Followers

Showing posts with label Gambar. Show all posts
Showing posts with label Gambar. Show all posts

Monday, February 9, 2015

Siapakah Sufiah Yusof?

Sejak aku post pasal Sufiah Yusof ni tengahari tadi membuatkan keinginan untuk lebih tahu tentang Sufiah menghantui ku. Sampai aku tanya kat mak aku yang tengah masak kat dapur, mak kenal ke Sufiah yang genius Matematik kat Manchaster tu? mak aku mulekan la cerita pasal Sufiah ni.. tapi macam kompom tak kompom la.. aku bagitahu la yang Sufiah skang ni dah berubah total A-Z dari yang dulunya budak baik kepada pelayan seks di Manchaster. So bermulalah pencarian ku siape sebenar Sufiah Yusof Si Genius Matematik ni?

Hasil pencarianku dari beberapa buah blog, dapatlah aku faham beberapa perkara yang menyebabkan perubahan belaku pada Sufiah, antaranya adalah ayahnya sendiri. Tapi pendapat aku sendiri, tak sepatutnye cari rezeki dengan menjual tubuh seolah-olah takde jalan lain yang lebih baik dari tu. Sebagai seorang Islam, perkara ni kite semua tahu, haram hukumnya.. ditambah pulak dengan kematangan dan kepandaian beliau, semua tu pemberian Allah swt.. so kenape mesti pilih jalan yang confirm-confirm dilaknat Allah? mudah-mudahan Sufiah Yusof mendapat hidayah agar Allah menunjuknya kepada jalan yang sebenar. Amin

...Petikan Dari Sebuah Blog...

Siapaka Sufiah Yusof?

LONDON: Dia dikenali sebagai kanak-kanak genius matematik dan mendapat tempat di Universiti Oxford ketika usianya baru 13 tahun.

Tetapi kini, satu-satunya perkara diminati Sufiah Yusuf ialah pendapatan diperolehnya dengan menjual tubuh.

Kisah kehidupan terkini Sufiah itu didedahkan dalam laporan edisi online News of the World keluaran semalam.

Menurut laporan itu, bagi Sufiah, penyelesaian matematik hariannya kini hanyalah menawarkan khidmat seks melalui Internet dengan bayaran 130 paun (RM845).

Wanita berusia 23 tahun itu dianugerah kepintaran semula jadi dan menarik perhatian dunia kira-kira 10 tahun lalu dan sepatutnya kaya-raya ketika ini.

Tetapi minggu lalu, kata laporan itu, dia menanggalkan pakaiannya untuk wartawan akhbar itu yang menyamar sebagai pelanggan di flet kos rendahnya.

“Adakah anda sudah mahu memulakan setengah jam pertama?” tanya Sufiah sambil dia menari di atas katil dalam keadaan telanjang bulat.

Dia memberitahu kepada wartawan itu apa yang boleh dia lakukan jika tawaran seks itu diterima.

Dengan menggunakan nama Shilpa Lee, bekas ‘bintang’ kanak-kanak itu mengiklankan khidmat seksnya di laman web pelacur dengan menggambarkannya sedia melayan pelanggan setiap hari dari dari jam 11 pagi hingga 8 malam.

Sufiah turut menggambarkan dirinya ‘amat seksi dan pelajar pintar’ yang gemar kepada lelaki lebih tua.

Seorang rakan lama yang melihat kejatuhannya sebagai kanak-kanak genius menyifatkan perkembangan Sufiah, yang ibunya berasal dari Malaysia, sebagai amat memilukan.

“Dengan kepintarannya, dia pasti boleh meraih pendapatan lumayan dengan pelbagai cara yang dimahukannya. Tetapi dia gagal mengawal hidupnya,” katanya.

Laporan News of the World itu juga menyifatkan kehidupan tidak menyebelahi Sufiah.

Pembabitan wanita itu dalam pelacuran di Salford, Manchester, adalah tragedi terbaru yang menimpa hidupnya sejak kegemilangannya ketika dia bergambar dengan topi graduan di depan wartawan di luar Kolej St Hilda yang berprestij.

Pendedahan akhbar itu berlaku serentak sewaktu bapanya, Farooq yang berasal dari Pakistan mula menjalani hukuman penjara kerana mencabul dua gadis berusia 15 tahun ketika memberi mereka tuisyen matematik.

Sebenarnya, Farooq yang menjadi segala punca kepada masalah yang dihadapi Sufiah, malah sejak dia lulus matematik pada peringkat A-Level yang diperlukan untuk membolehkannya memasuki Oxford pada usia 12 tahun.

Sufiah menjalani disiplin yang ketat diterapkan bapanya serta dipaksa bermain tenis bersungguh-sungguh.

Rutin itu begitu berkesan hingga membolehkan Sufiah menduduki tempat kelapan senarai pemain wanita bawah 21 tahun.

Tetapi selepas tiga tahun di Oxford, polis melancarkan gerakan besar-besaran untuk mencari Sufiah yang ketika itu berusia 15 tahun, selepas dia melarikan diri daripada keluarganya.

Farooq bermati-matan mendakwa Sufiah diculik dan dipengaruhi satu pertubuhan yang berusaha mencari punca kepintarannya.

Bagaimanapun, Sufiah menghantar e-mel kepada keluarganya dengan menyifatkan kehidupan bersama bapanya seperti ‘neraka’.

Satu mesej yang dihantar kepada adiknya berbunyi: “Saya sudah tidak dapat menahan pencabulan fizikal dan emosi yang saya lalui selama 15 tahun. Anda tahu apa yang saya maksudkan.”

Sufiah hilang dua minggu sebelum ditemui di sebuah kafe Internet di Bournemouth, tempat dia bekerja sebagai pelayan hotel.

Dia enggan kembali semula kepada keluarganya, sebaliknya diletakkan di bawah jagaan khidmat kebajikan.

Kemudian terbongkar kisah Farooq dipenjara tiga tahun pada 1992 kerana terbabit dalam penipuan wang berjumlah 1.5 juta paun (RM9.75 juta). Sebelum itu, pada usia 19 tahun, dia pernah dihantar menjalani pemulihan akhlak kerana terbabit dalam penipuan berjumlah 100,000 paun (RM650,000).

Selepas bebas daripada kawalan bapanya, Sufiah kembali ke Oxford untuk menamatkan pengajian tahun akhirnya dalam Ijazah Sarjana Matematik.

Tetapi dia lebih pentingkan untuk menghiburkan dirinya dan gagal menamatkan kursus itu selepas berkenalan dengan peguam pelatih, Jonathan Marshall.

Mereka berkahwin pada 2004 ketika Sufiah berusia 19 tahun dan Jonathan, 24. Namun, hubungan dengan keluarganya terus tegang.

Walaupun diundang, ibu bapa Sufiah dan saudara kandungnya yang lain tidak hadir.

Impiannya untuk hidup bahagia dengan Jonathan berkecai apabila mereka bercerai setahun kemudian.

Kini, wanita itu menjalani kehidupan di flet terbabit dengan menjual tubuhnya untuk membayar sewa.

Sufiah bertemu dengan wakil akhbar itu yang menyamar sebagai pelanggan di laluan masuk ke fletnya dengan hanya memakai skirt pendek, but kulit dan baju-T.

Dengan membawa tiga telefon bimbit, dia ketawa dan berjenaka sambil memimpin ‘pelanggan’ ke apartmen kecilnya.

Sebuah katil tersedia di ruang tamu. Sufiah memberitahu lelaki berkenaan, harganya 130 paun (RM845) sejam dan menawarkannya segelas air sebelum memasang muzik menerusi radio kecil murah dan dengan gementar, menanggalkan skirt serta baju-T.

Sufiah kemudian melucutkan seluar dalamnya dan menari di atas katil. Dia memberitahu wartawan terbabit bahawa dia melakukan seks dengan kondom dan seks oral tanpa perlindungan.

Selepas wartawan itu memberikan alasannya, Sufiah membuatnya terus bercakap dengan berkata, dia masih belajar untuk mendapatkan ijazah sarjana dalam bidang ekonomi menerusi kursus separuh masa selama dua tahun di London.

