kemudian.

Kini, wanita itu menjalani kehidupan di flet terbabit dengan menjual tubuhnya untuk membayar sewa.

Sufiah bertemu dengan wakil akhbar itu yang menyamar sebagai pelanggan di laluan masuk ke fletnya dengan hanya memakai skirt pendek, but kulit dan baju-T.

Dengan membawa tiga telefon bimbit, dia ketawa dan berjenaka sambil memimpin ‘pelanggan’ ke apartmen kecilnya.

Sebuah katil tersedia di ruang tamu. Sufiah memberitahu lelaki berkenaan, harganya 130 paun (RM845) sejam dan menawarkannya segelas air sebelum memasang muzik menerusi radio kecil murah dan dengan gementar, menanggalkan skirt serta baju-T.

Sufiah kemudian melucutkan seluar dalamnya dan menari di atas katil. Dia memberitahu wartawan terbabit bahawa dia melakukan seks dengan kondom dan seks oral tanpa perlindungan.

Selepas wartawan itu memberikan alasannya, Sufiah membuatnya terus bercakap dengan berkata, dia masih belajar untuk mendapatkan ijazah sarjana dalam bidang ekonomi menerusi kursus separuh masa selama dua tahun di London.

Pernah disifatkan ibu bapanya sebagai anak yang baik, Sufiah bekerja sendiri tanpa keselamatan atau perlindungan fizikal.

Sufiah yang kelihatan girang tidak menunjukkan sebarang tanda kesedihan mengenai nasib bapanya yang mula menjalani hukuman penjara sehari sebelum itu.

Farooq, 50, dihukum penjara 18 bulan oleh mahkamah di Conventry kerana meraba dua pelajar perempuan berusia 15 tahun.

Mahkamah diberitahu bagaimana Farooq, Mei lalu, tiba di rumah seorang mangsanya itu untuk memberi tuisyen matematik.

Dia mula berbisik pada telinga pelajar itu dan mencium rambut serta pipinya. Dia juga meraba payu dara pelajar itu sambil memujinya dengan berkata pelajar itu pintar dan cantik sebelum meletakkan tangannya pada paha pelajar berkenaan.

Peguam Farooq, Tim Hannam berkata: “Selepas ini, dia tidak akan dibenarkan mengajar dan sebarang harapan untuk memperoleh pendapatan tinggi menerusi teknik pengajarannya yang diasaskannya hingga terbukti kejayaannya, sudah hancur. Reputasinya sudah musnah.”

Kini, jelas, si anak yang melarikan diri daripada teknik belajar yang ketat dan keras, sudah hampir musnah.

Seorang rakannya berkata semalam: “Sufiah mengalami terlalu banyak tragedi dalam hidupnya.

“Saya berharap dia mampu keluar daripada kehidupan dilaluinya ketika ini. Dia orang baik dan sepatutnya memperoleh satu kehidupan lebih baik daripada ini. Anugerah semula jadi yang dimilikinya membawa kecelakaan pada dirinya,” katanya.



Sufiah tak lagi rasa diri genius


KUALA LUMPUR, (MLP) - Wanita genius Matematik, Sufiah Yusof, memberitahu dia kini tidak lagi merasakan dirinya pintar dan sedang berjuang untuk meneruskan hidup.

Perkara itu dimaklumkan Sufiah kepada wartawan TV3, Haliza Hashim Doyle di sebuah hotel di Liverpool ketika ditemu bual untuk Rancangan Nona TV3 yang disiarkan petang semalam.

Sufiah bagaimanapun tidak memaklumkan di mana dia kini sedang melanjutkan pelajaran mahupun tempat tinggal terbarunya.

Jelas Sufiah, kegagalan dan pengalaman pahit yang dialami banyak memberi pengajaran, namun dalam masa yang sama bersyukur kerana dapat menanganinya dengan baik.

Punya kelebihan dalam bidang Matematik, Sufiah masih menyimpan hasrat untuk memberi sedikit sumbangan daripada aspek penyelidikan dan dapat meninggalkan legasi berkaitan Matematik.

Sufiah berkahwin dengan kenalan, Jonathan Marshall yang juga penuntut jurusan Undang-undang di Universiti Oxford ketika usianya 19 tahun.

Dua tahun kemudian, dia dan suaminya dilaporkan bercerai dan pembelajaran Sufiah terbengkalai.

Pada 2008, Malaysia dan Britain digemparkan dengan laporan Sufiah mencari nafkah sebagai pekerja seks.

Sufiah menjadi tumpuan media apabila berjaya memasuki Universiti Oxford ketika berusia 13 tahun pada tahun 1997.

Foto: TV3/Harian Metro


PS: Sape Sufiah nih? ntah aku sendiri pun tak tahu..  bile bace pasal die ni teringat pulak aku kat Amalina.. ntah la, dunia-dunia.


Friday, January 23, 2015

Gambar+Video: Raja Arab Saudi, Raja Abdullah Abdulaziz mangkat


RIYADH: Raja Abdullah bin Abdulaziz mangkat pada Jumaat, menurut satu kenyataan yang dikeluarkan oleh istana diraja.

Putera Mahkota Salman turut diumumkan sebagai pengganti mewarisi tahkta negara yang terkenal dengan hasil minyak.

Sebelum berita kemangkatan itu diumumkan, saluran televisyen Arab Saudi memainkan surah Al-Fatihah dan ayat-ayat al-Quran, yang biasa dilakukan apabila berlaku kematian dari kalangan kerabat diraja.

Raja Abdullah yang mula menaiki takhta pada tahun 2005 menggantikan abang tiri baginda, Raja Fahd, menerima rawatan di hospital sejak beberapa minggu kerana gering akibat jangkitan paru-paru.

Sementara itu, adik tiri Raja Abdullah,  Muqrin, yang berusia dalam lingkungan 60-an, bakal diangkat sebagai putera mahkota.

Fahd, Abdullah dan Muqrin merupakan putera-putera kepada pengasas Arab Saudi moden iaitu Raja Abdulaziz yang telah mangkat pada tahun 1953.

Abdullah disifatkan sebagai seorang yang membawa perubahan di Tanah Arab dan antara perkara yang diingati adalah Baginda membenarkan pentadbiran Baginda dikritik secara sederhana dan pernah memberi pandangan bahawa kaum wanita perlu dibenarkan untuk bekerja.

Semasa hayat Baginda, Raja Abdullah dikenali sebagai tokoh yang lantang mengkritik dasar polisi Amerika Syarikat (AS) malah menjadi suara tengah dalam usaha membawa perdamaian di Asia Barat termasuk menjadi pengantara dalam konflik Arab-Israel. Lebih awal daripada itu, Baginda pernah menyeru tentang penyatuan bangsa Arab.

Dalam perkembangan berkaitan, ramai pemimpin negara dunia menyampaikan rasa sedih dan ucapan takziah kepada keluarga diraja Arab Saudi.

