Followers

Showing posts with label Free Download. Show all posts
Showing posts with label Free Download. Show all posts

Friday, July 24, 2015

Diary UKM : Check Keputusan Peperiksaan di Smpweb

Dengo-dengo kabo tak buleh check keputusan peperiksaan di Smpweb sekirenye pelajar masih ada hutang dengan pihak Universiti. Tapi baru-baru ni beberapa pelajar termasuk aku yang masih berhutang (yuran kolej) buleh jer check result dengan jayanya, pointer tak pointer tu lain cita la, yang penting buleh check! Bukan ape, kabo kengkawan yang lain setelah survey dilakukan mengatakan bahawa mana-mana pelajar yang masih berhutang takde hak untuk tengok result?

Diary UKM : Check Keputusan Peperiksaan di Smpweb

Untuk mendapat kepastian, sorang kawan ni pi tanya Bahagian Siswazah berkaitan check result ni laa.. alhasil terbukti tidak boleh check seperti yang diwar-warkan. Ade jugak kawan yang suggest suh tanya ketua jabatan untuk tahu result (cgpa) sebab kawan dia sendiri pi tanya ketua jabatan dan dapat tahu result (maybe kamcing la) terkini.

Persoalannye sekarang.. beno ke idak tak buleh check? Sebabnye, pelajar sebelum ni pun (semester lepas) yang masih ada hutang tapi still buleh check? Walaupun dah dapat kepastian dari pihak siswazah, desas-desus masih lagi kata buleh check. So ape kate kite check?

Diary UKM : Check Keputusan Peperiksaan di Smpweb

Huh!! Rupenye memang boleh check! Hehe.. nak hoorey pun tak boleh sebab result tak seperti yang disangka. Aku rasa la.. yang tak dapat akses untuk periksa keputusan peperiksaan ni bile pelajar ada hutang pengajian semester.. kebanyakkan kawan aku yang ada hutang kolej tetap boleh check macam biasa termasuklah aku. Mungkin jugak termasuk hutang library dan lain-lain.. tapi tu aku tak pasti.

Untuk check hutang, korang buleh pegi sini: https://ekew.ukm.my/efast/ (no matrik@KP dan password)

Untuk check result dan berkaitan data-data pelajar, klik link ni: https://smp.ukm.my/smpweb/index.cfm (no matrik dan password)

Ok dah, tak payah nak bangga sangat 4flat tuh! Simpan jauh-jauh, bak kate membe aku “pointer tak penting, yang penting ilmu tersebut bermanfaat dan dimanfaatkan untuk orang lain” fine. Hehe gurau je.. tahniah la ada kemajuan dalam hidup, asalkan kite berusaha untuk dapat yang terbaik namun Allah menetapkan hanya sekadar itu rezeki yang patut kite terima. Sebab hanya Dia yang tahu setiap yang berlaku, manusia hanya berusaha, berdoa dan bertawakal saja.


Wednesday, July 22, 2015

Diary UKM : No Telefon Lengkap 13 Kolej Kediaman UKM

“Try la call dulu tiap kolej yang ada kat UKM, nanti senang tak fikir nak tido kat mana…” terngiang-ngiang kata-kata tu bermain di fikiranku.. ku fikir tidaklah semudah yang disangka almaklum student UKM kononnye bile mintak kawtim-kawtim boleh dapat la sewa bilik, tapi kiraan ku ternyata salah. Bukan ku tidak pedulikan nasihat ikhlas kawan ku tadi, memang hasratku untuk call dan tanya tiap kolej yang ada di UKM, ku bukan lah budak hingusan yang sudah kena baru menyesal, banyak pengalaman hidupku mengajariku erti kehidupan sebenar...

Tapi apolah nak dikato kan bondo dah nak jadi dan bukan aku mintak pun? Redha itu lebih baik dari merungut je, kalau merungut dapat hasil takpe jugak, lagi sakit hati ada laaaa. So lepas test JPJ tadi kemudian checkout hotel family aku (beraya K.L), terus aku hidupkan enjin iswara 1.3 tahun 2002 tu dan meluncur laju menuju ke destinasi… UKM. Tiap detik masa otakku merangka susun atur urusan yang perlu dilakukan terlebih dahulu. Iswara kubawa masuk ke UKM ikut jalan belakang bukan kerana takut sebab kereta ku lengkap dengan sticker student UKM, tapi untuk memudahkan urusan ku menuju Kolej Rahim Kajai.

Kenapa Rahim Kajai? Ntah la.. lepas tu ke Kolej Tun Hussien Onn dan sebelahnye (lupa nama kolej) dan akhir sekali Kolej Keris Mas tempat menginap ku selama ini. Haha! (gelak dulu) semua jawapan yang ku terima sama “takde dik, tahun ni semua kolej tak ambik sewa bilik untuk student…”. Hah amik kau! Akhirnye keputusanku adalah berteduh sementara di surau KKM (ade aircond) dan cube untuk tenangkan diri sambil berfikir secara rasional. Ok! Aku perlu call setiap kolej untuk pastikan sama ada mungkin mana-mana kolej yang sediakan sewa bilik, kan mudah kalau dari awal prepare?

Tapi kalau perkara ni tak berlaku, artikel ini tidak akan kalian temukan yang ditulis berdasarkan pengalaman hidup seorang mahasiswa betul? Hehe. Sebelum dikongsikan no-no telefon setiap kolej kediaman UKM, perlu untuk diketahui setiap kolej di UKM tidak lagi menyediakan sewa sehari-hari, so pandailah nak hidup ok!

Diary UKM : No Telefon Lengkap 13 Kolej Kediaman UKM

No Telefon Lengkap 13 Kolej Kediaman UKM

Kolej Aminuddin Baki (KAB)
Pengetua : 03-8921 5915
Tel (Pejabat Am) : 03-8921 5104
Faks : 03-8921 5835

Kolej Pendeta Za'ba (KPZ)
Pengetua : 03-8921 6849
Tel (Pejabat Am) : 03-8921 6851
Faks : 03-8921 6846

Kolej Dato Onn (KDO)
Pengetua : 03-8921 5921
Tel (Pejabat Am) : 03-8921 5103
Faks : 03-8921 5117

Kolej Tun Dr. Ismail (KTDI)
Pengetua : 03-8921 5359
Tel (Pejabat Am) : 03-8921 6270
Faks : 03-8921 5231

Kolej Burhanuddin Helmi (KBH)
Pengetua : 03-8921 5467
Tel (Pejabat Am) : 03-8921 5105
Faks : 03-8921 5199

Kolej Ibrahim Yaakub (KIY)
Pengetua : 03-8921 4362
Tel (Pejabat Am) : 03-8921 5269
Faks : 03-8921 5268

Kolej Tun Hussein Onn (KTHO)
Pengetua : 03-8921 5953
Tel (Pejabat Am) : 03-8921 3157
Faks : 03-8921 3158