Pernah disifatkan ibu bapanya sebagai anak yang baik, Sufiah bekerja sendiri tanpa keselamatan atau perlindungan fizikal.

Sufiah yang kelihatan girang tidak menunjukkan sebarang tanda kesedihan mengenai nasib bapanya yang mula menjalani hukuman penjara sehari sebelum itu.

Farooq, 50, dihukum penjara 18 bulan oleh mahkamah di Conventry kerana meraba dua pelajar perempuan berusia 15 tahun.

Mahkamah diberitahu bagaimana Farooq, Mei lalu, tiba di rumah seorang mangsanya itu untuk memberi tuisyen matematik.

Dia mula berbisik pada telinga pelajar itu dan mencium rambut serta pipinya. Dia juga meraba payu dara pelajar itu sambil memujinya dengan berkata pelajar itu pintar dan cantik sebelum meletakkan tangannya pada paha pelajar berkenaan.

Peguam Farooq, Tim Hannam berkata: “Selepas ini, dia tidak akan dibenarkan mengajar dan sebarang harapan untuk memperoleh pendapatan tinggi menerusi teknik pengajarannya yang diasaskannya hingga terbukti kejayaannya, sudah hancur. Reputasinya sudah musnah.”

Kini, jelas, si anak yang melarikan diri daripada teknik belajar yang ketat dan keras, sudah hampir musnah.

Seorang rakannya berkata semalam: “Sufiah mengalami terlalu banyak tragedi dalam hidupnya.

“Saya berharap dia mampu keluar daripada kehidupan dilaluinya ketika ini. Dia orang baik dan sepatutnya memperoleh satu kehidupan lebih baik daripada ini. Anugerah semula jadi yang dimilikinya membawa kecelakaan pada dirinya,” katanya.



Sufiah tak lagi rasa diri genius


KUALA LUMPUR, (MLP) - Wanita genius Matematik, Sufiah Yusof, memberitahu dia kini tidak lagi merasakan dirinya pintar dan sedang berjuang untuk meneruskan hidup.

Perkara itu dimaklumkan Sufiah kepada wartawan TV3, Haliza Hashim Doyle di sebuah hotel di Liverpool ketika ditemu bual untuk Rancangan Nona TV3 yang disiarkan petang semalam.

Sufiah bagaimanapun tidak memaklumkan di mana dia kini sedang melanjutkan pelajaran mahupun tempat tinggal terbarunya.

Jelas Sufiah, kegagalan dan pengalaman pahit yang dialami banyak memberi pengajaran, namun dalam masa yang sama bersyukur kerana dapat menanganinya dengan baik.

Punya kelebihan dalam bidang Matematik, Sufiah masih menyimpan hasrat untuk memberi sedikit sumbangan daripada aspek penyelidikan dan dapat meninggalkan legasi berkaitan Matematik.

Sufiah berkahwin dengan kenalan, Jonathan Marshall yang juga penuntut jurusan Undang-undang di Universiti Oxford ketika usianya 19 tahun.

Dua tahun kemudian, dia dan suaminya dilaporkan bercerai dan pembelajaran Sufiah terbengkalai.

Pada 2008, Malaysia dan Britain digemparkan dengan laporan Sufiah mencari nafkah sebagai pekerja seks.

Sufiah menjadi tumpuan media apabila berjaya memasuki Universiti Oxford ketika berusia 13 tahun pada tahun 1997.

Foto: TV3/Harian Metro


PS: Sape Sufiah nih? ntah aku sendiri pun tak tahu..  bile bace pasal die ni teringat pulak aku kat Amalina.. ntah la, dunia-dunia.


Friday, January 23, 2015

Gambar+Video: Raja Arab Saudi, Raja Abdullah Abdulaziz mangkat


RIYADH: Raja Abdullah bin Abdulaziz mangkat pada Jumaat, menurut satu kenyataan yang dikeluarkan oleh istana diraja.

Putera Mahkota Salman turut diumumkan sebagai pengganti mewarisi tahkta negara yang terkenal dengan hasil minyak.

Sebelum berita kemangkatan itu diumumkan, saluran televisyen Arab Saudi memainkan surah Al-Fatihah dan ayat-ayat al-Quran, yang biasa dilakukan apabila berlaku kematian dari kalangan kerabat diraja.

Raja Abdullah yang mula menaiki takhta pada tahun 2005 menggantikan abang tiri baginda, Raja Fahd, menerima rawatan di hospital sejak beberapa minggu kerana gering akibat jangkitan paru-paru.

Sementara itu, adik tiri Raja Abdullah,  Muqrin, yang berusia dalam lingkungan 60-an, bakal diangkat sebagai putera mahkota.

Fahd, Abdullah dan Muqrin merupakan putera-putera kepada pengasas Arab Saudi moden iaitu Raja Abdulaziz yang telah mangkat pada tahun 1953.

Abdullah disifatkan sebagai seorang yang membawa perubahan di Tanah Arab dan antara perkara yang diingati adalah Baginda membenarkan pentadbiran Baginda dikritik secara sederhana dan pernah memberi pandangan bahawa kaum wanita perlu dibenarkan untuk bekerja.

Semasa hayat Baginda, Raja Abdullah dikenali sebagai tokoh yang lantang mengkritik dasar polisi Amerika Syarikat (AS) malah menjadi suara tengah dalam usaha membawa perdamaian di Asia Barat termasuk menjadi pengantara dalam konflik Arab-Israel. Lebih awal daripada itu, Baginda pernah menyeru tentang penyatuan bangsa Arab.

Dalam perkembangan berkaitan, ramai pemimpin negara dunia menyampaikan rasa sedih dan ucapan takziah kepada keluarga diraja Arab Saudi.

Perdana Menteri Malaysia Datuk Sri Najib Tun Razak juga melalui akaun Twitternya menyampaikan rasa hiba atas kemangkatan Baginda.

Begitu juga dengan Presiden AS Barack Obama yang mewakili rakyat negaranya menzahirkan rasa dukacita dan ucapan takziah atas kemangkatan Abdullah.

Sumber

Video Raja Abdullah Abdulaziz


Saturday, January 3, 2015

Diary UKM: Access Denied UKM wifi Solved!

Diary UKM: Access Denied UKM wifi Solved!

Korang mesti biasa tengok gambor kat atas tu right? kadang-kadang dia buat pasal bile nak log-in, kita akan dibawa kepada page Access Denied. Annoying gilerr ditambah bile kite tak tahu dan terpaksa menunggu kononnye lepas beberapa minit or jam "die" akan jadi ok. Tapi harapan tidak kesampaian sebab hal sama tetap berlaku.. kekekeke.. buat sakit hati jek, mungkin ok.. tapi selama aku kat sini, kalau buat macam tu memang harapan la nak dapat connect.

So camne cara untuk settlekan masalah ni? tak perlukan software bagai dan segala.. hanya perlukan sedikit kesabaran, insyaallah temui harapan.. aiseh! aku malas nak cari why access denied can be happened, engkorang cari sendiri kalau berminat nak tahu.. aku cume nak share jer camne cara nak lepaskan Access Denied Wifi UKM neh.

Diary UKM: Access Denied UKM wifi Solved!

Aku anggap korang dah ada account dan boleh log-in seperti biasa. Ok now masukkan username and password then Login. Bayangkan la korang dibawa masuk ke page Access Denied seperti di atas, so caranya tak susah.. klik pada link "Click here to go the start page" dan korang akan dibawa pada page asal, kemudian klik Login sehinggalah korang dibawa pada website http://www.jaring.my/. That's it, mudah kan? 

Paling lama aku amik masa untuk dapat ke page http://www.jaring.my/ ni seminit dua. Tak tahu pulak mengkome sampai berjam-jam.. Satu tips, masa korang tekan Login tu, akan keluar box kecik kat bahagian atas kiri "Remember this password" kan? klik jer yes.. memudahkan bile kite nak login sokmo.