Perdana Menteri Malaysia Datuk Sri Najib Tun Razak juga melalui akaun Twitternya menyampaikan rasa hiba atas kemangkatan Baginda.

Begitu juga dengan Presiden AS Barack Obama yang mewakili rakyat negaranya menzahirkan rasa dukacita dan ucapan takziah atas kemangkatan Abdullah.

Sumber

Video Raja Abdullah Abdulaziz


Saturday, January 3, 2015

Diary UKM: Access Denied UKM wifi Solved!

Diary UKM: Access Denied UKM wifi Solved!

Korang mesti biasa tengok gambor kat atas tu right? kadang-kadang dia buat pasal bile nak log-in, kita akan dibawa kepada page Access Denied. Annoying gilerr ditambah bile kite tak tahu dan terpaksa menunggu kononnye lepas beberapa minit or jam "die" akan jadi ok. Tapi harapan tidak kesampaian sebab hal sama tetap berlaku.. kekekeke.. buat sakit hati jek, mungkin ok.. tapi selama aku kat sini, kalau buat macam tu memang harapan la nak dapat connect.

So camne cara untuk settlekan masalah ni? tak perlukan software bagai dan segala.. hanya perlukan sedikit kesabaran, insyaallah temui harapan.. aiseh! aku malas nak cari why access denied can be happened, engkorang cari sendiri kalau berminat nak tahu.. aku cume nak share jer camne cara nak lepaskan Access Denied Wifi UKM neh.

Diary UKM: Access Denied UKM wifi Solved!

Aku anggap korang dah ada account dan boleh log-in seperti biasa. Ok now masukkan username and password then Login. Bayangkan la korang dibawa masuk ke page Access Denied seperti di atas, so caranya tak susah.. klik pada link "Click here to go the start page" dan korang akan dibawa pada page asal, kemudian klik Login sehinggalah korang dibawa pada website http://www.jaring.my/. That's it, mudah kan? 

Paling lama aku amik masa untuk dapat ke page http://www.jaring.my/ ni seminit dua. Tak tahu pulak mengkome sampai berjam-jam.. Satu tips, masa korang tekan Login tu, akan keluar box kecik kat bahagian atas kiri "Remember this password" kan? klik jer yes.. memudahkan bile kite nak login sokmo.

Camno pulak kalau Limited Access? hah ni lagi mudah.. nak kate confirm tak berani, insyaallah berhasil. Aku dok sini sokmo jugak mengalami masalah sebegini rupa, korang buleh try yang diajarkan dalam blog ni: http://howtod0.blogspot.com/2014/12/how-to-solve-limted-access-100-working.html.


Friday, January 2, 2015

QZ8501: Jasad Mangsa Pesawat QZ8501 Dijumpai Lagi

QZ8501: Eight more bodies found

QZ8501: Jasad Mangsa Pesawat QZ8501 Dijumpai Lagi

PANGKALAN BUN (Central Kalimantan): Eight more bodies have been found in the seas of Pangkalan Bun early today, making it 16.

However, only two have been picked up from ships anchored some 100 nautical miles from here, due to stormy weather.

The two bodies, a man and a woman, arrived in Pangkalan Bun here at 9am today.

Indonesian Disaster Victim Identification (DVI) executive director, Brigadier-General of Police Dr Arthur Tampi said the woman was found clad in blue long pants, sleeveless white shirt and a diamond ring on her left ring finger.

"The man was found wearing a shirt but without pants. He also wore a diamond ring on his left ring finger," said Dr Arthur, when met at the Sultan Imanuddin Hospital where the bodies were kept.

The bodies are expected to be flown to Surabaya later today.

No identification documents were found on them.

Dr Arthur said the DVI unit would work to get their fingerprints as part of the identification process.

"Although the bodies are bloated and physical identification can difficult, we will try our best."

Sources: http://www.nst.com.my/node/68188


Tuesday, December 30, 2014

Video & Gambar: Serpihan Pesawat, Mayat QZ8501 Ditemui

Kehilangan pesawat QZ8501 terungkai juga setelah penemuan serpihan pesawat dan jasad mayat yang terapung di Laut Jawa berhampiran serpihan pesawat ditemui. Seramai 156 anak kapal pesawat AirAsia QZ8501 termasuk seorang warga Malaysia hanya 6 jasad sahaja ditemui ketika ini, beberapa sumber mengatakan sebanyak 40 jasad berjaya ditemukan.

Punca kejadian kehilangan pesawat QZ8501 ini masih belum diketahui. Boleh jadi terjadi penyerangan di udara atau terhempas akibat hilang kawalan dan sebagainya kerana sumber mengatakan Pesawat AirAsia (Indonesia) dikatakan hilang hubungan, ketika berada di ruang udara Kalimantan. - Foto commons.wikimedia.org.

Pegawai Indonesia sahkan temui mayat penumpang AirAsia QZ8501

Anggota mencari dan menyelamat (SAR) Indonesia menemui mayat terapung di lautan hari ini dalam operasi mencari pesawat AirAsia penerbangan QZ8501 yang hilang sejak Ahad, kata Ketua  Agensi Mencari dan Menyelamat Indonesia Bambang Soelistyo di sidang akhbar yang diadakan di Jakarta, hari ini.

Al-Jazeera turut melaporkan 6 mayat ditemui di Laut Jawa berhampiran di mana serpihan pesawat itu ditemui.

Waris 162 penumpang dan anak kapal pesawat itu yang mengikuti sidang akhbar itu dari pusat krisis di Surabaya kelihatan saling berpelukan dan menangis.

Ahli keluarga menangis penuh emosi ketika menonton rakaman menunjukkan mayat  terapung di lautan di sidang akhbar itu.

“Pada jam 1.25 petang, kami melihat objek terapung dipercayai mayat salah seorang penumpang,” katanya.

Situasi di pusat krisis di Surabaya itu tegang dan penuh emosi, dengan ada yang menjerit dan menangis tidak berhenti.

Seorang lelaki pengsan dan terpaksa dibawa keluar dengan pengusung.

Bambang berkata satu pesawat tentera udara hari ini menemui 'bayang' di dasar lautan dipercayai pesawat AirAsia yang hilang itu.

“Tuhan merahmati kita hari ini.

“Pada 12.50 tengah hari pesawat tentera udara Hercules menemui objek digambarkan sebagai bayang di dasar lautan dalam bentuk kapal terbang,” katanya.

Bambang berkata pencarian kini akan tertumpu di lokasi di mana “bayang” dan serpihan itu ditemui, kira-kira 160km barat daya bandar Pangkalan Bun.

“Semua anggota mencari dan menyelamat akan dipindahkan ke lokasi itu.

“Tugas mereka ialah untuk mencari dan memindahkan semua objek atau mayat penumpang.

