Followers

Showing posts with label Diary UKM. Show all posts
Showing posts with label Diary UKM. Show all posts

Monday, April 17, 2017

Diary UKM : Auto Translate Selected Word

Assalamualaikum WBT.. ape ceghita sahabat2 semua, harap ceria sokmo hendaknya. Lately ni agak busy sekett uruskan hal2 kerja, thesis? yup.. tutup buku sekejap. Meh nak kabo, kalau anda seorang student fulltime, fokus lah pada belajar anda.. jangan dikirakan cari kerja kahwin itu ini, sebab ape? possibility mood belajar akan akan menurun dengan pelbagai perkara yg tak sepatutnya, dan itu secara tak langsung akan merosakkan target belajar anda. So usahakan selesai satu persatu, utamakan yang lebih penting. 

Okeh2.. straight to the point. Haha.. 


Aku nak share korang, especially student satu tools/software ect yang sangat membantu korang untuk translate perkataan. Yup boleh guna google translate dan sebagainya, tapi payah beb nak copy paste bagai, yg ni korang just highlight mana perkataan yg perlu di translate, tekan key trus auto translate. Lebih kurang macam google translate, tapi yg ni lebih mudah dan mesra alam. Aku tak buat tutorial cara guna software nih, tapi kalau banyak permintaan aku akan buat InsyaAllah. Ape jer yang diperlukan untuk run software nih:

1. Laptop/komputer
2. Internet
3. Download n install QTranslate

Ok guys! Gudluck! :)

**PSSTT!: Like My Page Senyum Gelak Melepak


Monday, February 6, 2017

Diary UKM : Pendaftaran Semester Baru 2017

Diary UKM : Pendaftaran Semester Baru 2017


Dapat email dari PPS peringatan mesra pendaftaran semester baru (2) walaupun aku dah terlajak tambah sem. Untuk pengetahuan semua, yuran tahun (2017) ni tak sama macam yg lepas2.. kenaikan bermula sejak bermulanya tahun baru 2017. Jadi bagi mereka intake sebelum tu, yuran tetap naik cuma taklah sebanyak intake 2017. So aku sendiri, intake 2014 yuran semester Rm1335, minus dengan sekarang Rm1450 bersamaan Rm115. Jangan keliru dengan yuran semester dan pendaftaran, pendaftaran hanya bayar sekali termasuk semester 1. Jadi jumlah dia lebih besar (pendaftran+sem1). Untuk lebih jelas buleh call bahagian Pusat Pengajian Siswazah UKM. 

Diary UKM : Pendaftaran Semester Baru 2017

Kalau nak check hutang korang yang bertimbun tu.. boleh masuk sini SEMAKAN - HUTANG. Sebelum ni aku ada share cara mohon MARA, insyaAllah aku share pulak cara nak mohon zakat UKM. Aku faham perasaan student, nama pon student, mana nak cekau duit ber K K betul??

Di bawah aku sertakan lampiran & borang penting bagi mereka yang memerlukan:

1. Kalendar semester 2 UKM 2017

2. Kaedah bayar yuran UKM 2017

3. Borang permohonan tambah masa pengajian UKM 2017

4. Borang permohonan penangguhan pengajian UKM 2017

5. Borang permohonan mendaftar lewat UKM 2017


Saturday, January 28, 2017

Diary UKM : Wifi UKM 2 device connected -Working trick!

UKM baru sahaja menggunakan service Maxis Wifi yang sebelum ni UKM Jaring Wifi.. untuk lebih lanjut boleh baca di DIARY UKM: ACCESS DENIED UKM WIFI SOLVED!. Untuk pengetahuan, UKM melimitkan had penggunaan Maxis wifi ni hanya 20gb (kalau tak salah lama tak check) setiap orang. Untuk staff aku tak tahu, tapi kalau student memang ada limit, maksudnye kat sini jangan seronok sangat download upload macam2.. tau2 dah tak boleh nak connect, antara sebab nye quota internet korang dah OUT la tuh! 

Diary UKM : Wifi UKM 2 device connected -Working trick!