Camno pulak kalau Limited Access? hah ni lagi mudah.. nak kate confirm tak berani, insyaallah berhasil. Aku dok sini sokmo jugak mengalami masalah sebegini rupa, korang buleh try yang diajarkan dalam blog ni: http://howtod0.blogspot.com/2014/12/how-to-solve-limted-access-100-working.html.


Friday, January 2, 2015

QZ8501: Jasad Mangsa Pesawat QZ8501 Dijumpai Lagi

QZ8501: Eight more bodies found

QZ8501: Jasad Mangsa Pesawat QZ8501 Dijumpai Lagi

PANGKALAN BUN (Central Kalimantan): Eight more bodies have been found in the seas of Pangkalan Bun early today, making it 16.

However, only two have been picked up from ships anchored some 100 nautical miles from here, due to stormy weather.

The two bodies, a man and a woman, arrived in Pangkalan Bun here at 9am today.

Indonesian Disaster Victim Identification (DVI) executive director, Brigadier-General of Police Dr Arthur Tampi said the woman was found clad in blue long pants, sleeveless white shirt and a diamond ring on her left ring finger.

"The man was found wearing a shirt but without pants. He also wore a diamond ring on his left ring finger," said Dr Arthur, when met at the Sultan Imanuddin Hospital where the bodies were kept.

The bodies are expected to be flown to Surabaya later today.

No identification documents were found on them.

Dr Arthur said the DVI unit would work to get their fingerprints as part of the identification process.

"Although the bodies are bloated and physical identification can difficult, we will try our best."

Sources: http://www.nst.com.my/node/68188


Tuesday, December 30, 2014

Video & Gambar: Serpihan Pesawat, Mayat QZ8501 Ditemui

Kehilangan pesawat QZ8501 terungkai juga setelah penemuan serpihan pesawat dan jasad mayat yang terapung di Laut Jawa berhampiran serpihan pesawat ditemui. Seramai 156 anak kapal pesawat AirAsia QZ8501 termasuk seorang warga Malaysia hanya 6 jasad sahaja ditemui ketika ini, beberapa sumber mengatakan sebanyak 40 jasad berjaya ditemukan.

Punca kejadian kehilangan pesawat QZ8501 ini masih belum diketahui. Boleh jadi terjadi penyerangan di udara atau terhempas akibat hilang kawalan dan sebagainya kerana sumber mengatakan Pesawat AirAsia (Indonesia) dikatakan hilang hubungan, ketika berada di ruang udara Kalimantan. - Foto commons.wikimedia.org.

Pegawai Indonesia sahkan temui mayat penumpang AirAsia QZ8501

Anggota mencari dan menyelamat (SAR) Indonesia menemui mayat terapung di lautan hari ini dalam operasi mencari pesawat AirAsia penerbangan QZ8501 yang hilang sejak Ahad, kata Ketua  Agensi Mencari dan Menyelamat Indonesia Bambang Soelistyo di sidang akhbar yang diadakan di Jakarta, hari ini.

Al-Jazeera turut melaporkan 6 mayat ditemui di Laut Jawa berhampiran di mana serpihan pesawat itu ditemui.

Waris 162 penumpang dan anak kapal pesawat itu yang mengikuti sidang akhbar itu dari pusat krisis di Surabaya kelihatan saling berpelukan dan menangis.

Ahli keluarga menangis penuh emosi ketika menonton rakaman menunjukkan mayat  terapung di lautan di sidang akhbar itu.

“Pada jam 1.25 petang, kami melihat objek terapung dipercayai mayat salah seorang penumpang,” katanya.

Situasi di pusat krisis di Surabaya itu tegang dan penuh emosi, dengan ada yang menjerit dan menangis tidak berhenti.

Seorang lelaki pengsan dan terpaksa dibawa keluar dengan pengusung.

Bambang berkata satu pesawat tentera udara hari ini menemui 'bayang' di dasar lautan dipercayai pesawat AirAsia yang hilang itu.

“Tuhan merahmati kita hari ini.

“Pada 12.50 tengah hari pesawat tentera udara Hercules menemui objek digambarkan sebagai bayang di dasar lautan dalam bentuk kapal terbang,” katanya.

Bambang berkata pencarian kini akan tertumpu di lokasi di mana “bayang” dan serpihan itu ditemui, kira-kira 160km barat daya bandar Pangkalan Bun.

“Semua anggota mencari dan menyelamat akan dipindahkan ke lokasi itu.

“Tugas mereka ialah untuk mencari dan memindahkan semua objek atau mayat penumpang.

“Saya akan pastikan semua dibawa ke Pangkalan Bun, lokasi paling hampir dengan lokasi objek,” katanya.

Terdahulu, media melaporkan serpihan yang ditemui hari ini dalam operasi pencarian udara pesawat AirAsia penerbangan QZ8501 disahkan sebagai sebahagian daripada pesawat yang hilang itu, lapor AFP memetik kenyataan Ketua Pengarah Jabatan Penerbangan Awam Indonesia, Djoko Murjatmodjo.

“Untuk masa ini, boleh disahkan ia adalah pesawat AirAsia dan menteri pengangkutan akan bertolak secepat mungkin ke Pangkalan Bun.

“Berdasarkan kepada pemerhatian anggota mencari dan menyelamat, beberapa benda penting ditemui seperti pintu penumpang dan pintu kargo. Ia di lautan, 160km barat daya Pangkalan Bun,” katanya merujuk kepada bandar di Kalimantan Tengah, di kepulauan Borneo.

Anggota pencari dan penyelamat Indonesia awal hari ini menemui beberapa objek kelihatan seperti slaid kecemasan dan pintu pesawat di lautan ketika menjejaki pesawat AirAsia yang hilang pada Ahad dalam ribut ketika merentasi Pulau Jawa.

Bambang berkata beliau 95% pasti serpihan yang dilihat di perairan Kalimantan, Indonesia itu adalah sebahagian daripada pesawat AirAsia yang dianggap terhempas 2 hari lalu.

“Saya pasti 95% rakaman gambar itu adalah serpihan disyaki daripada pesawat itu,” katanya kepada wartawan.

Pesawat Airbus 320-200 bersama 162 orang penumpang dan anak kapal berlepas dari Surabaya pada 5.35 pagi Ahad dan dijadualkan tiba di Singapura pada 8.20 pagi tetapi hilang komunikasi dengan menara kawalan trafik udara Indonesia pada 7.24 pagi.

Seramai 155 daripada mereka adalah warga Indonesia dan seorang dari Malaysia.

Sementara itu, pada 4.11 petang tadi, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan AirAsia Tan Sri Tony Fernandes di Twitter berkata:”Hati saya sangat sedih untuk semua keluarga terlibat dalam QZ8501. Bagi pihak AirAsia yang mengucapkan takziah untuk semua. Saya tidk boleh ucapkan dengan kata-kata betapa kesalnya saya.”

Beliau kemudian memaklumkan akan bergegas ke Surabaya.

“Kami di AirAsia akan melakukan segala yang termampu,” katanya di Twitter, dan ramai pengguna Twitter lain menyampaikan rasa simpati dan memintanya tabah. – 30 Disember, 2014.

Berikut beberapa gambar dan video QZ8501:

Video & Gambar: Serpihan Pesawat, Mayat QZ8501 Ditemui

Video & Gambar: Serpihan Pesawat, Mayat QZ8501 Ditemui

QZ8501: Serpihan pesawat, mayat ditemui di Pangkalan Bun
Video Mayat Nahas Pesawat AirAsia Indonesia QZ8501 Ditemui



Pesawat AirAsia dari P. Pinang ke Langkawi Terpaksa Berpatah Balik

Pesawat AirAsia dari P. Pinang ke Langkawi Terpaksa Berpatah Balik

Sebelum ini kita digemparkan dengan kehilangan pesawat Malaysia Airlines MH 370 dan MH 17 yang dipercayai ditembak jatuh oleh pesawat pejuang Ukraine. Sebelum itu, MH 17 dikatakan telah ditembak menggunakan peluru berpandu dari darat ke utara. Baca berkaitan Russia beri bukti imej satelit MH17 ditembak jet pejuang Ukraine

Pesawat AirAsia dari P. Pinang ke Langkawi Terpaksa Berpatah Balik

Isu terbaru kehilangan pesawat QZ8501 yang membawa 162 orang termasuk seorang rakyat Malaysia, pesawat itu dilaporkan berangkat dari Surabaya pada jam 5.35 pagi (waktu Indonesia) dan dijangka tiba di Singapura 8.30 pagi (waktu Singapura). Selanjutnya di Kehilangan QZ8501 ingatkan kita tragedi Adam Air.