“Saya akan pastikan semua dibawa ke Pangkalan Bun, lokasi paling hampir dengan lokasi objek,” katanya.

Terdahulu, media melaporkan serpihan yang ditemui hari ini dalam operasi pencarian udara pesawat AirAsia penerbangan QZ8501 disahkan sebagai sebahagian daripada pesawat yang hilang itu, lapor AFP memetik kenyataan Ketua Pengarah Jabatan Penerbangan Awam Indonesia, Djoko Murjatmodjo.

“Untuk masa ini, boleh disahkan ia adalah pesawat AirAsia dan menteri pengangkutan akan bertolak secepat mungkin ke Pangkalan Bun.

“Berdasarkan kepada pemerhatian anggota mencari dan menyelamat, beberapa benda penting ditemui seperti pintu penumpang dan pintu kargo. Ia di lautan, 160km barat daya Pangkalan Bun,” katanya merujuk kepada bandar di Kalimantan Tengah, di kepulauan Borneo.

Anggota pencari dan penyelamat Indonesia awal hari ini menemui beberapa objek kelihatan seperti slaid kecemasan dan pintu pesawat di lautan ketika menjejaki pesawat AirAsia yang hilang pada Ahad dalam ribut ketika merentasi Pulau Jawa.

Bambang berkata beliau 95% pasti serpihan yang dilihat di perairan Kalimantan, Indonesia itu adalah sebahagian daripada pesawat AirAsia yang dianggap terhempas 2 hari lalu.

“Saya pasti 95% rakaman gambar itu adalah serpihan disyaki daripada pesawat itu,” katanya kepada wartawan.

Pesawat Airbus 320-200 bersama 162 orang penumpang dan anak kapal berlepas dari Surabaya pada 5.35 pagi Ahad dan dijadualkan tiba di Singapura pada 8.20 pagi tetapi hilang komunikasi dengan menara kawalan trafik udara Indonesia pada 7.24 pagi.

Seramai 155 daripada mereka adalah warga Indonesia dan seorang dari Malaysia.

Sementara itu, pada 4.11 petang tadi, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan AirAsia Tan Sri Tony Fernandes di Twitter berkata:”Hati saya sangat sedih untuk semua keluarga terlibat dalam QZ8501. Bagi pihak AirAsia yang mengucapkan takziah untuk semua. Saya tidk boleh ucapkan dengan kata-kata betapa kesalnya saya.”

Beliau kemudian memaklumkan akan bergegas ke Surabaya.

“Kami di AirAsia akan melakukan segala yang termampu,” katanya di Twitter, dan ramai pengguna Twitter lain menyampaikan rasa simpati dan memintanya tabah. – 30 Disember, 2014.

Berikut beberapa gambar dan video QZ8501:

Video & Gambar: Serpihan Pesawat, Mayat QZ8501 Ditemui

Video & Gambar: Serpihan Pesawat, Mayat QZ8501 Ditemui

QZ8501: Serpihan pesawat, mayat ditemui di Pangkalan Bun
Video Mayat Nahas Pesawat AirAsia Indonesia QZ8501 Ditemui



Pesawat AirAsia dari P. Pinang ke Langkawi Terpaksa Berpatah Balik

Pesawat AirAsia dari P. Pinang ke Langkawi Terpaksa Berpatah Balik

Sebelum ini kita digemparkan dengan kehilangan pesawat Malaysia Airlines MH 370 dan MH 17 yang dipercayai ditembak jatuh oleh pesawat pejuang Ukraine. Sebelum itu, MH 17 dikatakan telah ditembak menggunakan peluru berpandu dari darat ke utara. Baca berkaitan Russia beri bukti imej satelit MH17 ditembak jet pejuang Ukraine

Pesawat AirAsia dari P. Pinang ke Langkawi Terpaksa Berpatah Balik

Isu terbaru kehilangan pesawat QZ8501 yang membawa 162 orang termasuk seorang rakyat Malaysia, pesawat itu dilaporkan berangkat dari Surabaya pada jam 5.35 pagi (waktu Indonesia) dan dijangka tiba di Singapura 8.30 pagi (waktu Singapura). Selanjutnya di Kehilangan QZ8501 ingatkan kita tragedi Adam Air.

Pesawat AirAsia dari P. Pinang ke Langkawi terpaksa berpatah balik 

Pesawat AirAsia dari P. Pinang ke Langkawi Terpaksa Berpatah Balik

KUALA LUMPUR, 29 Disember:

Pesawat AirAsia yang berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang (LTAPP) ke Langkawi, Kedah hari ini dilapor berpatah balik selepas 10 minit penerbangan kerana ‘masalah teknikal’.

Jurucakap LTAPP ketika dihubungi berkata pesawat AK6242 yang berlepas pada 4.30 petang itu sepatutnya mendarat di Langkawi pukul 5.05 petang.

“Pesawat itu berpatah balik selepas kira-kira 10 minit memulakan perjalanan dipercayai akibat masalah teknikal dan terpaksa dijadual semula.

“Pesawat itu selamat mendarat (di Langkawi) kira-kira pukul 6.30 petang; terlewat hampir 1 jam 30 minit dari jadual asal,” kata jurucakap LTAPP itu dipetik portal berita Astro Awani.

Sementara itu, portal Berita Harian Online pula melaporkan seorang penumpang pesawat berkenaan, Subash Elangovan yang menceritakan juruterbang membuat pengumuman memaklumkan penumpang bahawa pesawat itu bedepan masalah teknikal.

Pihak pengurusan AirAsia ketika dihubungi bagaimanapun enggan mengulas lanjut dan hanya berkata satu kenyataan media mengenainya akan dibuat kemudian.

Sumber


Tuesday, July 1, 2014

Sebab Mengapa Profesor Datuk Dr Mohammad Redzuan Othman Diarahkan Letak Jawatan

Profesor UM letak jawatan selepas diarah Kementerian Pendidikan

Sebab Mengapa Profesor Datuk Dr Mohammad Redzuan Othman Diarahkan Letak Jawatan

Penganalisis politik terkenal Universiti Malaya (UM) Profesor Datuk Dr Mohamad Redzuan Othman terpaksa membayar harga mahal mengadakan tinjauan bebas mengenai politik Malaysia selepas Kementerian Pendidikan mengarahkannya untuk meletakkan jawatan sebagai pengarah Pusat Kajian Demokrasi dan Pilihan Raya (UMcedel).

Sumber memberitahu The Malaysian Insider, jawatan beliau sebagai dekan kepada Fakulti Sastera dan Sains Sosial universiti terulung negara itu juga tidak diperbaharui.

Ia diketahui apabila universiti itu mengeluarkan senarai dekan baru universiti pada Khamis lalu dan nama Redzuan tiada dalam senarai itu.

Difahamkan menurut tradisi UM, jawatan dekan akan dilantik melalui pengundian di kalangan ahli akademik, namun pemilihan akhir terletak di tangan pihak pengurusan universiti.