Kolej Tun Syed Nasir (KTSN)
Pengetua : 03-8921 7828
Tel(Pejabat Am) : 03-8921 7828
Faks : 03-8921 2158

Kolej Ungku Omar (KUO)
Pengetua : 03-8921 3148
Tel (Pejabat Am) : 03-8921 5344
Faks : 03-8921 5345

Kolej Keris Mas (KKM)
Pengetua : 03-8921 4009
Tel (Pejabat Am) : 03-8921 4011
Faks : 03-8921 4009

Kolej Rahim Kajai (KRK)
Pengetua : 03-8921 5629
Tel (Pejabat Am) : 03-8921 3103
Faks : 03-8921 3101

Kolej Antarabangsa Ibu Zain (IZISH)
Pengetua : 03-8921 5600
Tel (Pejabat Am) : 03-8921 5602
Faks : 03-8921 5600

Kolej Idris Al-Marbawi (KIAM)
Tel (Pejabat Am) : 03-8921 5304/3092/


Tuesday, February 24, 2015

Diary UKM : Daftar Kursus WJ, EJ dan LJ

Diary UKM : Daftar Kursus WJ, EJ dan LJDiary UKM : Daftar Kursus WJ, EJ dan LJ

Bagi pelajar Master mod campuran diwajibkan untuk daftar subjek yang ditetapkan sebanyak 8 jenis subjek. Setiap subjek bersamaan dengan 3 unit, jadi setiap semester hanya dibenarkan daftar tidak kurang dari 9 unit dan tidak melebihi 18 unit. Tak faham? ok moh kite calculate:

Setiap semester :

  • Tidak kurang dari 9 unit dan tidak melebihi 18 unit.
  • 1 subjek 3 unit.
  • Kalau nak cukupkan 18 unit, jadi boleh amik 6 subjek (6x3=18).
Ok dah faham kan? kite target Master selama 4 semester bersamaan 2 tahun dan termasuk submit thesis tu.. difahamkan oleh ketua jabatan FPI 2014 Prof Madya Dr Jaffary Awang baru2 tadi taklimat bersama pelajar baru Master FPI feb intake, semester pertama dan kedua habiskan dulu subjek-subjek (8 subjek), kalau tak sempat habis boleh drag semester ketiga.. but make sure dah mula menulis.. maksdunye kat sini, semester ke-2 tu dah siap proposal dan diterima jabatan.. so untuk semester 3 & 4 fokuskan hanya menulis.

Diary UKM : Daftar Kursus WJ, EJ dan LJDiary UKM : Daftar Kursus WJ, EJ dan LJ

Insyaallah dah faham kamm? tak faham nanti tanyo la kat bawah deh... 

Hokey, ape pulak WJ, EJ dan LJ? aku pun tak berapa pasti istilah yang sesuai bagi singkatan2 tersebut.. ape yang aku faham adalah, WJ, EJ dan LJ adalah singkatan kepada kursus (8 subjek) yang diwajibkan, sunat dan harus kepada setiap pelajar Master. WJ adalah wajib jabatan = 3 kursus, EJ adalah elektif jabatan = 3 kursus dan LJ adalah luar jabatan = 2 kursus. Semuanya bersamaan 8 kursus / subjek. Ok ape yang seharusnye kome fikir:

  • Semester 1, 2 dan 3 berapa kursus yang perlu didaftar?
Jangan lupa, ujian kelayakan Bahasa Arab pada 3 hari lepas daftar diri di UKM. Sekirenye tak lulus ujian B.A 1 dan 2, maka bertambahlah kursus kepada 10 kursus.. hehe. Ujian nye bukan calang2, memang la A B C (objektif), tapi kalu kome tak buat molek2.. terpaksalah masuk kelas bahasa, bazir masa, tenaga dan paling penting tumpuan pada subjek lain. Dan jangan lupe, ada satu lagi subjek wajib bagi pelajar Master full thesis atau mix mode, Kaedah Penyelidikan. So berapa semua nye:

  • WJ, EJ dan LJ : 8 kursus.
  • Bahasa arab : 2 kursus.
  • Kaedah penyelidikan: 1 kursus.
  • Semuanya bersamaan = 11 kursus.
Ok2 dah faham semua.. tapi camno lak nak daftar kursus?

Perkara utama sebelum kome layak untuk daftar kursus adalah bayar yuran terlebih dahulu, kalu tak memang sangkut. Lepas dah daftar dan bayar yuran, sehari lepas tu kome boleh dah nengok di smpweb UKM atau boleh layari di SINI. Klik pada Pendaftaran Kursus Semasa, cari kursus yang nak didaftarkan, klik pada kursus pilihan, kemudian klik butang DAFTAR. Langkah yang sama sekiranya ada kursus yang ingin digugurkan.

Alamak.. dah penuh pulak dah.. camno nih??

Diary UKM : Daftar Kursus WJ, EJ dan LJ

Takpe jangan risau.. buat satu slip pendaftaran kursus seperti di atas. Bile masuk kuliah nanti, minta tanda tangan pengesahan dari pensyarah kemudian daftar manual di ATMA. Cakap saja nak daftar kursus.. nanti dah bagi slip bertanda tangan tadi pada diorang, tahu la diorang nak wat ape.


Monday, February 23, 2015

Diary UKM : Cara Dapatkan Stiker Kenderaan UKM

Diary UKM : Cara Dapatkan Stiker Kenderaan UKM

Bagi pelajar UKM yang telah berjaya daftar dan mempunyai akaun di https://smp.ukm.my/smpweb/index.cfm, bolehlah memohon untuk mendaftar kenderaan anda (kereta atau motor) di http://ewarga.ukm.my/trafik/.

Prosidur Pendaftaran Kenderaan Pelajar
  1. Pelajar akan dibenarkan membawa kenderaan seperti peraturan yang telah ditetapkan oleh pihak universiti.
  2. Hanya pelajar yang mendaftar kursus pada sesi 2014/2015 sahaja dibenarkan mendaftar kenderaan.
  3. Semasa membeli pelekat kenderaan pelajar di kehendaki membawa :
    • Lesen yang masih sah digunakan
    • Kad Matrik
    • Geran Asal atau salinan geran
    • Jika geran mempunyai nama tidak sama dengan pelajar, perlu membawa surat KEBENARAN dari penama pada geran kenderaan tersebut
  4. Pelajar akan diberikan pelekat kenderaan berwarna biru.
  5. Pembantu penyelidik yang berstatus pelajar akan diberikan pelekat kenderaan berwarna biru
Sebelum runner ke Bahagian Keselamatan Wisma Aman UKM untuk mohon stiker kenderaan, jangan lupe daftarkan kenderaan anda terlebih dahulu di SINI, lepas dah settle key in semua, baru lah boleh mohon stiker kenderaan di Wisma Aman. Wisma Aman tu kat mane? keluar jer dari Pintu Gerbang UKM, belok ke kanan dan terus. Nanti anda akan jumpe satu lorong kecik sebelah kanan.. so masuklah kat situ, Wisma Aman berada di bahagian kanan jalan.