Sebelum ni Jaring WIFI, masalah yang selalu aku hadapi adalah Access Denied bila nak connect.. kalau orang yang tak tahu, memang sampai kesudah takkan boleh connect. Bile tibe Maxis Wifi pulak, masalah hampir sama. Jadi solusinya reconnect sampai boleh connect. Cume.. kadang trick ni tak berkesan, tambah2 nak connect lebih dari satu device, boleh cube trik ni.

1. Forget connection UKM Wifi dari semua device.
2. Connect UKM Wifi dengan laptop dan save/automatically connect, kemudian disconnect, jangan forget.
3. Connect UKM Wifi dengan HP dan save/automatically connect, kemudian disconnect, jangan forget.
4. Connect UKM Wifi dengan laptop. Biasanya kalau hanya disconnect tanpa forget, wifi akan automatically connect the device. Jadi, jangan biarkan disconnect terlalu lama.
5. Then, connect dengan HP pulak. 

InsyaAllah berkesan, wifi akan detect device yg kite dah save automatically connect tadi. So dua2 device akan dapat connect dari wifi yang sama. Kat bawah aku share cara register UKM Wifi untuk kemudahan bersama, terutama pelajar yg baru. Semoga berjaya.

PANDUAN/CARA REGISTER UKM WIFI

Diary UKM : Wifi UKM 2 device connected -Working trick!

Diary UKM : Wifi UKM 2 device connected -Working trick!



Saturday, January 21, 2017

Diary UKM : Easy Trick Ink Out Error Message Solved! Canon Pixma e400

Diary UKM : Easy Trick Ink Out Error Message Solved! Canon Pixma e400
Contoh masalah yang sama dari Printer yg berbeza - Google

Pernah jadi tengah syok2 print nih! Pop! keluaq Ink Out Error dan terhenti sudah proses printing. Masa ni korang akan nampak simpton lampu oren black ink dan warning secara bersamaan. Perghh sakit hati beb.. memula gelabah jugak sebab separuh jalan print dia stop, padahal aku dah refill ink cartridge (black) dua hari lepas. Keluarkan cartridge rasa berat lagik.. tak mungkin dalam masa 2 hari dah habis. Tengok pada info ink level, memang dia tulih dah habis. Ha sudah.. penyudahnye, aku buat cara gini..


Masa print tengah stuck tuh, HOLD STOP BUTTON 7-10 saat then lepaskan. Biarkan sekejap dan automatik printer korang akan run seperti biasa. Jangan pulak masa stuck tu korang cancel. Okeh? Gudluck. Opss.. lupe, trik ni aku guna untuk printer Canon Pixma e400. Untuk printer lain aku tak pasti boleh guna cara yang sama atau tak. 

Next aku akan share cara untuk refil cartridge canon pixma e400.


Tuesday, January 3, 2017

Diary UKM : Panduan Ringkas Penilaian Penyeliaan, Permohonan Tambah Sem, Penginapan Luar Sem

Setiap mahasiswa (UKM) diwajibkan untuk menilai prestasi dan kualiti pengajaran kursus sebagai maklum balas pelajar kepada program pengajian yang diikuti. Untuk mudah faham nye, korang buat ni sebagai feedback la selama proses belajar mengajar, kualiti pensyarah dan sebagainye. Selagi mana korang bergelar pelajar di UKM, wajib buat penilaian nih.. tak kisah la yang masih ikut kursus atau yang sedang menulis. Mengenai masa, aku dah lupa haha tapi lebih kurang sebelum final exam kalau tak salah aku.. untuk kepastian boleh rujuk jabatan masing2. Sekarang ni nak dapat info bukan payah.. takkan takde langsung group wasap kau join??

Diary UKM : Panduan Ringkas Penilaian Penyeliaan, Permohonan Tambah Sem, Penginapan Luar Sem

Untuk lebih mudah, masuk link Penilaian Penyeliaan dan rujuk pada gambar diatas. Dah masuk nanti mesti boleh faham punye hehe.. andai kata lah tak faham jugak, roger jer.. ada masa aku balas. Alert bro.. member aku penah kene banned dengan penyelia dia sebab tak buat penilaian ni la haha.. 