Sumber juga memberitahu walaupun Redzuan disokong oleh rakan akademiknya untuk terus menjadi dekan, tekanan politik menyebabkan universiti tidak meneruskan khidmatnya.

Namun, ketika pertukaran dibuat, tiada sebarang pengumuman tentang jumlah undi yang diperolehi untuk menduduki kerusi itu dibuat.

"Universiti menggunakan alasan Redzuan akan bersara tahun depan sebagai sebab beliau tidak disambung khidmat sebagai dekan," kata sumber itu kepada The Malaysian Insider.

Beliau digantikan oleh timbalannya Profesor Dr Md Sidin Ishak dan menurut sumber, majlis penyerahan tugas antara kedua-dua mereka akan berlangsung hari ini.

UMcedel berjaya menjadikan UM sebagai fokus apabila banyak kajian politik dan pilihan raya dibuat.

Tetapi difahamkan, Putrajaya tidak begitu senang dengan hasil kajian itu apabila ia banyak memberikan impak positif kepada pembangkang Pakatan Rakyat  (PR) menjelang Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) lalu.

Antaranya beliau menyiarkan kajian tentang sokongan kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim lebih besar berbanding Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menjelang PRU13.

Hasil kajian itu terbukti benar apabila PR mendapat lebih undi popular berbanding Barisan Nasional (BN) dalam PRU13 lalu.

Menjelang Pilihan Raya Kecil (PRK) Kajang baru-baru ini, Redzuan mendedahkan satu kajian UMcedel yang dilihat pro kepada Anwar.

"Kira-kira 59% pengundi di Kajang yang ditemui merasakan PRK Kajang perlu diadakan bagi membolehkan Anwar menjadi menteri besar Selangor manakala 17% berpendapat sebaliknya dan 24% lagi tidak pasti.

"Manakala 58% responden juga berpendapat PRK Kajang juga perlu diadakan bagi menyelesaikan krisis politik kerajaan negeri Pakatan Rakyat (PR) di Selangor," kata Redzuan pada satu sidang media di UM, Kuala Lumpur menjelang PRK itu.

Selain tinjauan membabitkan PR, UMcedel juga pernah terlibat dalam membuat kajian sokongan terhadap Tan Sri Muhyiddin Yassin di kalangan ahli Umno.

Menurut laman sesawang UM, Redzuan berkhidmat sebagai pengarah UMcedel dari 26 Febuari, 2012 hingga 31 Disember, 2014.

Menurut satu lagi sumber di UM, timbalannya Dr Amir Saifude Ghazali akan mengambil alih sebagai pengarah.

"Yang sedihnya, ramai yakin rakan beliau sendiri di Kementerian Pelajaran terlibat dalam melakukan tekanan ini," kata sumber UM yang merujuk kepada Ketua Setiausaha II Kementerian Pendidikan, Datuk Dr Zaini Ujang, rakan Redzuan semasa dalam Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim). – 30 Jun, 2014.

Sumber :



Monday, June 16, 2014

1 dead, 16 critical after US tornadoes

Kita Sebenarnya Pernah Mati Dan Hidup Kembali

Baru-baru ini US digoncangkan dengan bencana alam yang hampir merosakkan seluruh wilayah perkampungan Pilger Nebraska United State (source). Bukanlah suatu perkara yang asing bagi kita sering mendengar bencana alam menjadi tetamu tak diundang di mana-mana saja dan memusnahkan segala apa yang ada dihadapannya. Lumrah alam yang sengaja diberikan Allah kepada hambanya agar hambanya tidak lupa akan kekuasaanNya di muka bumi ini.

Allah tidak akan menzalimi hambanya melainkan hambanya menzalimi dirinya sendiri. Peringatan terus dari Allah ini sememangnya bukanlah menjadi jangkaan kehebatan teknologi manusia, malah menunjukkan betapa lemah manusia hingga tidak tahu apakah yang bakal berlaku pada detik seterusnya, melainkan mempersiapkan diri untuk berhadapan dengan bencana alam lainnya.

Allah yang telah menjadikan bumi ini, menciptakan segala yang ada di bumi ini, menghidupkan dan mematikan sebagaimana dalam firmannya dalam Al-Quran :

"Bagaimana kamu tergamak kufur (mengingkari) Allah padahal kamu dahulunya mati (belum lahir), kemudian Ia menghidupkan kamu; setelah itu Ia mematikan kamu, kemudian Ia menghidupkan kamu pula (pada hari akhirat kelak); akhirnya kamu dikembalikan kepadaNya (untuk diberi balasan bagi segala yang kamu kerjakan)". - Al-Baqarah ayat 28.

Dia juga berhak melakukan apa saja dimana saja mengikut kehendakNya, firman Allah dalam Al-Quran :

"Dialah yang menjadikan bumi ini untuk kamu sebagai hamparan, dan langit (serta segala isinya) sebagai bangunan (yang dibina dengan kukuhnya); dan diturunkanNya air hujan dari langit, lalu dikeluarkanNya dengan air itu berjenis-jenis buah-buahan yang menjadi rezeki bagi kamu; maka janganlah kamu mengadakan bagi Allah, sebarang sekutu, padahal kamu semua mengetahui (bahawa Allah ialah Tuhan Yang Maha Esa)". - Al-Baqarah ayat 22.

Mengapa manusia masih tetap ingkar melanggar perintahNya, mengutamakan jalan gelap syaitan dan menjadikan syaitan sebagai penasihat kehidupannya. Kita yang beriman kepada Allah dan Rasulnya Muhammad, sedar akan setiap bencana menimpa adalah rahmat dari Allah SWT agar hambanya tidak lupa bahawa Allah itu Maha Berkuasa atas segala-galanya.

1 dead, 16 critical after US tornadoes
17 JUNE 2014 @ 11:38 AM

Footage Of Twin Tornadoes Touch Down in Nebraska.

PILGER, Nebraska: At least one person was killed and 16 others were in critical condition today after massive tornadoes swept through northeast Nebraska, destroying more than half of the town of Pilger, hospital and emergency officials said.

The National Weather Service said at least two twisters touched down within roughly a mile of each other. Emergency crews and residents spent the evening sorting through demolished homes and businesses in the town of about 350, roughly 100 miles (160 kilometres) northwest of Omaha.

“More than half of the town is gone — absolutely gone,” Stanton County Commissioner Jerry Weatherholt said. “The co-op is gone, the grain bins are gone, and it looks like almost every house in town has some damage. It’s a complete mess.”

Victims were taken to three regional hospitals, and at least one had died from unspecified injuries, hospital officials said.

Stanton County Sheriff Mike Unger estimated that 50 to 75 percent of Pilger was heavily damaged or destroyed in the storm. The local school is likely beyond repair, he said.

“It’s total devastation,” Unger said.