Sediakan RM2 bagi harga stiker kenderaan tersebut, anda akan ditanya no plate kenderaan.. so ingat2 la, takkan keta moto sendiri tak hengat no plate? hehe. Masa 1st aku daftar, tak pulak tanya2 bagai.. straight to the point jer.. dia tengok aku dah ada dalam sistem, kasi RM2, terus bagi stiker. Tak kisahlah ape hal sekalipun, yang penting dah dapat stiker.

So ape kelebihan ada stiker kenderaan UKM ni?
  1. Mudah lepas dari pengawasan Guard.
  2. Pengurusan parking lot (kolej tertentu).
  3. Yang lain kome carik sendiri..
Atleast mudah urusan dengan pak guard tambah2 kalau korang suke keluar malam.. pagi2 baru balik, confirm kene tahan, so kalu dia tengok stiker UKM tu.. direct jer dia bagi lepas. Dari yang aku tahu, UKM ni longgar sikit bahagian pengawasan keselamatan berbanding Uni lain.. ntah la, aku pun tak pasti sebab aku dulu belajar di Aceh.. mana ada sistem Guard2 nih.. hentam saja. Antara yang terbest adalah, kereta anda ada stiker UKM. Hehe.


Friday, January 23, 2015

Diary UKM: Share Pengalaman Pinjaman Pelajaran Mara (eduloan)

Diary UKM: Share Pengalaman Pinjaman Pelajaran Mara (eduloan)

Aku nak share serba sedikit pengalaman aku selama menguruskan pinjaman Mara, ape yang dahpun aku hadapi dan ape saje yang perlu kite tahu berkaitan proses Mara terima atau tidak permohonan kite dan acaner kite nak tahu permohonan kite berjaya atau tidak. So aku akan gunakan penulisan dan peneranga sesantai mungkin, atau mungkin menggunakan istilah yang aku sendiri pun tak faham.. pandai-pandai la kome faham yep.

Antara perkara yang selalu merosakkan mood aku adalah duit, ade ke idak duit, cukup ke idak nih, camne tu camne ni.. sebenarnye tak perlu risau gelisah bagai, setiap pekerjaan baik yang kite lakukan pasti akan mendapat pertolongan dari Allah, musti ada jalan punye. Sebelum aku mohon Mara, aku dah mohon dulu Mybrain. Secara singkat ape tu Mybrain adalah bantuan kerajaan kepada mereka yang berjaya melanjutkan pelajaran di peringkat Master dan Phd, untuk lebih lanjut.. sila buat pencarian berkaitan Mybrain atau boleh KLIK SINI.

Soo.. lepas aku dah berjaya daftar (boleh rujuk sini) dan kemaskini segala maklumat yang diperlukan, haku ingatkan buleh la settle tunggu macam tu jer.. ropenye ado koje lagi perlu diselesaikan.. hayyak.. dan keje tu pun perlukan kesungguhan dan kerajinan tuan punya badan. Macam aku buat lambat-lambat, so result pun mesti lambat.. dan jangan dengki dengan kawan yang dapat awal sebab drang rajin pegi submit awal. Lepas dah daftar, diterima dan siap mengemaskini segala maklumat.. ape yang perlu dibuat adalah print out borang-borang dan buat soletap (macam asingment tu). Rujuk buku panduan yang diberi, satu lagi saran aku, baca satu persatu dan fahami dengan jelas setiap patah perkataan supaya korang tak buat kesalahan.

Lepas dah soletap bagai mengikut sepertimana arahan dalam buku panduan, aku tak perlu cerita detail macam setem hasil, penjamin, cop di pesuruhjaya sumpah dan sebagainye. Berkaitan dengan pesuruhjaya sumpah, korang perlu hadir bersama penjamin (ayah ect) ke mahkamah, jadi macam mana kalau jauh macam aku UKM ke Ipoh? setelah mendapat saranan dari member, tak perlu penjamin turut hadir, cukup korang bawak borang yang perlu dicop tu ke office pesuruhjaya sumpah. Tak pe ke? soal takpe ke ape ke.. aku tak berani jamin, tapi masa aku buat takde hal pun. Pegawai tu tak tanya banyak, mintak borang.. kite kabo le nak cop pesuruhjaya sumpah, kite perlu sediakan duit Rm10 kalau tak salah dan diserahkan pada pegawai tu, untuk ape duit tu.. nanti korang tanya sendiri. So kat mane lokasi pesuruhjaya sumpah tu? kalu kome di UKM Bangi, di area stesen bus Kajang.

Haaa lopeh dah settle semua.. nilah masanya untuk kome jalan-jalan di KL. Ok segala borang tersebut perlu diserah dan disahkan oleh pegawai Mara di Ibu Pejabat Mara, ikut tempat kome le.. kalau aku di KL ni alamatnye:

Pejabat Timbalan Ketua Pengarah MARA (Khidmat Pengurusan) Tingkat 26, Ibu Pejabat MARA 21, Jalan Raja Laut 50609 Kuala Lumpur. Tel : 03-2613 9994

Siap ado no telepon lagi. HQ Mara di KL ni agak tersorok sikit sebab dia combine dengan banggunan ape ntah.. lupe dah aku. So untuk tahu exactly HQ Mara ni, bertanya lebih baik dari mendiamkan diri. Tanya la orang-orang berhampiran anda. Aku boleh bagi peta setakat korang tahu SOGO? keluar dari pintu depan SOGO, jalan lurus ke kiri dan korang akan jumpa HQ Mara. Tanya orang OK, sebab memang agak susah nak carik.

Ok lepas dah jumpa HQ Mara di tingkat 4 kalau tak salah, prepare borang kome sebaik mungkin, pastikan segala T.T, cop, helaian dan sebagainye mencukupi. Bukan ape, ni untuk mengelak kome dari dikondem oleh pegawai yang hampeh. Masuk pejabat diorang, amik no dan beratur ikut giliran.. jangan kau redah pulak, ingat tu. Bile dah sampai giliran kome, serahkan segala borang kepada pegawai dan mereka akan mengesahkan adakah anda mengikut sepertimana tertulis dalam garis panduan. Kalu ada yang tak OK, dia akan bagitahu.. tak perlu cuak ke hape, tanya dan dengar baik-baik sebab sangat penting untuk kome faham ape yang problemnye. Ramai jer members aku lepas dengan sekali hantar, aku je 3 kali hantar. Hehehehehe.