Pesawat AirAsia dari P. Pinang ke Langkawi terpaksa berpatah balik 

Pesawat AirAsia dari P. Pinang ke Langkawi Terpaksa Berpatah Balik

KUALA LUMPUR, 29 Disember:

Pesawat AirAsia yang berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang (LTAPP) ke Langkawi, Kedah hari ini dilapor berpatah balik selepas 10 minit penerbangan kerana ‘masalah teknikal’.

Jurucakap LTAPP ketika dihubungi berkata pesawat AK6242 yang berlepas pada 4.30 petang itu sepatutnya mendarat di Langkawi pukul 5.05 petang.

“Pesawat itu berpatah balik selepas kira-kira 10 minit memulakan perjalanan dipercayai akibat masalah teknikal dan terpaksa dijadual semula.

“Pesawat itu selamat mendarat (di Langkawi) kira-kira pukul 6.30 petang; terlewat hampir 1 jam 30 minit dari jadual asal,” kata jurucakap LTAPP itu dipetik portal berita Astro Awani.

Sementara itu, portal Berita Harian Online pula melaporkan seorang penumpang pesawat berkenaan, Subash Elangovan yang menceritakan juruterbang membuat pengumuman memaklumkan penumpang bahawa pesawat itu bedepan masalah teknikal.

Pihak pengurusan AirAsia ketika dihubungi bagaimanapun enggan mengulas lanjut dan hanya berkata satu kenyataan media mengenainya akan dibuat kemudian.

Sumber


Saturday, October 25, 2014

Yaman: Budak 8 Tahun Meninggal Pada Malam Pertama

Yaman: Budak 8 Tahun Meninggal Pada Malam Pertama
Aku ada terdengar dari kawan yang belajar di sana pasal masalah kahwin muda ni, memang kat Yaman dan biasa dengan keadaan begini, kahwin muda kemudian si perempuan meninggal sebab berlaku pendarahan teruk di bahagian kemaluan. Almaklum kome sendiri tahu, orang tua kawan dengan budak? umpama paku nak dimasukkan ke dalam jarum. Bukan berniat sembang lucah.. tapi hakikat tetap hakikat. Dari ape yang aku faham, 'mereka' dibeli oleh golongan kaya-raya pada keluarga yang susah. So ape yang kome bayangkan? maksudnye dalam Islam, perkara ini bercanggah atau tidak? punye la ramai lagi gadis-gadis dewasa kat sane.. budak jugak ko hayun, alahai.. manusia-manusia..

YAMAN – Seorang budak perempuan berusia lapan tahun meninggal dunia selepas mengalami pendarahan dalaman pada malam pertamanya selepas berkahwin dengan seorang lelaki yang layak dipanggil bapa.

Lelaki itu berusia kira-kira 40 tahun dan perkahwinan mereka ditetapkan oleh keluarga.

Budak berkenaan yang hanya dikenali sebagai Rawan, meninggal dunia di kawasan pedalaman, Hardh, yang terletak bersempadan dengan Arab Saudi.

Susulan itu, aktivis menggesa supaya pengantin lelaki dan keluarga budak tersebut dibawa ke muka pengadilan.

Penahanan berkenaan juga dapat menghentikan amalan perkahwinan paksa melibatkan kanak-kanak dengan lelaki tua di kawasan itu.

Dalam pada itu, seorang blogger yang dikenali sebagai Angry Man, menyelar lelaki berkenaan dan mahu dia dikenakan hukuman yang setimpal dengan perbuatannya.

“Bukan pengantin lelaki itu sahaja, malah semua pihak yang turut serta mengatur perkahwinan itu sepatutnya dihukum,’’ katanya.

Seorang lagi blogger, Omar pula mengecam keluarga Rawan kerana tidak mempunyai sifat kemanusiaan.

Yaman: Budak 8 Tahun Meninggal Pada Malam Pertama

Amalan perkahwinan melibatkan kanak-kanak semakin meluas di Yaman.

Ia bukan sahaja mendapat tentangan daripada aktivis tempatan malah aktivis dari luar negara juga menentangnya dan mereka mahu kerajaan menguatkuasa peraturan menghalang perkahwinan tersebut.

Hampir separuh daripada wanita di Yaman berkahwin pada usia muda iaitu sebelum 15 tahun.

Pada September 2010, seorang budak berusia 12 tahun meninggal dunia selepas tiga hari bertarung nyawa untuk melahirkan anak. -Sumber


Friday, October 24, 2014

Gambar dan Video: Pemegang Kunci Ka'bah Al-Sha'ibi Meninggal Dunia

Nama sebenar beliau Sheikh Abdul Qadir Bin Taha Al-Shaibi meninggal dunia pada Khamis (25/20/2014), ketika itu beliau berumur 75 tahun meninggal di hospital  King Khaled National Guard, Jeddah. Al-Sha'ibi kemudian dikuburkan di Mekkah (Makkah's Al-Moalla Cemetery). Sumber mengatakan bahawa beliau meninggal ketika dalam proses pembersihan Ka'bah, selanjutnya......

Gambar dan Video: Pemegang Kunci Ka'bah Al-Sha'ibi Meninggal Dunia

ISLAMABAD: Sheikh Abdul Qadir Bin Taha Al-Shaibi, senior keeper of the Holy Kaaba, passed away on Thursday. He was 75.

Al-Shaibi's body was buried in Makkah's Al-Moalla Cemetery after offering funeral prayers at the Grand Mosque. A large number of citizens and officials of the Presidency for the Affairs of the Two Holy Mosques as well as his relatives attended the last rites, Saudi Gazette Reported.

Al-Shaibi died at King Khaled National Guard Hospital in Jeddah on Thursday morning. His death came while preparations were under way for washing of the Holy Kaaba on Nov. 8 (Muharram 15).

Al-Shaibi was named the senior keeper of Kaaba after the death of his paternal uncle Abdul Aziz Al-Shaibi four years ago. Last year, Sheikh Abdurahman Al-Sudais, head of the Presidency, handed the new lock and key of Kaaba to Al-Shaibi. The lock, which was made 30 years ago, was changed after authorities noticed that it was rusty.

Dr. Saleh Bin Taha Al-Shaibi, the oldest member of Shaibi family, will be the new keeper of Kaaba. The Shaibi family continues to honor the tradition of Prophet Muhammad (peace be upon him) by handing down the position of keeper (sadin) of the Kaaba to its oldest member.

The sadin is responsible for opening and closing the Kaaba gate and washing it. When the Prophet (PBUH) entered the Kaaba after conquering Makkah, he smashed all the idols inside it, washed it, closed its gate and then called Othman Bin Talha and gave him the key saying, "These keys will remain with you until the Day of Judgment."

Sheikh Abdul Qadir Al-Shaibi was the 108th successor of Othman Bin Talha.

On an earlier occasion, he had said: "The keeper of the Holy Kaaba is the only one responsible for its affairs.

It is a huge honor that no one can take away from us because it was bestowed upon us by the order of Almighty Allah."

Copyright APP (Associated Press of Pakistan), 2014 -Sumber

Sheikh Abdul Qadir Bin Taha Al-Shaibi


Wednesday, July 16, 2014

Kiki Kamaruddin Si Steering Lock Mohon Maaf Pada Warga Emas

Demi anak, wanita 'pembuli' mohon maaf
Di bawah link video kenyataan tentang mohon maaf Kiki Kamaruddin Terhadap Uncle

Kiki Kamaruddin Si Steering Lock Mohon Maaf Pada Warga Emas

Published on 16 July 2014 18:54

Perempuan yang dirakam membuli seorang warga emas dan memukul keretanya dengan batang kunci stereng dalam satu kemalangan jalan raya telah memohon maaf berikutan tindakannya. Siti Fairrah Asyikin Kamaruddin berkata beliau akan berjumpa dengan lelaki yang diugutnya itu dalam masa terdekat, dan memohon pengguna internet menyebarkan "permohonan maaf ikhlasnya" demi "masa depan anaknya".