Diary UKM : Panduan Ringkas Penilaian Penyeliaan, Permohonan Tambah Sem, Penginapan Luar Sem

Diary UKM : Panduan Ringkas Penilaian Penyeliaan, Permohonan Tambah Sem, Penginapan Luar Sem

Next.. aku kene settlekan Permohonan Tambah Semester. Masuk tahun 2017 ni dah dua kali aku tambah sem der.. nampak tak kemalasan disitu? Abaikan kemalasan aku, ni nak cite cara untuk kau orang nak mohon tambah semester. Semua ni berdasarkan pengalaman aku di FPI.. fakulti lain tak pasti sama atau tak. Member aku FSSK, GOT beb.. Graduate On Time siap dekan lagi disertasi dia. Tapi memang layak la dengan kerajinan dia kan? BTW.. student FSSK memang tak dibenarkan tambah sem melainkan yang fully research sahaja. Fulltime hanya 2 tahun sahaja, lebih dari itu memang OUT la.

Ringkasnye.. naik ATMA (tingkat 5), bagitahu kerani tu nak tambah sem, die akan tanya la kau dah berapa sem bla bla bla. Then die akan bagi kau orang warna pink seperti diatas. Isi lah mana-mana part yang rasa perlu. Yang depan sekali je bahagian pelajar, yang belakang:

1. Tanda tangan/pengesahan penyelia. 
2. Tanda tangan/pengesahan ketua jabatan.
3. Tanda tangan/pengesahan dekan.

No 1 je korang kene hadap penyelia.. masa ni la penting hubungan korang dengan penyelia. Jadi macam kawan aku, nak jumpe penyelia pun cuak sebab tesis tak jalan hehe.. no 2 dan 3 hantar pada jabatan, diorang yang akan settlekan.


Diary UKM : Panduan Ringkas Penilaian Penyeliaan, Permohonan Tambah Sem, Penginapan Luar Sem

Diary UKM : Panduan Ringkas Penilaian Penyeliaan, Permohonan Tambah Sem, Penginapan Luar Sem

Diary UKM : Panduan Ringkas Penilaian Penyeliaan, Permohonan Tambah Sem, Penginapan Luar Sem

Akhir sekali, Permohonan Penginapan Luar Semester. BTW aku kolej KKM. Mudah dan ringkasnya, naik pejabat KKM, snap segala info berkaitan yang diorang tepek kat dinding tu, dan ikut segala arahan yang diberikan. Lebih kurang macam gambar diatas. Untuk kepastian, tanya jer kerani KKM tu.. kau cari sis yang freehair chubby2 skit.. die tu sporting dan mesra alam. Aku memang baik dengan orang2 penting dibahagian2 tertentu keh3.. bukan ape, mudah urusan beb. 

Untuk permohonan penginapan luar sem nih, korang perlu login → SMPWEB/UPP → Pelajar → Permohonan → Borang Permohonan. Perbezaan mungkin terjadi, so pandai2 lah korang ye. Isi mana yang penting, buat permohonan, print dan hantar di pejabat KKM. Dah siap.

Nasihat aku, berbaik lah dengan mereka-mereka ini.. sangat penting. Gunakan segala aura yang ada hahaha yelah niat kau baik la bukan nak ngorat bagai derrrrrr.........


Saturday, November 21, 2015

Diary UKM : Cara setting auto check kesalahan ejaan word 2010

Microsoft office adalah software @ perisian penting yang perlu ada (selain dari beberapa aplikasi penting yg lain) dalam pc @ laptop terutama untuk student. Kat sini aku fokus student la, yelah.... tak lepas dari kertas kerja yang bertimbun, nak edit itu ini dan sebagainye. Bile dah banyak sangat asingment yang nak disiapkan, ditambah pulak dengan bebanan tesis... mesti banyak terjadi kesalahan tulisan semasa menulis.

Menulis tesis bukan macam buat asingment yang biasa? format penulisan termasuklah titik koma ect akan diteliti oleh penasihat @ penyelia tesis. Mungkin korang sangat hebat dalam mengolah menganalisis pelbagai perkataan dalam kertas keja korang, tapi aku boleh yakin korang takkan terlepas dari buat salah semasa menulis, fokus aku kat sini adalah salah ejaan. Contoh, sepatutnya "oleh itu" tapi korang tersalah tulis "olih itu" dan sebagainye.