Unger said five people had to be rescued from a rural home day care facility northwest of Stanton. That home was hit just before the storm moved into Pilger.

Nebraska Gov. Dave Heineman declared a state of emergency, and the National Guard was preparing to deploy to assist local emergency responders and help with the cleanup. Heineman and officials with the Nebraska Emergency Management Agency were expected to arrive Tuesday morning.

Pilger was evacuated for the night, and the Nebraska State Patrol closed all roads into town. Most residents made their own arrangements, but some were taken to a shelter at Wisner-Pilger Jr.-Sr. High School in nearby Wisner.

About a dozen residents had arrived at the makeshift shelter by 9:30 p.m., and school officials were expecting more to come later, said Wisner-Pilger Schools Superintendent Chad Boyer. The shelter will remain open to residents for as long as needed to offer food, water, showers and cots, he said.

“I just have to use one word — devastation,” Boyer said by phone from inside the school. “It’s a tremendous loss all around the town. Certainly, our thoughts and prayers are with the community.

Tornadoes also caused damage in Cuming and Wayne counties, the Nebraska Emergency Management Agency said in a news release.

“We are still in a response mode in these communities,” said Earl Imler, NEMA’s operations officer. “We are collecting damage reports from local officials on the ground.”

Faith Regional Health Services in nearby Norfolk was treating 16 patients with critical injuries, and one person had died, said hospital spokeswoman Jodi Richey.

Providence Medical Center in nearby Wayne treated three tornado patients, including two who had lacerations, said hospital spokeswoman Sandy Bartling. Two were released Monday evening, and the third patient was in stable condition, she said.

Meteorologists with the National Weather Service were also tracking a tornado near the town of Burwell, in central Nebraska.--AP

Source : http://www.nst.com.my/node/3574


Sunday, June 15, 2014

Hanya blogger jamah Cadbury, pegawai JAKIM enggan

KUALA LUMPUR: “Kami  tidak takut dikecam. Malah sanggup berdepan dengan mana-mana individu sekalipun.” Itulah pengakuan berani yang disuarakan Presiden Aktivis Siber Malaysia (ASM), Md Faisal Ahmad yang mempertahankan imej JAKIM susulan isu coklat Cadbury yang didakwa sebelum ini ada DNA babi.

Katanya pengguna harus mempercayai sepenuhnya keputusan status halal yang dikeluarkan JAKIM selaku pihak yang bertanggungjawab mengeluarkan sijil halal.

“Sebagai pengguna Islam, kami percaya dan yakin dengan keputusan tersebut kerana JAKIM tidak akan mengkhianati amanah dan kepercayaan yang diberikan khususnya kepada umat Islam.”

Tambahnya lagi kaedah ujian dan pensijilan halal oleh JAKIM mencukupi untuk mengesahkan status produk tersebut.

Ketika ditanya mengapa JAKIM tidak turut menjamah coklat Cadbury itu, tegas Md. Faisal pihak JAKIM tidak berhak untuk dipaksa berbuat demikian.

Dalam pada itu pihak Astro AWANI yang cuba untuk mendapatkan reaksi daripada wakil pegawai JAKIM berkenaan isu jamah Cadbury, gagal untuk mendapatkan beliau.

Dalam pada itu, penggiat media sosial menggesa Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) agar tampil memberi kenyataan mengapa keputusan ujian DNA babi ke atas dua produk coklat Cadbury iaitu Cadbury Dairy Milk Roast Almond dan Hazelnut dibiarkan utuk tempoh tiga bulan.

Menurut Md Faisal lagi, isu ini terjadi selepas KKM pada mulanya mengesahkan ada DNA babi pada awal Februari, namun membiarkan perkara ini sehingga 5 Mei.

“Kita juga mahu tahu mengapa KKM tidak menjalankan ujian kedua bagi mengesahkan penemuan awal, dalam penemuan kontroversi seperti ini adalah tidak wajar pihak Kementerian tidak membuat sebarang tindakan ujian lanjut dan berdiam diri sahaja.”

Katanya, tindakan itu bukan sahaja mengaibkan Malaysia sebagai peneraju hab halal yang menyumbang hampir tiga trillion ringgit setahun kepada negara, malah kepada seluruh kakitangan syarikat pengeluar jenama coklat terbesar dunia Cadbury.

Mereka ditemui pada Forum Sijil Halal Malaysia dan Kontroversi Cadbury: Satu Perspektif yang dihadiri penggiat media sosial yang lain.

Pada 23 Mei, produk coklat Cadbury iaitu Kacang Hazel 175 gram (kelompok 200813M01H I2 tarikh luput 13 Nov 2014) dan Buah Badam  175 gram (kelompok 221013N01R I1 tarikh luput 15 Januari 2015) telah dikesan mempunyai Asid Deoksiribonukliek (DNA) babi atau porsin oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Beberapa hari selepas itu, JAKIM membuat pengumuman bahawa dakwaan KKM sebelum ini mengenai penemuan DNA babi di dalam dua produk Cadbury itu adalah tidak benar dan mengesahkan kedua-dua produk itu sebagai halal.



Amacam kawan? ade bran lagi nak telan Cadbury ke? ritu bukan bagai ke JAKIM kate nak demo makan Cadbury depan khalayak ramai? apekah kegilaan ini? yang jadi mangsa adalah macai-macai yang sanggup melakukan ape saje.. maybe drang sorok kot was-was tu.. kire Allah tak tahu la.. Ok la, paling-paling pun makan babi jer.. ala sikit je dalam Cadbury tuh. Rujuk SINI.

Tapi takper.. macai-macai ini sanggup lakukan ape saje.. so JAKIM hanya mengatakan mereka sakit gigi atau sakit perut yang amat sangat agar dapat melepaskan diri dan selamat kerane was-was dalam diri mengatakan Cadbury ada DNA porcine.. so? ape hal nak pakse-pakse aku makan Cadbury? begitulah jawapan orang-orang berkepentingan untuk diri sendiri.


Saturday, June 14, 2014

Kod E300 terdapat pada minuman Yeo's Lychee Drink

Pernah dengar air minuman Yeo's Lychee Drink? terdetik nak check kandungan bahan yang terkandung dalam minuman tersebut, terkejut jugak bile tersenarai kod E300, ingat lagi beberapa kod yang tersenarai sebagai kod lemak babi? boleh rujuk sini : http://www.duadz.com/2014/05/makanan-yang-mengandungi-lemak-babi.html.

Setelah beberapa pencarian dibuat berkaitan kod-kod lemak babi, aku sendiri jadi keliru dengan statement-statement dibuat JAKIM terhadap beberapa kod yang menjadi kekeliruan pengguna Islam di Malaysia, dari yang difahami, semua kod E bukanlah dilabelkan sebagai kod lemak babi, contoh kod E300, E471 dll pun tidak dilabelkan sebagai kod lemak babi, malah selamat untuk digunakan sebagai bahan tambahan dalam suatu makanan.