Alhamdulillah.. saudara kita akhirnya mendapat hidayah dari Allah memohon maaf atas kesilapannya, walaupun mungkin atas desakan mana-mana pihak, hanya Allah lah yang berkuasa untuk menggerakkan hati beliau untuk sendiri meminta maaf atas kejadian yang berlaku.

Kiki Kamaruddin Si Steering Lock Mohon Maaf Pada Warga Emas

Allah juga telah mengajar kita di dalam Al-Quran tentang saling memaafkan satu sama lain, jadilah seorang insan yang berbudi bahasa, dan jauhkan diri dari bersifat ego dan hanya pentingkan diri. Orang yang memaafkan orang lain akan merasakan ketenangan setelah memaafkan kesalahan yang dilakukan keatasnya, betapa uniknya manusia.. yang menciptakan nya adalah Allah swt.

Sudah-sudah la tuh maki hamun dia.. usah la seborkan lagi fitnah-fitnah kalau betul dia dah minta maaf kat uncle tu.. lagipun, uncle tu dah lama pun maafkan minah ni.. so padam2 la api kemarahan tu dengan shalat tarawih ok, lupekan pasal minah ni.. utamakan pasal diri sendiri lak.. hehehe.. Selamat Bertarawih.



Kisah si Uncle Memaafkan Kiki Si Steering Lock

'Uncle dah maafkan'


Kuantan: Warga emas yang menjadi mangsa seorang wanita bertindak ganas ketika kemalangan di parkir Pusat Transformasi Bandar (UTC) pada Isnin lalu tidak akan mengambil tindakan undang-undang terhadapnya malah bersedia memaafkan wanita itu.

Pesara kerajaan, Sim Siak Hong, 68, berkata, dia hanya membuat laporan polis berhubung kemalangan itu namun enggan melaporkan kejadian wanita itu bertindak ganas terhadapnya walaupun diminta pihak berkuasa untuk berbuat demikian. 

"Saya menganggap dia bertindak demikian mungkin didorong perasaan marah kerana saya melanggar keretanya. 

SIAK Heong ketika ditemu bual.

"Walaupun trauma dengan kejadian itu saya tetap memaafkannya dan berjanji tidak akan melaporkan tindakan kekerasannya kepada polis malah dia juga sudah memohon maaf kepada saya," katanya ketika ditemui di sini, sebentar tadi.

Kemalangan kecil yang berlaku kira-kira jam 1 petang itu menyebabkan wanita berusia 30 tahun itu naik darah dan bertindak memaki Siak Heong dengan perkataan kasar serta berbaur perkauman.

Malah wanita itu turut bertindak memukul kenderaan Siak Heong menggunakan pengunci stereng.



Tuesday, July 15, 2014

Ni lah Kiki Kamaruddin Si Steering Lock Gambar + Video

Ni lah Kiki Kamaruddin Si Steering Lock FESTIVAL KERJA KAHWIN KE-17
Kiki Si Steering Lock 

Ni lah Kiki Kamaruddin pompuan yang tunjuk samseng kat ORANG TUA, dah tersebar bagai virus video kelakuan bodoh beliau, bukan tak buleh nak settle cara baik.. tapi sengaja nak dapatkan perhatian atau sememangnye beliau seorang yang panas baran.

Ku tak suka untuk jaga tepi kain orang.. tapi lepas tertengok video minah tu, hati ni rasa panas membara untuk turut "mengeladah" si pelaku abnormal tersebut. 

Kau pakai tudung melambangkan keIslaman, kewanitaan, ketulusan dan sifat baik lainnye.. tapi lain pulak jadi bile kau dah bertindak sedemikian terhadap orang tua, orang tua buleh la kau sound.. meh sound aku tengok? idak ke makan beton aku?

Imej Islam yang semakin hari semakin pudar bertambah pudar dengan adanya makhluk seperti kau.. ku bukan ape, ku rase tak patut kau settlekan masalah remeh tuh dengan cara seperti orang gila di depan khalayak ramai.. ku pun malu, ekau tak malu?

Ni lah Kiki Kamaruddin Si Steering Lock FESTIVAL KERJA KAHWIN KE-17

Ape yang ku dapat tahu, beliau ni keja di Wedding Planner, keja or part time i dont care.. hati-hatilah wahai sekalian manusia, berhadapan dengan planner macam gini.. tak masal tak jadi kawen. Kene pulak sekarang ni musim kawen, walau aku tak kawen.. tapi must be ccarefull to.. meh meh meh ~

Seperti mana janji Allah, buat baik pasti dibalas baik, begitu jugak sebaliknye.. cemuhan demi cemuhan.. cacian demi cacian, sanggup kau tahan hanya kerana pakcik tuh terlanggar kereta kau? kalau bonzer yang langgo, ade bran nak sound? tak masal masuk spital, ICU terosss..

Ni lah Kiki Kamaruddin Si Steering Lock FESTIVAL KERJA KAHWIN KE-17

Ni lah Kiki Kamaruddin Si Steering Lock FESTIVAL KERJA KAHWIN KE-17

Ni lah Kiki Kamaruddin Si Steering Lock FESTIVAL KERJA KAHWIN KE-17

Sekarang kau tanggung.. kat mana-mana kau berada, dengan Peugoet CMD 25 kau tuh, balasan Allah sat ja.. bukan setakat calar, hilang habes bodykit.. haa amacam? sebab mulut badan binasa.

Perempuan bertudung mengamuk dengan steering lock (Versi kepala tegak)
Perempuan bertudung mengamuk dengan steering lock (Versi kepala tegak)


Wednesday, July 31, 2013

Pengasas Bank Arab-Malaysian (AmBank) Maut Ditembak + Gambar

Pengasas Bank Arab-Malaysian (AmBank) Maut Ditembak + Gambar

KUALA LUMPUR — Pengasas Bank Arab-Malaysian, Hussain Ahmad Najadi ditembak mati di parkir kereta di  Lorong Ceylon, Kuala Lumpur hari ini.

Hussain, 75 sedang berjalan ke arah kenderaan bersama isterinya apabila seorang individu bersenjata menuju ke arahnya dan melepaskan beberapa das tembakan.

Beliau mati di tempat kejadian dalam insiden yang berlaku pada 1.30 petang itu.

Pengasas Bank Arab-Malaysian (AmBank) Maut Ditembak + Gambar

Hussain ditembak di dada dan rusuknya sementara isterinya Cheong Mei Kuen, 49, cedera selepas dilanggar di tangan, menurut polis.

Kamera litar tertutup menunjukkan penyerang memakai baju kemeja bercorak kotak-kotak berlengan panjang dan seluar khaki.

Menurut Malaysian Insider Ketua Polis Dang Wangi Timbalan Komisioner Zainuddin Ahmad mengesahkan insiden terbabit dan mengklasifikasikannya sebagai kes bunuh.

Dipercayai tiga orang suspek terlibat dalam insiden itu menaiki sebuah teksi Proton Waja.

AmBank Group yang diasas oleh Hussain dengan dikenali nama  Arab-Malaysian Development Bank, melalui syarikat induk AIAK (Arab Investments for Asia Kuwait).

Beliau membeli bank terbabit melalui Kuala Lumpur Stock Exchange (KLSE) pada 1981.

Penembak pengasas AmBank dikenal pasti - Polis

Pengasas Bank Arab-Malaysian (AmBank) Maut Ditembak + Gambar

KUALA LUMPUR: Suspek yang menembak pengasas Arab-Malaysian Bank (AmBank), Hussain Ahmad Najadi, 75, sehingga maut telah dikenal pasti susulan penahanan seorang pemandu teksi di Sri Petaling di sini semalam.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Datuk Ku Chin Wah, berkata suspek yang dikenali sebagai Sci Ngan Zai atau Ah Chian itu kini sedang diburu dan pihaknya meminta orang ramai melaporkan kepada polis sekiranya mempunyai maklumat mengenai penembak itu.