Untuk pengetahuan korang, kalau pegawai tu dah kate OK dan dia simpan borang tu, bermaksud 30% permohonan Mara korang akan diterima, tapi belum confirm selagi korang tak lepas masa menunggu melebihi 3 bulan. Tapi ramai jer dapat awal sebelum 3 bulan? 2 minggu lepas hantar dah dapat? memang betul ape yang korang cakap, ada sesetengah pelajar dapat awal tanpa perlu menunggu 3 bulan, mengikut beberapa maklumat dari member selepas die sendiri call tanya pihak Mara, pelajar yang dapat awal adalah disebabkan mereka hantar borang sebelum 2 minggu selepas mendaftar di dalam sistem (pendaftaran awal). Bagi yang terlepas atau hantar pada minggu ke 3 dan seterusnye, permohonan akan diproses dalam tempoh 3 bulan. Kalau tak salah aku, yang hantar borang sebelum 2 minggu selepas mendaftar di dalam sistem tu mereka dapat Mara lepas 1 bulan menunggu. So harap korang faham penjelasan berterabur aku.

Diary UKM: Share Pengalaman Pinjaman Pelajaran Mara (eduloan)

Lepas dah settle semua borang, korang boleh daftar di ebaki Mara untuk check segala maklumat berkaitan pinjaman Mara korang. Boleh KLIK LINK ni, cume sekarang ni sistem sedang diselenggara so korang tak buleh nak daftar, bile waktu OK aku sendiri pun tak tahu.

Lepas dah berjaya daftar, ape yang perlu kome buat adalah menunggu mengikut Mara kome diterime sepenuhnye. Macam aku cakap tadi, antara 1 bulan atau 3 bulan mengikut masa mengkome nganto borang ke HQ Mara, kalu tak faham.. baca balik penerangan di atas, almaklum, kekadang orang excited sangat sampai mende penting pun jadi tak penting. Okeh pada perenggan seterusnye aku akan share pulak pengalaman berkaitan respon Mara pada permohonan kite, proses ke idak, kat mane nak tahu permohonan diterime sedangkan Mara memang takkan inform kecuali ade hal tertentu. Ni pengalaman member aku setelah 3 bulan lobih menunggu tak yo masuk-masuk, sampai ada yang sound-sound dekat FB.. yolah, respon takdek, tunggu 3 bolan lebih nih.. sapo tak marah?

Diary UKM: Share Pengalaman Pinjaman Pelajaran Mara (eduloan)

So guane? perkara pertama buleh kita usahakan adalah dengan menghantar email kepada pihak Mara mengikut kepandaian mengkome mengolah kata-kata seperti contoh di atas. Aku buat macam gini setelah mendapat saran dari beberapa rakan lepas mereka mendapat direct respon dari Mara sendiri, maksudnye, lepas diorang call or email, Mara terus respon kata duit akan masuk dalam masa terdekat. Email dan no telefon Mara ada disediakan kat bawah, atau kome buleh download sendiri panduan, pertanyaan dan bantuan direct pada pihak Mara di eBaki Mara. Untuk pengetahuan mengkeme, lepas teman nganto email, Mara tak respon mende pun.. maksudnye kat sini, luck tu penting, bukan semua orang Mara akan respon, tapi paling tidak kite ada usaha, right? Satu lagi, bukan mudah nak dapatkan email Mara khusus bahagian pinjaman, lepas kome dah download di eBaki Mara, kome akan faham maksud teman.

infobpp@mara.gov.my,
sulfikah@mara.gov.my,
nhasidah@mara.gov.my,
No tel: 03-2613 2494

Diary UKM: Share Pengalaman Pinjaman Pelajaran Mara (eduloan)

Perkara kedua pulak adalah dengan memeriksa akaun Mara eduloan kome. Cube perati gambar email di atas, di bawah perkataan Sila cetak maklumat di bawah ada banyak borang right? Mara diterima 95% selepas borang-borang tersebut telah di padam kecuali Surat Tawaran. Lepas semua borang dah dipadam kecuali Surat Tawaran, keme buleh la check Maybank2u atau bank yang telah didaftarkan. Aku tak rekemen kome nak check bank hari-hari.. sebab sakit hati jer mende yang same, walaupun keme check di eduloan Mara pun same je.. atleast kurang la sikit sakit hati tu, bagi aku la. Lagipun kalau check di eduloan Mara, dan hanya tinggal Surat Tawaran, bermaksud permohonan pinjaman Mara telahpun diterima 95%, hanya perlu tunggu 2-3 minggu.. tapi aku dapat 1minggu ++ jer.

Ape-ape pun.. selamat buat korang semua, moga berjaya dunia akhirat, dipermudahkan segala urusan dunia dan akhirat. Silekan bertanya jika ada kekeliruan berkaitan pinjaman pelajaran Mara di bahagian komen. Ada dua lagi bantuan yang boleh kome mohon, Mybrain15 dan Zakat UKM, yang ni nanti lah aku cerita.. tak larat nak naip yoep!

Beberapa panduan mungkin diperlukan:

arahan borang Mara
eduloan-FORM
Panduan Permohonan Online MARA _ 04-21 Feb 2013
tatacara-pengisian borang pinjaman mara


Saturday, January 3, 2015

IDM 6.21 build 16 Setup + Universal Web _ V3

Ok ni Internet Downloader Manager yang aku pakai sekarang untuk dikongsi bersama. Untuk yang latest dari web http://www.internetdownloadmanager.com/ adalah idman621build17. Jadi kalau nak dapatkan yang latest boleh cari di Google, aku cari di http://onhax.net/. Antara website yang banyak membantu menyediakan software yang fullversion dan beberapa artikel yang sangat berguna boleh dapatkan di website tersebut. Kalau ada, tolong inform ye.. hehe..


IDM 6.21 build 16 Setup + Universal Web _ V3

IDM Universal Web Crack V3
release : 04-Oct-14
-----------------------------------------------------

How to Crack ?

1. Install IDM latest version using IDM Setup file/ Or update IDM Using IDM Quick Update
2. Run IDM Universal Web Crack
3. Update IDM Universal Web Crack if needed
4. Select IDM Installation path
5. Click Crack :)

When a New version of IDM comes ?

1. Update IDM
2. Open Crack
3. It will ask to update crack.Update it
4. Crack as usual

Info [Also check Read Me compiled with the Crack]
-----------------------------------------------------
• update.bin file will be created after crack update process.do not delete it if you want to keep the crack uptodate.

• perfect cracking will be done once, you get all three ticks in green or purple in the crack status (purple tick means update.bin found and loaded)

• You can use quick update function of IDM to update IDM. But if you get fake serial message after applying the crack, uninstall IDM and install the latest version of IDM using setup and re-apply the crack.

• if a new crack version release becomes late, you will get a notice when opening the crack :)

===============================
web : www.onhax.net
labs : labs.onhax.net
fb : www.fb.com/OnHAX.net
twitter : twitter.com/onhax

Source:
http://www.internetdownloadmanager.com/
http://onhax.net/


Saturday, September 20, 2014

Microsoft Office 2013 Activation Tool Working 100% 4shared

Microsoft Office 2013 Activation Tool Working 100% 4shared

Untuk mengaktifkan Microsoft Office 2013 sebenarnye takde lah susah mane pun, aku jer terlepas pandang cara untuk aktifkan Microsoft Office 2013 nih! ade satu cara yang aku practice dari tutorial sebuah blog Indonesia, menggunakan Skype software bagi mendapatkan product key MO 2013. Leceh la jugak, aku try tak menjadi sebab detected private pulak dah.