Anda boleh rujuk beberapa kod yang menjadi kekhuatiran pengguna di atas. Aku jugak cube untuk cari dari mana kod tersebut diambil, tidak ade pun dalam web JAKIM, kebanyakkan yang share kod ni adalah dalam web peribadi, bukan bermaksud tidak percaya, tapi hal penting seperti ni wajib diberi penerangan khas pada pengguna oleh pihak JAKIM sendiri, bukan dengan membuktikan mereka berani makan secara terang-terangan.

Ape pun, hati-hati dengan makanan yang anda makan.. aku dah bedal air tak terkire dah, patut rase bebal jer diri nih.. hehehe.. bukan ape, zaman di kehidupan sekarang ni tak boleh guna dah istilah mengharapkan orang lain.. diri kita sendiri kene alert terhadap semua hal, barulah berjaya dunia akhirat.


Fatwa Qardhawi DNA Babi Halal Dimakan (SUMBER)


DNA Babi Halal Dimakan – Dr Asri (SUMBER)

Jadi keputusan di tangan anda.. kalau rase yakin, makan, ade was-was lebih baik dan selamat untuk ditinggalkan. Aku bukan alim yang banyak ilmu untuk bahas mengeluarkan bermacam hadis dan sumber yang lain, tapi kerane aku diberi Allah hal sebagai manusia untuk bersuare selagi aku berhak keatasnye. Ade otak bukan untuk berbuat kejahatan melainkan kebajikan agar diredhai Allah, tapi malah Malaysia sekarang bermacam isu dan masalah yang timbul yang mane menurut aku, tidak diselesaikan dengan sempurna.

Kemana MH370? ape penjelasan tentang isu Panda? isu kg. Chubadak? isu GST? rakyat Malaysia perlu penjelasan dari PM sendiri, tak perlu turun padang pun takper.. tak hengen pun aku nak jumpe hg, paling tidak adakan forum-forum khas berkaitan isu-isu semasa di Malaysia.

Lebih gentle kalau ajak parti lain berforum, baru lah nampak kebenaran kat situ.. ade la jugak keikhlasan nye.. kalau forum dengan ahli yang dah confirm akan sokong setiap pembahasan buat ape.. baik tak payah, baru berkembang sikit otak tu.. ni tak, takat tu jela.. aman ke Malaysia? aman la sangat.. pasal tinted pun tak boleh nak tangani.. MH370 apetah lagi, berbulan dah ~

Kod E300 terdapat pada minuman Yeo's Lychee Drink :




Thursday, June 12, 2014

Panas ! DBKL Kene Sound Penduduk Kg. Chubadak (Video)


Apabila salah dalam memilih pemimpin, jika si Pemimpin adalah seorang yang memimpin ke arah kebenaran dan ketulusan.. maka masalah seperti ini paling tidak dapat diurus dengan lebih baik dan sempurna tanpa ada ketidakpuasan dari mana-mana pihak.

Sebaliknya jika si Pemimpin memimpin kearah ketidakadilan dalam mengurus rakyatnya.. rakyat akan mula bertindak untuk berdemontrasi, menyuarakan hak mereka sebagai rakyat, melaungkan kata-kata semangat dengan harapan si Pemimpin tadi mendengar keluhan dan rintihan mereka. 

Panas ! DBKL Kene Sound Penduduk Kg. Chubadak (Video)

Apakan daya sebagai seorang rakyat biasa yang tidak mempunyai apa-apa kepentingan pada Raja dan Negara, bertungkus lumus mempertahankan nama baik Negara demi kebajikan cucu cicit mereka? balasan yang setimpal seharusnya mereka terima, bukan dengan menghancurkan tempat teduhan mereka !

Akhirnya rakyat terpaksa akur dengan segala aturan dan arahan yang diberikan demi menjaga periuk nasi sendiri, mungkin bagi "mereka" kami bukanlah makhluk yang selayaknya diberi peluang untuk mempertahankan maruah diri, melainkan hanya melayan lagu "angguk2 geleng2".


Panas ! DBKL Kene Sound Penduduk Kg. Chubadak (Video)

Bukanlah satu hal yang perlu diutarakan sekiranya tidak pernah kami melihat usaha serta hasil dari setiap kata-kata yang keluar dari seorang pemimpin pilihan kami, melainkan perlu bukti kukuh dan penerangan kepada rakyat, agar tidak lagi kami mengatakan Ini Semua Poyo !

Satu soalan, adakah duit Negara adalah milik Pemimpin? ataukah milik individu VVIP? ataukah milik kerabat diRaja? ataukah milik Rakyat? terkadang kesengajaan dalam membuat keputusan itu perlu, tetapi yang melibatkan hak rakyat perlulah dilurus dan diurus dengan seadilnya. Maka.. itulah yang dinamakan Negara Membangun Maju Menuju Wawasan Akhirat.

Sumber : 


Wednesday, June 4, 2014

Pegawai Jakim sedia makan coklat Cadbury

Pegawai Jakim sedia makan coklat Cadbury
 
Para pegawai Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) menyatakan kesediaan untuk mengadakan demonstrasi memakan coklat kontroversi keluaran Cadbury Confectionery Sdn Bhd bagi membuktikan status halal produk berkenaan.

Laporan laman Astro Awani menyebut, pengarah kanan bahagian hab halal JAKIM, Mohd Amri Abdullah berkata ia bagi menunjukkan bahawa jabatan itu berpegang kepada keputusan yang dikeluarkan semalam.

"Sebagaimana yang disebutkan bahawa status Cadbury yang diputuskan adalah halal. Kalau diminta kami makan coklat Cadbury kami yakin bahawa apa yang diberikan status pensijilan itu adalah halal sepenuhnya.

"Dalam hal ini, ia memerlukan keyakinan yang begitu utuh, yang begitu kuat untuk menentukan konsep halal.

"Kalau di pihak pengguna jika adanya was-was, adanya keraguan yang melampau, lebih baik tinggalkan," katanya seperti dipetik dalam laporan Astro Awani pagi ini.

Tambahnya, keputusan itu berdasarkan hasil ujian Jabatan Kimia yang tidak menemui sebarang DNA babi dalam dua jenis produk terbabit.

"Untuk keputusan pensijilan halal ini, pihak Jakim hanya menggunakan makmal Jabatan Kimia yang dibenarkan sahaja.

"Standard dan prosedur yang Jakim gunakan untuk memberikan pensijilan halal ini adalah sama dengan apa yang digunakan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia," katanya.

Sumber : http://www.malaysiakini.com/news/264587

Pegawai Jakim sedia makan coklat Cadbury

Amacam? ada bran ke nak makan? walau demo macam mane sekalipun.. terbukti jelas lagi nyata adanya DNA porcine dalam Cadbury tuh, confirm2 aku tak makan... apetah lagi nak was-was.. BABI kot ~


Tuesday, June 3, 2014

Yakinkah anda dengan sijil dan logo halal JAKIM?