"Menurut maklumat yang kami terima, suspek berkenaan dipercayai selalu bergerak di Taman Maluri, Cheras," katanya pada sidang media di sini, hari ini.

Mengenai pemandu teksi itu, beliau berkata suspek yang berusia 44 tahun itu ditahan kira-kira 12 malam semalam, dan telah disiasat bagi membantu siasatan berhubung kes berkenaan.

"Suspek adalah pemandu teksi yang membawa penembak berkenaan dari tempat kejadian," katanya.

Beliau juga berkata pihaknya akan memanggil individu terakhir yang berjumpa Hussain Ahmad dan isterinya di tokong berkenaan untuk diambil keterangan.

Dalam kejadian dua hari lepas itu, Hussain Ahmad maut manakala isterinya Chong Mei Kuen, 49, cedera parah apabila ditembak dari jarak dekat di parkir kereta selepas keluar dari sebuah kuil Cina, Kuan Yin Temple, di Lorong Ceylon, di sini. - BERNAMA


Polis dedah gambar suspek utama kes bunuh pengasas Ambank

Pengasas Bank Arab-Malaysian (AmBank) Maut Ditembak + Gambar

KUALA LUMPUR: Polis Kuala Lumpur hari ini mendedahkan gambar suspek utama kes pembunuhan pengasas Arab Malaysian Bank (AmBank), Hussain Ahmad Najadi menerusi rakaman kamera litar tertutup (CCTV) di lokasi kejadian.

Polis percaya imej lelaki yang dirakam dan dikenali sebagai ‘Sei Ngan Chai’(sebutan kantonis) atau Jian adalah suspek utama kejadian pada Isnin lalu.

Sehubungan itu, Polis Kuala Lumpur meminta orang ramai yang mengenali dan mempunyai sebarang maklumat mengenai suspek berkenaan supaya menghubungi Bahagian Siasatan Khas (D9) IPK KL di talian 03-21460685 atau Hotline Polis KL (Rakan Cop) di talian 03-21159999 atau SMS Polis KL(Rakan Cop) ke 32728 atau mana-mana balai polis berhampiran.

Dalam kejadian itu, Hussain ditembak mati manakala isterinya cedera di kawasan parkir kereta di Lorong Ceylon, berhampiran Tokong Kuan Yin, di sini.

Kronologi kes tembak pengasas Ambank

PS : Alahai dunia, adakah engkau sudah pasrah dengan begitu banyaknya maksiat dan jenayah yang berlaku di dunia ini sehingga angkau tidak lagi memperdulikan penghuni mu wahai dunia.

Akhir zaman ni nyawa manusia murah je.. setekat tembak menembak tu, macam makan nasi je.. ada duit, upah atau bayar pembunuh upahan, besok keluar berita kematian si pulan si pulan.. esh-esh-esh ~


Saturday, July 27, 2013

HP Paling Nipis Di Dunia Huawei Ascend P6

HP Paling Nipis Di Dunia Huawei Ascend P6
Huawei Ascend P6

Huawei, penyedia penyelesaian teknologi maklumat dan komunikasi global terkemuka yang berpangkalan di China, melancarkan Huawei Ascend P6, telefon pintar paling nipis di dunia, dalam pasaran Malaysia.

Ketua Kumpulan Perniagaan Pengguna Huawei Malaysia, Gary Xu, berkata Ascend P6 mempunyai ketebalan hanya 6.18 milimeter dan dilengkapi dengan pemprosesan 1.5GHz empat teras serta badan logam yang anggun.
Katanya, dengan paparan sel dalaman definisi tinggi 4.7 inci, Huawei Ascend P6 adalah telefon pintar yang tampil dengan pelbagai kelebihan.


“Meskipun kami sedang membina asas bagi jenama Huawei di Malaysia, kami tetap berbesar hati melihat sambutan positif terhadap produk kami oleh pengguna di sini.

“Pelancaran telefon pintar kebanggaan terbaru kami ini disifatkan sebagai tepat pada masanya dan ia melambangkan komitmen kami terhadap usaha mengembangkan jenama dan menambah penguasaan pasaran kami di negara ini,” katanya dalam satu kenyataan yang dikeluarkan di Kuala Lumpur, semalam.

Telefon pintar itu kini boleh didapati di seluruh negara menerusi pengedar yang sah dan harga jualannya adalah RM1,399. Ia didatangkan dalam pilihan warna hitam dan putih.

Antara ciri lain yang terdapat pada telefon pintar berkenaan termasuklah kamera hadapan lima mega piksel serta beroperasi dari sistem Android Jelly Bean 4.2.2.
Teknologi jimat kuasa

Selain itu, paparan antara muka Emotion turut dilengkapi dengan ciri QPC dan ADRX yang membolehkan teknologi penjimatan kuasa dan penggunaan optimum bateri untuk meningkatkan prestasi lebih 30 peratus berbanding telefon pintar dengan saiz yang sama.

Dari aspek pengalaman fotografi pula, telefon pintar itu dilengkapi dengan ciri pengecaman muka dan pengguna boleh mengambil gambar dalam ciri panorama.

Huawei Ascend P6 membolehkan pengguna menikmati keupayaan pandangan makro dari jarak empat sentimeter daripada kamera belakang lapan mega piksel.

Malah jurugambar amatur akan berasa seperti profesional dengan perisian IMAGESmart yang menyediakan fungsi kontras dan warna tambahan.

Pengguna telefon pintar berkenaan juga boleh memuat naik dan memuat turun program dengan kepantasan HSPA+ DL: kategori 14, 21 Mbit/s, UL: kategori 6, 5.76 Mbit/s, 3G WCDMA Radio Bearer UL/DL: 384 kbit/s.

Huawei Ascend P6 Specification


  • Height
    132.65mm
    Width
    65.5mm
    Depth
    6.18mm
    Weight
    About 120g(with battery)

  • Black/White/Pink

  • Size : 4.7inch in-cell display

  • 1.5 GHz quad-core CPU K3V2E

  • AndroidTM 4.2.2

  • RAM : 2GB
    ROM : 8GB

  • WCDMA 850/900/1700/1900/2100 MHz
    GSM 850/900/1800/1900 MHz

  • GPS and GLONASS

  • Wi-Fi : 802.11 b/g/n
    Bluetooth : Bluetooth 3.0
    USB 2.0 with 480 Mbit/s

  • Light sensor
    Tilt sensor
    Proximity sensor
    Gyroscope
    Compass

  • Rear camera
    Camera resolution: 8.0-megapixel
    Photos: up to 3264 x 2448 pixels
    Videos: up to 1920 x 1080 pixels (1080p)
    Front camera
    Camera resolution: 5.0-megapixel
    Photos: up to 2592 x 1952 pixels
    Videos: up to 1280 x 720 pixels (720p)

  • Audio encoding: MP3, WMA 2–9, AMR-NB, AMR-WB, AAC, AAC+, eAAC+, MIDI
    Audio file formats: MP3, MP4, 3GP, WMA, OGG, AMR, AAC, FLAC, WAV, MIDI

  • Video encoding: MPEG-4, H.264, H.263, Real Video 7–10, WMV 9, XVID, AC3
    Video file formats: 3GP, MP4, WMV, RM, RMVB

  • Support

  • Capacity: 2000 mAh
    Charging time: less than four hours

  • Phone (with built-in battery)×1
    Charger×1
    USB Cable×1
    Headset×1
    Safety Information×1
    Quick Start Guide×1
    TPU case×1
    Headset jack cover (with eject tool)×1


Wednesday, June 26, 2013

Jerebu: Susilo mohon maaf kepada rakyat Malaysia, Singapura

Jerebu: Susilo mohon maaf kepada rakyat Malaysia, Singapura
Sumbermelvister


JAKARTA: Presiden Indonesia, Susilo Bambang Yudhoyono memohon maaf kepada Malaysia dan Singapura susulan kebakaran hutan di negara itu sehingga menyebabkan berlakunya jerebu di kedua-dua negara jiran.