Alhasil dapat tutorial dari sebuah blog ni cara aktif MO 2013 ni menggunakan tool yang memang aku dah ada? hampeh tak?

So don't make yourself trouble.. i'am  pretty sure this trick 100% working for your Microsoft Office 2013. If u already have MO 2013 installed on your system (but must have some file like activation, install, Microsoft Toolkit 2.4.5), ignore the download link. 

If not, download HERE the folder name is Microsoft Office 2013 Professional Plus activation crack.

Cara untuk aktifkan Microsoft Office 2013 :

1.) Buka folder Microsoft Office 2013 Professional Plus activation crack - install MO 2013 (dalam folder install).

2.) Buka dan baca notepad (readme).

3.) Cara untuk aktifkan MO 2013 - Buka Microsoft Toolkit 2.4.5 - klik butang Microsoft Office - Customize setup - Set Installer Path - Setup .exe (cari dalam folder install).

** Tunggu setiap proses selesai.

Microsoft Office 2013 Activation Tool Working 100% 4shared

4.) Microsoft Toolkit 2.4.5 - Activation - EZ-Activator - setelah selesai - Check.

Mudah saje kan? sebelum ni first pakai MO ni kat lappy office aku, bukan gini cara aktif MO nih.. ntah camne bleh terlupe.. so ni kira cara baru yang aku jumpe dan gune terbukti berhasil lah. So gua nak kasi blog credit :

Credit : Source


Friday, September 19, 2014

The Best Compress PDF Software Must Try !

Aku bermasalah dengan proses untuk kecilkan size file PDF 1.5mb kepada 400kb only.. memang sangat banyak website yang menyediakan kemudahan untuk reduce PDF kepada size yang lebih kecil, tapi tak semua website menepati seperti yang diinginkan.. kadang2 size dah OK, tapi bile view jadi kabur, berat dan sebagainya.

The Best Compress PDF Software Must Try !

File aku sebenarnye takde lah besar sangat, tapi bile dah merge dengan file PDF lain, automatically file bertambah besar, ni masalah utama aku untuk submit saiz file yang telah ditentukan. Dah banyak keyword (compress PDF) dan compress website aku try.. tetap masalah sama tetap berlaku.

Lastly, usaha punya usaha.. terjumpa sudah software menarik compress PDF, portable lagi. Aku share bukan ape, yelah yang utama memang untuk kemudahan semua, tapi paling utama sebab aku nak save mane-mane software rare, perlukan usaha dan ketekunan.

Bebel plak.. okeh software tu boleh download SINI.

Cara guna pandai-pandai lah kome yek! very simple to use, explore try and try and try.. insyaallah dapat.

Good luck!

Any problem, please comment below :


Thursday, September 11, 2014

Camne Nak Buang Antivirus Avast?!!

Camne Nak Buang Antivirus Avast?!!

Bagi aku Avast adalah AV yang boleh dikatekan menyusahkan pengguna terutama aku.. atau mungkin aku sendiri tak tahu cara untuk agar Avast tak menyusahkan aku.. tak pernah pulak nak ambik tahu.. setahu aku, Avast ni memberatkan system laptop sehingga menyebabkan banyak kerja jadi tergendala.. tak buleh nak open banyak apps.. kompom tersangkut.

Lenovo aku ni beli-beli memang dah terinstall AV Avast.. so kut mane pun kene jugak merelakan.. walau terpaksa, macam yang aku kate.. banyak keje aku jadi lembab tetambah bile browsing, mana ada orang browsing buka 1 tab.. 

So setelah sekian lame jugak aku pakai Avast, aku buat keputusan untuk uninstall / remove dari my Lenovo. Nak buang AV ni kene ada cara, kalau kite Uninstall dari laptop.. banyak file @ laptop akan jadi tambah berat. Jadi trik die mudah je..

Download SOFTWARE ni. Cara guna sangat mudah, klik jer software yang didownload tadi.. nanti kite akan disuruh untuk masuk ke Safe Mood, jangan risau.. ikut jer seperti yang disuruh.. sampai lah komputer siap restart.

Selesai.

Selamat mencuba.


Wednesday, September 10, 2014

Cara Mudah Kecil Dan Gabungkan File PDF

Cara ni akan sangat diperlukan bile satu saat korang berurusan dengan sesuatu yang memerlukan proses download upload. Kekadang file yang diperlukan sangat minim, kalau file gambar takde hal.. boleh resize dan sebagainye, apecer kalau tibe2 diperlukan file PDF?

Mudah jer..

Cara Mudah Kecil Dan Gabungkan File PDF1. Download Software ni, install this software as usual.. software ni untuk menggabungkan file PDF yang berasing. Bermaksud, 2 file PDF akan menjadi 1 file PDF.

Caranya guna sangat mudah, add files, select any files u want to combine, then click BIND button.. wait severel saat.. and DONE. Dont forget to save the files to your desktop. Kang kalu letak merata, susah nak cari balik.

Ok sekarang dah bergabung, dan size nye akan jadi lebih besar.. so masenye untuk kecilkan size file tersebut dengan menggunakan kaedah Compress.

2. Buka website ni WEBSITE INI. Aku suggest website ni banding website lain sebab web ni banyak menyediakan tools berguna selain untuk mengecilkan size PDF korang. Rajin2 sikit godek..

Cara guna sangatlah mudah.. bile dah bukak website tersebut, akan banyak tools yang disediakan, korang hanya perlu cari tools Compress PDF. Selanjutnye, korang akan tahu sendiri.

Selamat mencuba.. semoga bermanfaat.


Wednesday, June 18, 2014

Microsoft Office 2013 Professional Plus activation crack

Kalau rasa nak pakai Microsoft Office 2013 Full Activation + Guide, boleh cube download file torrent kat bawah. Sebelum ni aku ada share Microsoft Office Standard 2007, tapi macam susah jer nak buat fullversion, nak cari keygen pun susah.

Last-last aku tukar dan pakai Microsoft Office 2013 Full Activation + Guide nih, memang terbaik.. panduan cara install sampai cara untuk fullversion pun disediakan dalam satu folder, sizenye tak besar pun, 107MB jer, so takde masalah nak download kan.

Microsoft Office 2013 Professional Plus activation crack

Sebelum sedut file torrent ni, sila pastikan komputer anda terinstall torrent software, boleh download kat SINI. Lepas download file torrent dibawah, klik file tersebut sampai keluar seperti dalam gambar di atas kemudian klik OK. Selamat mendownload.