Astro Awani | Kemas kini: Jun 03, 2014
(Diterbitkan pada: Jun 03, 2014 11:10 MYT)

KUALA LUMPUR: Perkembangan isu DNA babi yang ditemui dalam dua produk coklat keluaran Cadbury Confectionery Malaysia Sdn Bhd yang berlaku dengan pantas menimbulkan kekeliruan di kalangan pengguna.

KKM pada 24 Mei lalu mengesahkan kewujudan DNA babi (porcine) dalam dua produk coklat susu Cadbury Dairy Milk.

JAKIM pula pada 26 Mei berkata, keputusan rasmi berhubung status halal coklat Cadbury akan diumum sebaik keputusan analisis Jabatan Kimia diperolehi dalam tempoh tujuh hari.

Sementara itu, Majlis Fatwa Kebangsaan pada 29 Mei mengesahkan bahawa hukum produk Cadbury yang disahkan halal sebelum didakwa mengandungi DNA babi adalah seperti hukum asalnya iaitu 'halal dimakan'.

Pengerusi Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Profesor Emeritus Tan Sri Dr Abdul Shukor Husin berkata ia termasuk dalam kategori keadaan 'Umum al-Balwa', iaitu keadaan musibah atau kesukaran yang berleluasa dan sukar dielak.



Mula-mula KKM mengesahkan adanya DNA babi dalam kandungan Cadbury..


Pastu JAKIM pulak nak bersoal siasat dari keputusan KKM yang mengatakan Cadbury terdapat DNA babi...


Alih-alih Majlis Fatwa Kebangsaan mengeluarkan Hukum sekaligus fatwa mengatakan Cadbury yang telah dikaji selidik oleh KKM Halal.. apekah kegilaan ini?


Terang lagi bersuluh terbukti adanya DNA babi dalam ramuan coklat Cadbury ni.. tibe buleh kate Halal? bukannye ni makanan asasi rakyat Malaysia.. tapi tetap jugak nak pertahankan keHalalan coklat tersebut.. serius kalau bagi offer/free sekalipun.. confirm aku tak makan ~


Semua ni menimbulkan keraguan sekaligus memberi persepsi buruk Malaysia terhadap negara Islam yang lain.. kalau dah babi tu haram dan jelas-jelas terbukti adanya campuran DNA babi dalam coklat tersebut, kenapa susah sangat nak tolak dan katakan Haram untuk mengomsumsi coklat nih?


So nak makan ke tak? nak ke tak? tak makan tak mati pun.. makan kang was-was.. tapi ni offer baik punye Rm1, tapi banyak ceklat lain yang murah dan best.. nape mesti amik yang was-was? so jawapannye.. 

Memang dulu aku pun bedal jer.. almaklum full chocolate plus nut, pergh memang menjilat jari.. ingat lagi abg aku makan Cadbury, nampak aku sorok terus.. padahal bukan tak nampak mulut penuh coklat? nak kate feeling kesedapan Cadbury tuh.. dari kesedapan tu sebenarnye tersimpan seribu rahsia.. hahahaha ~ 

Ada babi rupanya, patut bebal pun aku (^_^) ape-ape pun.. Islam itu mudah, Allah takkan menganiaya hambanya jika hambanya tidak tahu dan tidak sengaja dalam menjalani kehidupan.. Allah Maha Tahu, jadi tak perlu lah nak cuak2 kate seluruh badan ni wajib disamak dan sebagainye.

Ingatlah.. walaupun bermacam cara puak kafir cuba untuk menjatuhkan Islam.. satu hari Islam akan bangun dengan sendirinya menghalangi setiap seluk beluk kejahatan dan menjadikan Islam adalah agama resmi dunia. Insya Allah, Amin.


Tuesday, May 27, 2014

Makanan Yang Mengandungi Lemak Babi

Makanan Yang Mengandungi Lemak Babi
Baru-baru ni kita digegarkan dengan berita Cadbury Hazel Nut mengandungi lemak babi, antara coklat kegemaran aku jugak sebenarnye.. almaklum coklat + kacang bile dimakan begitu saje memang sedap rasenye.. tapi, dari kesedapan tu sebenarnye menyimpan 1000 satu rahsia.

Sepatutnye kes macam ni seawalnye dah ditangani oleh pihak berwajib.. betul jugak kata bapak aku, tak mungkin sesuatu benda tak kiralah ape benda sekalipun.. yang diimport ke Malaysia sepatutnye dah ditapis dan haruslah berkeyakinan bahwa barang tersebut yakin dan selamat untuk digunakan, apatah lagi menggunakan Cop Halal.

Sebenarnye ni menunjukkan betapa lemah Kerajaan Malaysia dalam menangani masalah HALAL dalam setiap produk makanan, tempatan maupun import. Rakyat? label HALAL itulah yang menjadi keyakinan kepada Rakyat, kerena mereka yakin bahwa JAKIM atau pihak tertentu yang bertanggunjawap terhadap Cop HALAL mempunyai kejujuran dan ketelusan dalam menjalankan amanah yang dipikul.

Makanan Yang Mengandungi Lemak Babi

Cube tengok gambar diatas, setiap sudut dari tubuh babi tu diguna pakai dalam berbagai produk makanan maupun kosmetik.. bayangkan dah berape banyak Cadbury Hazel Nut yang kita dah telan? sekarang baru dapat kesan ada kandungan babi dalam coklat tuh?

Di bawah ada beberapa senarai makanan yang biase kite konsumsi yang mengandungi babi didalamnye.. dan banyak lagi, tak larat nak search.. tapi kenape lepas dapat tahu Cadbury Hazel Nut mengandungi babi, nak tarik lesen dan saman bagai.. makanan lain kenape tak nak selidik balik? takkan lepas dah kantoi baru nak selidik? buat la satu operasi khas banteras makanan yang punyai Cop Halal tapi hakikatnye tidak HALAL.

Macam mane rakyat nak yakin dengan makanan yang ada sekarang? tambah2 makanan segera.. susah dah nak yakin dengan Cop Halal yang sedia ada, kita sendiri kene berhati2 dalam memilih makanan..