Permohonan maaf secara rasmi Susilo kepada rakyat Malaysia dan Singapura dilakukan menerusi satu sidang media, malam tadi.

Beliau berkata, pihaknya berharap rakyat kedua-dua negara jiran dapat memahami situasi yang sedang dihadapi dan menegaskan Indonesia bertanggungjawab atas kejadian jerebu dan sedang berusaha keras untuk memadamkan kebakaran yang berlaku. - AP

Sumberbharian


Monday, June 24, 2013

Jerebu: Indonesia Boleh Ambil Tindakan Jika Syarikat Malaysia Terlibat

Jerebu: Indonesia Boleh Ambil Tindakan Jika Syarikat Malaysia Terlibat
Sumber : peraktoday

KUALA LUMPUR: Kerajaan Indonesia boleh mengambil tindakan undang-undang jika pihak berkuasa negara itu mendapati syarikat-syarikat yang ada kaitan dengan Malaysia terlibat dengan sebarang pembakaran terbuka di kawasan ladang kelapa sawit di Riau.

Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar, Datuk Seri G. Palanivel berkata, undang-undang Malaysia tidak boleh dikenakan kepada syarikat yang didapati terlibat kerana kesalahan berkenaan dilakukan di negara seberang.

“Jika ada salah, Indonesia boleh ambil tindakan undang-undang yang sewajarnya.

“Undang-undang kita tak boleh dikuatkuasakan di sana,” katanya ketika ditemui di bangunan Parlimen di sini, Isnin.

Bagaimanapun menurut Palanivel, beliau akan mengadakan pertemuan dengan syarikat-syarikat berkenaan bagi mendapatkan penjelasan lanjut sewaktu kunjungannya ke Indonesia Rabu ini.

“Tapi ada di kalangan syarikat berkenaan mengatakan mereka tiada kaitan.

“Namun kita tetap akan jumpa dan kenal pasti jika berlaku perbuatan yang salah,” katanya.

Palanivel dijadual akan bertemu rakan sejawatannya di Indonesia pada Rabu bagi membincangkan cara untuk menangani situasi jerebu yang melanda beberapa negeri di Malaysia dan Singapura.

Antara perkara yang akan dibincangkan termasuk mewujudkan pembenihan awan di sana.

-mStar

Pembakaran terbuka di Riau bukan perbuatan syarikat Malaysia
Sumber : bharian

JAKARTA: Syarikat-syarikat Malaysia tidak terbabit dengan sebarang pembakaran terbuka di kawasan ladang sawit di Riau, yang sudah menjejaskan dengan teruk kualiti udara di sebahagian wilayah di Semenanjung Malaysia dan Singapura, kata Persatuan Pelabur Perladangan Malaysia di Indonesia (Apimi).

Setiausaha Eksekutif Apimi Nor Hazlan Abdul Mutalib berkata walaupun ada kejadian pembakaran terbuka dalam kawasan ladang sawit milik syarikat dari Malaysia, ia dilakukan oleh pekebun kecil di kawasan tanah yang mereka usahakan sendiri.

"Ingin saya maklumkan bahawa di dalam ladang milik syarikat Malaysia (Inti- atau pemilik ladang) telah diperuntukkan sebanyak 20 peratus untuk masyarakat di sekitar ladang Inti yang dimiliki oleh syarikat Malaysia itu.
"Sudah menjadi kebiasaan bagi masyarakat untuk melakukan pembakaran terbuka untuk kegiatan penanaman semula tanaman mereka," katanya kepada Bernama di sini, Isnin.

Beliau mengulas kenyataan Menteri Alam Sekitar Indonesia Balthasar Kambuaya yang mengatakan bahawa lapan syarikat Malaysia adalah antara 14 syarikat dikenal pasti terlibat dalam kejadian pembakaran terbuka di kawasan ladang mereka di Riau.

Nor Hazlan berkata pihak syarikat Inti tidak mempunyai kuasa untuk menahan masyarakat pekebun kecil daripada melakukan pembakaran terbuka dan apa yang dapat mereka lakukan ialah memaklumkan kepada pihak berkuasa tempatan tentang kegiatan itu supaya tuduhan tidak dikenakan ke atas mereka.

"Namun demikian, apabila telah berlaku pembakaran itu, pihak Inti masih menghulurkan bantuan kepada pihak berkuasa tempatan untuk menghentikan kebakaran dari terus merebak ke tempat lain," katanya.

Beliau turut menjelaskan bahawa bukan semua lapan syarikat yang dinyatakan oleh menteri Indonesia itu adalah milik syarikat pelabur Malaysia kerana ada juga syarikat yang dimiliki pelabur dari negara lain.

Nor Hazlan berkata syarikat Malaysia yang mengusahakan ladang sawit di kawasan terbabit adalah anggota Meja Bulat Mengenai Minyak Sawit Lestari (RSPO) yang melarang keras pembakaran terbuka dalam kegiatan penanaman semula, sebaliknya RSPO mementingkan alam sekitar dan amalan perladangan yang mesra alam.

"Sekiranya mereka melakukan kegiatan pembakaran terbuka, sijil RSPO yang dimiliki oleh mereka akan ditarik balik. Sijil ini adalah amat penting bagi syarikat-syarikat ini kerana tanpanya mereka tidak dapat menjual minyak sawit ke pasaran Eropah," katanya.

Nor Hazlan berkata sebagai anggota RSPO, kegiatan penanaman semula yang diamalkan ialah menerusi kaedah pemotongan dan pembersihan menggunakan traktor dan sebahagian daripada bahan yang dipotong seperti pelepah sawit digunakan semula untuk tanah di ladang itu sebagai baja.

Pada tahun ini, tidak ada sebarang kegiatan tanaman semula di ladang-ladang sawit milik syarikat dari Malaysia, katanya.

Pihak Sekretariat Apimi, katanya pada setiap awal tahun memberi peringatan melalui "APIMI Bulletin" kepada semua anggota persatuan itu tentang permasalahan kebakaran yang sering berlaku di dalam ladang sawit.

Antara lainnya ia mengesyorkan langkah-langkah yang patut mereka ambil jika berlaku kebakaran di dalam kawasan ladang milik mereka, yang tidak dimulakan oleh mereka, katanya. - BERNAMA

** P.S : Adakah ini bala dari Allah S.W.T ? mungkinkah kerana maksiat yang tiap hari meningkat dan semakin meningkat di Malaysia ?


Friday, January 18, 2013

Gambar : 10 Perempuan Tercantik Dunia

Tibe-tibe terase nak search pasal Perempuan Tercantik Dunia melecun, meletop kebabom. Jangan kate aku atau mate aku gatal nak usha puan cun ke ape, sebab bagi aku, kalau orang tanya aku sape puan yang cun bagi ko dud? aku akan jawap "Bini aku la".. what the problem? bukan ape, lepas aku review dalam beberape buah blog yang sembang pasal Perempuan Tercantik Dunia, celah mane drang usha perempuan dan lebelkan perempuan tu tercantik?

Ape yang aku dapat adalah, seksi, bukak sane sini, takde lah cun mane pun, biase je.. perempuan kat Malaysia lagi comel2.. tapi disebabkan keseksian mereka ke dilabelkan Perempuan Tercantik Dunia? walaweh.. padahal, punye la banyak muslimah kat dunia ni comel giler.. lagipon semua minah omputih, so takde lah dikatekan Perempuan Tercantik Dunia, nape tak kate perempuan tercantik Eropah ke, ape ke.. hahahaha.. ape cer? tapi takpe.. aku share kat korang dan tengok ape tanggapan korang lak.