Download : 4Shared




Tuesday, June 17, 2014

Working! Microsoft Office Product Key

Finally ~ Carik punya carik dapat jugak Product Key Microsoft Office Standard 2007. Jenuh jugak mencariknye, nyaris stremyx ni mencanak peginye, kalau macam siput jer comfirm tak terinstall MO kat komputer aku nih.. almaklum baru lepas format, kadang tak perasaan software penting yang perlu ada. Terlepas pandang.

Banyak orang share MO, tapi tak semua valid dan fullversion. Aku punya MO ni pun trial, kene rajin la cari product key atau keygen untuk MO yang digunakan. Kalau idak, terbantut la function MO tersebut.. tak dapat digunakan sepenuhnye.. nama pun trial, paling tidak dia bagi masa 1 week. Larat ke nak download lagi? baru nak susah cari yang fullversion?


Microsoft Office Product Key pelbagai version :

Microsoft Office 2007 Product key
FOR OFFICE STANDARD 2007

CTKXX-M97FT-89PW2-DHKD3-74MYJ
KCBJJ-67B9Q-KQXF2-VQV2V-6TXJ3
4NJ39-D83K0-2HNS0-39OKD-4ZHJ8


FOR OFFICE HOME and STUDENT 2007

PHXQ7-GMKQ3-XPYRB-YXTVM-XXT73
B4MKP-KP9YP-7TBQ4-7T4XF-MTGWY
DDY79-433JV-2RXGX-MQFQP-PFDH8
KGFVY-7733B-8WCK9-KTG64-BC7D8
DDY79-433JV-2RXGX-MQFQP-PFDH8
WRGJQ-2J2HB-8XP8D-6J2YK-BMFFD
HX2HC-MJM6Q-4487F-23FMP-9VKV8
HX2DJ-36TJX-CRVRJ-C72Q8-CJTBQ
V82W3-BM72R-XRHWG-CP69F-4FPMT
VHGFG-FVMY3-HHP46-RXVDJ-8R6BY
TC2QP-QBCP7-WQ62V-WBF92-WWG73
WQ27D-PY77P-R9CQK-MCPPB-QGJYQ


FOR OFFICE PROFESSIONAL 2007

MTP6Q-D868F-448FG-B6MG7-3DBKT
T3PVR-XX42X-T49DW-WGBG6-9FT73
TT3M8-H3469-V89G6-8FWK7-D3Q9Q
RVRY7-9H6W3-VBGF7-M7GQF-2X7TB
BHFYK-9RTKR-RV3J6-X669J-XQ3Q8
GM3C4-HQQJV-4TGMX-3R8CP-G928Q
KGFVY-7733B-8WCK9-KTG64-BC7D8
XC84W-M642D-2QDWY-YTKMM-RWJQW
TQ7MT-BQTJD-V4MJ6-J6KT8-RP2VW
HCFPT-K86VV-DCKH3-87CCR-FM6HW
V9mtg-3gx8p-d3y4r-68bq8-4q8vd
KGFVY-7733B-8WCK9-KTG64-BC7D8
GM3C4-HQQJV-4TQMX-3R8CP-G928Q
MTP6Q-D868F-448FG-B6MG7-3DBKT
kxfdr-7ptmk-ykyhd-c8fwv-bbpvw


FOR OFFICE ENTERPRISE 2007

VCWD4-Q2HTM-VKT6B-7V8J3-28K38
M2BX2-HQKQF-Q9Q7K-F2JQH-MDGHW
FXDKB-XJKJP-9B79T-8CMPB-QG938
KGFVY-7733B-8WCK9-KTG64-BC7D8
D8Y66-3Y4GK-G6Y3C-8G7R9-JTDQ8
V9MTG-3GX8P-D3Y4R-68BQ8-4Q8VD
KGFVY-7733B-8WCK9-KTG64-BC7D8
W2jjw-4kydp-2ymkw-fx36h-qyvd8
Vb48g-h6vk9-wj93d-9r6rm-vp7gt
Hcfpt-k86vv-dckh3-87ccr-fm6hw

OFFICE ULTIMATE 2007

J67F8-BB7GM-8VPH2-8YMXP-K49QQ
M247G-3Y738-69GD7-V6CF8-9KH4G
M2QKF-KDQ4R-YHQKD-M4YYK-GPWVD
WRWWX-G9MMD-X4B8X-7JQP3-CMD93
RYC22-PRMXB-8HP8W-384PD-GXHX3
VM98J-C9X4C-MM7YX-93G64-BJMK3


Sunday, May 25, 2014

IDM 618 build 5 full + Crack + Registration manual Gdrive / 4shared


Internet Downloader Manager 618 build 5 full + Crack + Registration manual. Link disediakan di bawah. Download dengan SKIP ADS dari adf.ly, ada masalah boleh bertanya di bahagian komen.

Link diupload menggunakan Google Drive dan 4shared, so kalau link dah OUT.. jangan segan silu nak bagitahu.. insyaallah aku akan upload yang lain selagi software masih di laptop.

Untuk edit IDM kasi laju, mudah saje.. basic edit je ni, bermacam2 cara boleh buat untuk lajukan proses download menggunakan IDM antara edit yang paling mudah adalah di dalam software itu sendiri.

Buka IDM -> Option -> Connection -> Connection type speed : Other -> Bps : 9999999 -> Max connection number : 16 -> Ok.

Link Gdrive : http://adf.ly/oCtch

Link 4shared : http://adf.ly/oCyqW

Internet Download Manager (IDM) is a tool to increase download speeds by up to 5 times, resume and schedule downloads. Comprehensive error recovery and resume capability will restart broken or interrupted downloads due to lost connections, network problems, computer shutdowns, or unexpected power outages. Simple graphic user interface makes IDM user friendly and easy to use.Internet Download Manager has a smart download logic accelerator that features intelligent dynamic file segmentation and safe multipart downloading technology to accelerate your downloads. Unlike other download managers and accelerators Internet Download Manager segments downloaded files dynamically during download process and reuses available connections without additional connect and login stages to achieve best acceleration performance.

Internet Download Manager supports proxy servers, ftp and http protocols, firewalls, redirects, cookies, authorization, MP3 audio and MPEG video content processing. IDM integrates seamlessly into Microsoft Internet Explorer, Netscape, MSN Explorer, AOL, Opera, Mozilla, Mozilla Firefox, Mozilla Firebird, Avant Browser, MyIE2, and all other popular browsers to automatically handle your downloads. You can also drag and drop files, or use Internet Download Manager from command line. Internet Download Manager can dial your modem at the set time, download the files you want, then hang up or even shut down your computer when it's done. 

Other features include multilingual support, zip preview, download categories, scheduler pro, sounds on different events, HTTPS support, queue processor, html help and tutorial, enhanced virus protection on download completion, progressive downloading with quotas (useful for connections that use some kind of fair access policy or FAP like Direcway, Direct PC, Hughes, etc.), built-in download accelerator, and many others.