Salah satu cara adalah, dengan melihat kandungan dari setiap jenis barang yang kite beli.. terutama makanan, ada COD TERTENTU BABI DALAM MAKANAN, rajin2 la selidik balik ape yang kite makan.. bak kate bapak aku, patut la orang sekrang banyak yang bebal, ngeee ~

Makanan Yang Mengandungi Lemak Babi
(KOD PRODUK MAKANAN MENGANDUNGI LEMAK BABI)

Makanan Yang Mengandungi Lemak Babi
Makanan Yang Mengandungi Lemak BabiMakanan Yang Mengandungi Lemak Babi
Makanan Yang Mengandungi Lemak Babi
Makanan Yang Mengandungi Lemak Babi
Makanan Yang Mengandungi Lemak Babi
Makanan Yang Mengandungi Lemak Babi
(tiada COP HALAL)

 
 
Makanan Yang Mengandungi Lemak Babi
(COP HALAL vs COP HALAL PALSU)


Wednesday, July 31, 2013

Pengasas Bank Arab-Malaysian (AmBank) Maut Ditembak + Gambar

Pengasas Bank Arab-Malaysian (AmBank) Maut Ditembak + Gambar

KUALA LUMPUR — Pengasas Bank Arab-Malaysian, Hussain Ahmad Najadi ditembak mati di parkir kereta di  Lorong Ceylon, Kuala Lumpur hari ini.

Hussain, 75 sedang berjalan ke arah kenderaan bersama isterinya apabila seorang individu bersenjata menuju ke arahnya dan melepaskan beberapa das tembakan.

Beliau mati di tempat kejadian dalam insiden yang berlaku pada 1.30 petang itu.

Pengasas Bank Arab-Malaysian (AmBank) Maut Ditembak + Gambar

Hussain ditembak di dada dan rusuknya sementara isterinya Cheong Mei Kuen, 49, cedera selepas dilanggar di tangan, menurut polis.

Kamera litar tertutup menunjukkan penyerang memakai baju kemeja bercorak kotak-kotak berlengan panjang dan seluar khaki.

Menurut Malaysian Insider Ketua Polis Dang Wangi Timbalan Komisioner Zainuddin Ahmad mengesahkan insiden terbabit dan mengklasifikasikannya sebagai kes bunuh.

Dipercayai tiga orang suspek terlibat dalam insiden itu menaiki sebuah teksi Proton Waja.

AmBank Group yang diasas oleh Hussain dengan dikenali nama  Arab-Malaysian Development Bank, melalui syarikat induk AIAK (Arab Investments for Asia Kuwait).

Beliau membeli bank terbabit melalui Kuala Lumpur Stock Exchange (KLSE) pada 1981.

Penembak pengasas AmBank dikenal pasti - Polis

Pengasas Bank Arab-Malaysian (AmBank) Maut Ditembak + Gambar

KUALA LUMPUR: Suspek yang menembak pengasas Arab-Malaysian Bank (AmBank), Hussain Ahmad Najadi, 75, sehingga maut telah dikenal pasti susulan penahanan seorang pemandu teksi di Sri Petaling di sini semalam.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Datuk Ku Chin Wah, berkata suspek yang dikenali sebagai Sci Ngan Zai atau Ah Chian itu kini sedang diburu dan pihaknya meminta orang ramai melaporkan kepada polis sekiranya mempunyai maklumat mengenai penembak itu.

"Menurut maklumat yang kami terima, suspek berkenaan dipercayai selalu bergerak di Taman Maluri, Cheras," katanya pada sidang media di sini, hari ini.

Mengenai pemandu teksi itu, beliau berkata suspek yang berusia 44 tahun itu ditahan kira-kira 12 malam semalam, dan telah disiasat bagi membantu siasatan berhubung kes berkenaan.

"Suspek adalah pemandu teksi yang membawa penembak berkenaan dari tempat kejadian," katanya.

Beliau juga berkata pihaknya akan memanggil individu terakhir yang berjumpa Hussain Ahmad dan isterinya di tokong berkenaan untuk diambil keterangan.

Dalam kejadian dua hari lepas itu, Hussain Ahmad maut manakala isterinya Chong Mei Kuen, 49, cedera parah apabila ditembak dari jarak dekat di parkir kereta selepas keluar dari sebuah kuil Cina, Kuan Yin Temple, di Lorong Ceylon, di sini. - BERNAMA


Polis dedah gambar suspek utama kes bunuh pengasas Ambank

Pengasas Bank Arab-Malaysian (AmBank) Maut Ditembak + Gambar

KUALA LUMPUR: Polis Kuala Lumpur hari ini mendedahkan gambar suspek utama kes pembunuhan pengasas Arab Malaysian Bank (AmBank), Hussain Ahmad Najadi menerusi rakaman kamera litar tertutup (CCTV) di lokasi kejadian.

Polis percaya imej lelaki yang dirakam dan dikenali sebagai ‘Sei Ngan Chai’(sebutan kantonis) atau Jian adalah suspek utama kejadian pada Isnin lalu.

Sehubungan itu, Polis Kuala Lumpur meminta orang ramai yang mengenali dan mempunyai sebarang maklumat mengenai suspek berkenaan supaya menghubungi Bahagian Siasatan Khas (D9) IPK KL di talian 03-21460685 atau Hotline Polis KL (Rakan Cop) di talian 03-21159999 atau SMS Polis KL(Rakan Cop) ke 32728 atau mana-mana balai polis berhampiran.

Dalam kejadian itu, Hussain ditembak mati manakala isterinya cedera di kawasan parkir kereta di Lorong Ceylon, berhampiran Tokong Kuan Yin, di sini.

Kronologi kes tembak pengasas Ambank

PS : Alahai dunia, adakah engkau sudah pasrah dengan begitu banyaknya maksiat dan jenayah yang berlaku di dunia ini sehingga angkau tidak lagi memperdulikan penghuni mu wahai dunia.

Akhir zaman ni nyawa manusia murah je.. setekat tembak menembak tu, macam makan nasi je.. ada duit, upah atau bayar pembunuh upahan, besok keluar berita kematian si pulan si pulan.. esh-esh-esh ~


Friday, June 28, 2013

Jerebu: PAS cadang kertas putih

(Jerebu di Kuala Lumpur semalam....hari ini keadaan semakin baik selepas hujan)

KUALA LUMPUR: PAS mengesa kerajaan membentangkan Kertas Putih dalam sidang Dewan Rakyat berhubung masalah jerebu yang berlarutan di negara ini.

Naib Presidennya, Salahuddin Ayub berkata, langkah tersebut penting bagi menjelaskan kedudukan sebenar pencemaran itu termasuk dakwaan penglibatan beberapa syarikat Malaysia dalam pembakaran di sekitar Riau dan Jambi, Indonesia.

“Isu jerebu ini perlu segera dibincangkan dan tiada tempat paling baik bagi tujuan itu melainkan di Parlimen,” jelasnya.

Ikuti laporan penuh dalam Harakah edisi Isnin ini.

(Sumber : harakahdaily)

** P.S : Ok jugak cadangan tuh, menampakkan lagi professional dalam mentadbir kerajaan. Tak salah eh bagi pandangan, PM yang Pro sepatutnye buka mata dan pasang telinga dengar pandangan, keluhan, kutukan sekalipun, mana yang baik dijadikan kebaikan untuk semua. Kan lebih bagus?