1. BEYONCE


Beyoncé Giselle Knowles (lahir di Houston, Texas, Amerika Serikat, 4 September 1981; umur 30 tahun) adalah seorang penyany R&B, penulis lagu, produser rekaman, aktris, penari, perancang busana, dan model asal Amerika Serikat. Untuk karyanya di bidang musik, ia telah dianugrahi Grammy Award dan selain itu, ia dinominasikan untuk meraih Golden Globe Award untuk karyanya dalam seni peran. Awal mula ketenaran Beyoncé adalah sebagai anggota Destiny's Child yang penjualan rekamannya telah mencapai angka 50 juta

2. SOFIA VERGARA

Perempuan Tercantik Dunia

Sofía Vergara Margarita Vergara (lahir 10 Juli 1972) adalah seorang aktris, Kolombia komedian, televisi nyonya rumah dan model. Vergara sudah dikenal luas untuk co-hosting dua acara televisi untuk Univision di akhir 1990-an. Karir televisinya membuka untuk jendelanya terkena khalayak Amerika Utara sebelum pekerjaan akting pertamanya terkemuka di Inggris, film tahun 2003 Chasing Papi.

Selanjutnya, ia muncul dalam film, termasuk dua film Tyler Perry, Meet the Browns (2008) dan Madea Goes to Jail (2009), menerima nominasi Penghargaan ALMA untuk yang kedua. Sukses Vergara di televisi telah menerima perannya dalam film terakhir, The Smurfs (2011), Malam Tahun Baru (2011), Happy Feet Dua (2011) dan The Three Stooges (2012).

3. CHARLIZE THERON

Perempuan Tercantik Dunia

Charlize Theron (lahir di Benoni, Gauteng, 7 Agustus 1975; umur 36 tahun) adalah seorang aktris pemenang Academy Awards dan mantan model yang berasal dari Afrika Selatan.

4. LILY COLLINS

Perempuan Tercantik Dunia

Lily Collins (lahir 18 Maret 1989; umur 23 tahun) merupakan seorang aktris berkebangsaan Amerika Serikat. Dia menjadi terkenal saat bermain di film utamanya seperti Mirror Mirror. Dilahirkan di Guildford. Dia berkarir di dunia film sejak tahun 2002.

5. MADELEINE STOWE

Perempuan Tercantik Dunia

Madeleine M. Stowe (lahir 18 Agustus 1958) merupakan seorang aktris berkebangsaan Amerika Serikat. Dia dilahirkan di Los Angeles, California. Dia berkarier di dunia film sejak tahun 1986.

6. CHRISTINA HENDRICKS

Perempuan Tercantik Dunia

Christina Hendricks Rene (lahir pada 3 Mei, 1975) adalah seorang aktris Amerika dikenal untuk perannya sebagai Joan Holloway dalam Pria kabel serial televisi Mad AMC, dan sebagai Saffron di singkat Fox seri Firefly. Sebuah jajak pendapat pembaca betina yang diambil oleh majalah Esquire bernama Hendricks "wanita paling seksi di dunia".

7. MICHELLE WILLIAMS

Perempuan Tercantik Dunia

Tenitra Michelle Williams yang lebih dikenal Michelle Williams (lahir pada tanggal 23 Juli 1980) adalah seorang penyanyi dan juga aktris yang berasal dari Amerika Serikat. Namanya melambung setlah ia menjadi salah satu anggota dari grup musik R&B Destiny's Child, yang menggantikan posisi LeToya Luckett dan LaTavia Roberson yang mengundurkan diri dari grup tersebut.

8. PAULA PATTON

Perempuan Tercantik Dunia

Paula Maxine Patton (lahir 5 Desember 1975) adalah seorang aktris Amerika. Dia dikenal karena penampilannya di film Idlewild (2006), Déjà Vu (2006), Cermin (2008), Swing Vote (2008), Mulia (2009), Hanya Wright (2010), Jumping yang Broom (2011), dan Mission: Impossible - Protokol Ghost (2011).

9. MIRANDA LAMBERT

Perempuan Tercantik Dunia

Miranda Leigh Lambert Shelton (lahir 10 November 1983; umur 28 tahun) adalah seorang penyanyi dan penulis lagu Country berkebangsaan Amerika Serikat yang meraih ketenaran setelah menjadi finalis Nashville Star dan menempati urutan ketiga. Lambert merilis album debutnya dengan judul Kerosene pada tahun 2005 dibawah naungan label Epic Records. Album yang dianugerahi sertifikat Platinum di AS ini telah menghasilkan single "Bring Me Down", "Kerosene", "New Strings" dan "Me And Charlie Talking". Kempat single tersebut telah masuk chart top 40 Billboard Country Songs.

10. KATE MIDDLETON

Perempuan Tercantik Dunia

Catherine, Duchess of Cambridge (lahir Catherine Elizabeth Middleton lahir 9 Januari 1982; umur 30 tahun dikenal juga sebagai Kate) adalah istri Pangeran William dan menantu Pangeran Charles dari Kerajaan Inggris.

Saat hubungannya diketahui oleh media, Middleton sempat kesal karena wartawan mengusik privasinya. Pada tahun 2007, pers memberitakan bahwa keduanya sempat putus, namun kembali berhubungan beberapa bulan kemudian. Sejak itu Kate hadir dalam banyak acara penting kerajaan.

So amacam? seksi kan? haaa suke lah tuh (kaum adam)? kalau menurut aku, miranda lembert lagi comey cun dari yang pertame, tapi asal no 9? hahaha.. mybe aku tak prfessional macam mane mereka menilai awek2 diatas tersebut.. bile aku serach dengan keyword yang same "Perempuan Tercantik Dunia", mesti awek2 diatas tersenarai.. yang menjadi soklan, betuk ke sedunia? haaa... pikio2 lah ye..



Monday, January 14, 2013

Gambar : Uribe, Manusia Terbesar Dunia

Manuel Uribe Garza yang lahir pada 11 Juni 1965 adalah seorang lelaki yang memiliki point tubuh mencapai 570 kg dan termasuk ke dalam manusia terbesar di dunia. Lelaki ini termasuk dalam orang-orang terberat dalam sejarah kedoktoran dunia. Lelaki kelahiran Monterrey, Nuevo Leon, Meksiko ini sudah tidak boleh meninggalkan tempat tidur sejak 2011 walaupun saat ini Uribe telah berhasil meurunkan berat badannya dengan bantuan dan pengawasan ketat dari team dokter dan ahli gizi selama mengikuti program diet yang sangat ketat.

Gambar : Uribe, Manusia Terbesar Dunia

Uribe menarik perhatian dunia ketia ia muncul di rancangan television pada Januari 2006. Setelah kemunculannya di television, Uribe mandapat banyak tawaran untuk menurunkan berat badannya dengan berbagai cara termasuk operasi lambung di Italia namun tawaran tersebut ditolaknya. Akhirnya pada Maret 2006 ia telah berhasil menurunkan berat badannya hingga 120 kg. Di tahun yang sama Uribe tampil di sebuah filem dokumenteri television tentang kehidupan manusia yang terbaring sakit dan proses menurunkan berat badannya.

Gambar : Uribe, Manusia Terbesar Dunia

Uribe bertemu dengan kekasihnya, Claudia Solis, pada tahun 2004 hingga akhirnya pada saat harijadi Uribe yang ke-43 di tahun 2008 lalu, di depan wartawan Uribe mengatakan bahwa dia sangat mencintai Caludia dan berniat untuk segera menikahinya. Pada Oktober 2008 mereka akhirnya mereka berniikah. Dan mereka hidup berbahagia sampai sekarang walaupun Uribe memiliki berat tubuh yang jauh diatas berat tubuh manusia biasa. (abnormal)

Gambar : Uribe, Manusia Terbesar Dunia

Uribe mengakui bahwa selama mengikuti program diet, dia seharusnya hanya boleh mengambil 2000 harian kalori setiap harinya. Banyak dokter yang memuji usahanya yang berjaya menurunkan berat  badan sebanyak 400 kg tanpa menggunakan operasi pegambilan lemak atau sejenisnya. Kisah Uribe dalam menurunkan berat badannya telah menjadi inspirasi bagi banyak orang terutama orang - orang yang selama ini kurang percaya diri dalam hidupnya kerana kelebihan berat badan. ** Kalau makan pon tak beragak memang akan belemak punye bro-sis, faktor utama makanan, tak jage kesihatan, nak makan boleh je, makan tu ni.. tapi mesti mw senaman la kawan.. tak senam, confirm la boroi atau belemak.. ikut logik and fakta je.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...