Version 6.19 adds Windows 8.1 compatibility, adds IDM download panel for web-players that can be used to download flash videos from sites like MySpaceTV, and others. It also features complete Windows 7 and Vista support, video page grabber, redeveloped scheduler, and MMS protocol support. The new version also adds improved integration for IE 11 and IE based browsers, redesigned and enhanced download engine, the unique advanced integration into all latest browsers, improved toolbar, and a wealth of other improvements and new features.

Source : http://www.internetdownloadmanager.com/


Friday, November 22, 2013

Internet Downloader Manager 6.18 Build 7 + Crack + XP Manual


Internet Download Manager terbaru adalah 618 build 7, tapi yang saye kongsikan kat sini 618 build 5. Malas nak cari yang build 7, kalau anda rajin.. share lah dengan saye ye (^_^)

Komputer office ni pakai window ori XP, so bile aku download dan install IDM, dia akan keluar pop up massage "fake serial number".

The solutions is ~ ~ setelah anda selesai download dan extract file di bawah, install IDM 618 build 5 di komputer anda, copy crack "IDM_6.18_build_7_Crack_only", pastekan di "C:\Program Files\Internet Download Manager". Klik apply kemudian Ok.

Sekirenye masih lagi keluar pop up message "fake serial number", sila guna dan extract file "IDM_reigstrattion_Manual_method", kemudian ikut panduan yang disediakan dalam file tersebut.

Best pakai win XP ni, smooth jer.. tapi macam-macam pulak masalah, masa pakai win 7 dulu, mudah jer.. biasalah downgrade.. macam gini lah jadinye.


Password : duadz.com

IDM_6.18_build_7_Crack_only

IDM_reigstrattion_Manual_method

idman618build5.exe


Friday, November 8, 2013

How To Remove Ads Not By This Site

Salam sejahtera kepada semua warga KBM yang still available runner lagi dalam blog ni. Setelah sekian lame blog ni dibiarkan berabuk, tapi KBM tetap teguh dengan disiplinnye.. keh3.. paling tidak, ada jugak admin jenguk2 layan HOT FM kat sini, bila time nak update ada jer halangan, ada jer dugaan dan sebagainye.. sampailah tak jadi nak update.

Bersempena dengan maal hijrah ni banyak rasenye salah dan silap yang saye dah buat.. salah cakap la, salah dan berkate-kate la, salah perbuatan dan macam-macam lagi, alhamdulillah ada lagi nur dari Allah nak bagi kat hamba dia ni.. still lagi tertanam rasa nak berubah kepada yang lebih baik dari yang sebelum ni.. Allah tak nilai hamba dia dari satu segi.. kalau Allah nak masukkan pelajur sekalipun dalam syurga, tu kuasa Dia, kita ape tahu?

How to Remove “Ads not by this site”

Berbalik pada tajuk posting kali ni berkaitan Ads atau iklan yang tibe-tibe muncul bile kite bukak browser Mozilla / Chrome / IE dan etc. Memang sangat menyemak dan menyusahkan.. admin sendiri pernah mengalami masalah ni.. yelah masa nak update blog jadi pulak masalah ni, tapi takper.. dari semua kesusahan tulah admin mencari jalan penyelesaian, dapat lagi satu ilmu.

Dari pemahaman admin, ads yang tidak diundang ni timbul adalah apabila kita download file kemudian install tanpa peduli option2 dari file tu sendiri.. sehingga secara tidak sedar script / add ons / extensions yang tidak sepatutnye kita install tertanam dalam komputer. Ads Not By This Site dikatakan juga sebagai Adware, so that is absolutely virus.. hehehe...

Moh kite same-same cube beberapa trik yang rasenye berguna untuk merelease / membuang virus tidak bergune ni dari program komputer / laptop:

1. Uninstall “Ads not by this site” from computer

Click on Start button and then click on Control Panel
Now click on Programs –> Program and Features –> Uninstall a program (Wind7, 8, Vista)
For XP users click on Add/Remove Programs (XP)
You will get a window, In that window find below listed programs & do uninstall all them one by one, because all these programs are totally unwanted you should uninstall immediately.

Coupon Companion
Coupon Dropdown
Coupon Companion
SelectionLinks
DefaultTab
WebCake 3.0
Yealt
LyricsContainer
VideoSaver
AddLyrics
Browser defender
Browser protect
Browser protected by conduit
privacy safe gaurd
unfriend checker
Price peep today
Coupon amazing
LessTabs
TidyNetwork.com
DownloadTerms 1.0
Yontoo
Click Downloader
Click 2 Save
CodecC
CodecM
Deals Plugin
Extension
Media Plugin
Privacy SafeGuard
Protector by IB
Search-newTab
TheBflix5.0


2. Ads not by this site for Google Chrome

Click Customize and Control button at the top right hand corner of Chrome, then click Tools and then Extensions. 

Ads not by this site for Google Chrome
The Extensions tab will open. After that, click Extensions on the left hand side and look for the extensions that start with Save, Save as, Save it, or something of that sort. Remove the checkmark near those suspicious extensions and click the bin icon to remove the extension. This will remove the unwanted extension from Chrome.

Ads not by this site for Google Chrome


3. Ads not by this site for Google Firefox

In Firefox, click Tools and then Add-ons. The Add-on manager will be opened in a new tab.

Ads not by this site for Google Firefox

Click Extensions on the left side, click Disable to disable the suspicious extensions, particularly the ones that start with Save, and finally click Remove and remove it from Firefox.

Ads not by this site for Google Firefox
 Source : (http://adf.ly/Z34ot)

4. Menggunakan software untuk menghapus Adware virus.

Download dan install software di SINI. Cara penggunaan sangat mudah.. setelah selesai install, scan komputer menggunakan software tersebut, kemudian clean atau remove adware yang berjaya di detect oleh software tersebut.

Ok sekarang komputer / laptop anda sudah bersih dari Adware virus yang sangat menyemak page browser anda.. kalau masih tidak berjaya.. still ada cara lain lagik.. yaitu.. search di Google (^_^)


Sunday, July 21, 2013

Ramadhan : Qunut Nazilah


"Tuan Guru Nik Aziz menyeru agar para jemaah Imam Tarawih di mana-mana sekalipun untuk mengamalkan dan membaca Qunut Nazilah di setiap akhir shalat Tarawih". Itulah yang menjadi topik utama tazkirah malam semalam.

Awok dah getor sebab awok terlupe nak ngapal Qunut Nazilah, buatnye disuruh, idak ke naye teman? dah la tazkirah buat lepas shalat Isya', tarawih pon belom lagi.. haa sudah, pentazkirah dah usha-usha ambe dah.. tawakkal jelah..

Jadi sebelum saye disarankan untuk bace Qunut Nazilah pada akhir shalat Tarawih, sebaiknye saye hafal awal-awal dulu. Padahal bile tengok balik Qunut Nazilah tu, takde lah susah mane nak ngapalnye.. cume paham le, bile takde penekanan sampai bile pon awok wak derk jep (^_^)

Nak tahu ape kelebihan, kepentingan, kebaikan bacaan Qunut Nazilah? baca artikel tentang Qunut Nazilah kat sini (LINK)


Wednesday, July 17, 2013

Ramadhan : Bacaan Doa Qunut

Ramadhan : Bacaan Doa Qunut

Malam ni sudah masuk malam ke 10 Ramadhan, masih berbaki 5 malam untuk mencapai malam separuh dari bulan Ramadhan. Seperti yang sudah diketahui, malam ke-15 Ramadhan adalah malam dimana para jemaah yang menunaikan Shalat Tarawih membaca Doa Qunut selepas ruku' Shalat Witir 1 rakaat.

Ramadhan : Bacaan Doa Qunut

Di atas saya lampirkan Bacaan Doa Qunut selepas ruku' Shalat Witir 1 rakaat. Tak jadi masalah sangat pada Imam yang biasa dengan bacaan Qunut, sebab kebiasaan bagi Mazhab Syafie', Doa Qunut juga dibaca selepas ruku' Shalat Subuh.


Monday, July 15, 2013

Ramadhan : Bacaan Bilal Sebelum Shalat Witir

Ramadhan : Bacaan Bilal Sebelum Shalat Witir

Inilah Bacaan Bilal Sebelum Shalat Witir yang perlu diketahui oleh kita, oleh setiap umat beragama Islam khususnya pada mereka yang melaksanakan ibadah Tarawih dan Witir berjemaah. Sebilangan orang akan marah kalau dia dikatakan bukan beragama Islam walaupun secara luarannya ber IC kan Islam.

Tidak semua manusia beragama Islam melaksanakan amar ma'ruf nahi mungkar, menurut perintah Allah SWT semata, begitu juga dengan ibadah Tarawih di Bulan Mulia Ramadhan. Malah ada yang berbangga mengatakan Aku tidak Shalat Tarawih?

(نعوذ بالله من ذلك) Mudah-mudahan Allah melindungi kita dari sifat dan sikap seperti itu.

Apabila masuk Malam Ramadhan ke 15, bilal akan menyeru jemaah untuk bersama-sama melaksanakan ibadah Shalat Witir beserta sedikit tambahan dalam doa Qunut yaitu "Wakunutu". Itu membawa maksud setelah ruku pada rakaat terakhir Shalat Witir, Imam akan bangun dari ruku dan disertai dengan bacaan Qunut.

Hadis Nabi Muhammad SAW: "Sesungguhnya Allah adalah witr (ganjil) dan mencintai witr [HR. Abu Daud]


Sunday, July 14, 2013

Ramadhan : Doa Selepas Shalat Sunat Witir (Kebiasaan)

Ramadhan : Doa Selepas Shalat Sunat Witir (Kebiasaan)

Selembar gambar di atas adalah Doa Selepas Shalat Sunat Witir yang menjadi kebiasaan bagi jemaah Masjid dan Surau. Sebelum ni kita ada bahas tentang  Doa Selepas Shalat Sunat Witir selain dari Doa ini, jadi terserah kepada Imam untuk memilih mana doa yang menjadi pilihannya.

Kalau kite teliti betul-betul, akan ada kesamaan dengan Doa Ma'thurat yang pernah saya kongsikan di entry sebelum ni. Kalau sahabat semua dah hafal Doa Ma'thurat, rasenye doa di atas tak jadi masalah. 

Seusai membaca Doa Selepas Shalat Sunat Witir, Imam boleh lah menutup majlis Shalat Tarawih berjemaah dengan melafazkan bersama-sama niat puasa, atau boleh juga dilanjutkan dengan Al-Fatihah dan Doa selepas Al-Fatihah


Puisi Ramadhan Kunanti Hari Fitri
Lantunan doa mengalir sekujur darah
Melekat sungguh lekatPejamkan mata menyusup makna
Resapi bagian terkecil kehidupan
Teringat setitik hina dan seluas pandangan dosa
Terkeruk pasrah sucikan diri
Aduhai ringan tubuh ini
Melayang lepas tinggalkan bait-bait pahitMalam hilang terbitlah sang fajarMencerahkan gelap dengan dinginnya embun
Kunanti hari fitri itu
Penuh harap kan fitrah diri


Saturday, July 13, 2013

Ramadhan : Doa Sesudah / Selepas Shalat Sunat Witir

Ramadhan : Doa Sesudah / Selepas Shalat Sunat Witir

Ramadhan : Doa Sesudah / Selepas Shalat Sunat Witir

Ramadhan : Doa Sesudah / Selepas Shalat Sunat Witir

Selepas selesai saya mengimami jemaah shalat Tarawih di Surau Batu 6 Tambun Ipoh, saya akan terus membaca Doa sesudah / selepas shalat sunat Tarawih (di sini). Kemudian bilal menyeru jemaah surau untuk melanjutkan shalat witir bersama-sama.

Saya mengambil masa kira-kira 15 minit mengimami jemaah surau sekaligus menyelesaikan tugas saya sebagai imam Tarawih di Surau Batu 6 Tambun Ipoh. 

Selesai membaca zikir Ya Latifu dan zikir لاَ إِلَهَ إِلَّاالله (la ilaha illallah) sebanyak 33 kali, saya akan membaca Doa Sesudah / Selepas Shalat Sunat Witir. Doa pilihan saya bagi shalat sunat Witir adalah doa mathurat sepertimana yang kita ketahui ada beberapa khasiat dari mengamalkan mathurat, antara lain adalah :

  • Tidak dihampiri syaitan
  • Rumah dan keluarganya terselemat dari perkara yang tidak diingini.
  • Allah mencukupkannya apa yang sangat diperlukan dari urusan dunia dan akhirat.
  • Orang yang membacanya kemudian dia mati pada hari atau malam tersebut maka Allah akan menjamin untuknya syurga.
  • Selamat dari segala sesuatu.
  • Allah menyempurnakan nikmatnya ke atas orang yang membacanya.
  • Allah berhak untuk meredhainya
  • Tidak ada sesuatu yang mendatangkan mudarat ke atasnya.
  • Terhindar daripada syirik.
  • Selamat dari bisa atau sengatan semua makhluk yang beracun.
  • Dimudahkan menyelesaikan hutang-hutang.
  • Berhak untuk mendapat syafaat pada hari kiamat.
  • Sesiapa yang membaca di waktu pagi,akan dipelihara oleh allah hingga ke waktu petang. Dan sesiapa yang membacanya di waktu petang akan dipelihara hingga ke waktu pagi.
  • Mengamalkannya umpama mengamalkan Sunnah Rasulullah dari sudut zikir dan berdoa, dan berbagai lagi kelebihan.
Doa Sesudah / Selepas Shalat Sunat Witir sangat mudah dihafal berbanding doa Mathurat, insyaallah kalau berkesempatan saya akan kongsikan dengan sahabat semua Doa Sesudah / Selepas Shalat Sunat Witir.

Download Panduan Lengkap Ma'thurat (5.68 MB)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...