Bila aku search kat internet berkaitan masalah di atas, memang banyak yang tertanya2 tercari2 cara untuk selesaikan masalah ni (salah ejaan). Kalau korang kaya, banyak software korang boleh beli dan boleh cuba untuk selesaikan masalah ni, tapi bagi aku yang tak berapa kaya ni hehehehe setiap sen sangat lah berguna.

Jadi antara solusi terbaik, termudah dan mampu milik... adalah dengan menggunakan aplikasi percuma microsoft word (MO). E-kamus professional pun ok, aku pernah pakai yang pirate punya, lebih kurang macam MO je fungsi dia, mungkin lebih banyak suggestion word jela kut... tak explore sebab asyik kantoi/detect virus je, haha.

MO yang aku guna sekarang MO 2010, jadi tak pasti samada valid untuk older@newer MO. Boleh jer search guna keyword version MO korang, rasanya tak jauh beza cara untuk setting dia, cume yang beza dari segi penambahan pada function2 MO, yang upgrade mesti la lebih banyak penambahan function. Untuk pengatahuan korang, tutorial (Cara setting auto check kesalahan ejaan word 2010) yang aku buat ni simple, tak detail. Jadi, kalau rasa pening, boleh seacrh cara yang sebenar, atau boleh jer tanya di bahagian komen.


Windows - Control Panel - Change keyboard or input other methods - Keyboard and languange - Change keyboards - General - Add - 1. Arabic 2. English 3. Malay - Ok.


Semasa menulis, tukar bahasa kepada EN (United State) di bahagian languange bar (kanan bawah). Untuk shorcut Alt + Shift. Cara untuk tahu korang berjaya ke tidak, cube tulis perkataan salah dalam MO2010 korang, sekiranya bawah tulisan berwarna merah, tu bermaksud korang berjaya. Kalau takde ape2 tu, tandanya ade yang tak kene. So untuk solve masalah tu, korang boleh tengok video tutorial Cara setting auto check kesalahan ejaan word 2010. 

Semoga berjaya!!


Tuesday, November 10, 2015

Tips Trik Kunci Hilang. Ape nak buat ni...???

Baru-baru ni kunci kereta aku hilang walaupun dengan keyakinan aku dah letak betul-betul dalam pocket beg aku. Kejadian berlaku depan kolej Dato' On UKM, lepas jer settle pick drop member aku kat kolej Kerismas, lepas jer park kat KDO... terasa something jatuh atas kaki, eh my tab! dan tak perasan pulak kunci tu pi follow jatuh sekali, tak dengar perasan terasa ape pun... tahu-tahu nak cari kunci dalam beg dah leboh! hehe... cari punya carik pun tak jumpa. Akhirnye terpaksa la pasrah, misi explore mencari tahu tips trik kunci hilang bermula...

Berdasarkan sedikit pembacaan, pengalaman dan dialog aku dengan tukang kunci berkaitan tips trik kunci hilang ni mungkin tak detail, tapi boleh dijadikan panduan sedia ada sebagai permulaan... ape 1st yang perlu dilakukan dahulu kalau kunci kereta motor ect hilang? dan sparekey pulak takdek! huh... riau kan? untuk pengetahuan semua, untuk buat kunci baru yang takde sparekey, memerlukan kos yang sangat tinggi! bagi aku sebagai student la... dengan kegawatan ekonomi Malaysia sekarang? aku boleh confirm korang mesti akan berjimat sejimat mungkin. 

Lebih kurang 4-5 buah kedai kunci aku tanya berkaitan masalah kunci hilang dan takde sparekey, plus beberapa sumber yang aku dapatkan dari beberapa buah blog. Kos untuk buat kunci baru dengan anggaran hampir tepat rm180. Kalau pintu dan bonet belakang, yang pakai chip, itu kira lain bang. Belum kira kos perjalanan tukang kunci ke tempat kejadian lagi (kalau yang panggil la). Itu buat kunci sahaja, kalau bagi yang gigi kunci (main key) dah rosak dan perlu ditukar... hah ni yang kasar, sebijik besar setapak tangan rm250! gile ko. Berdasarkan sembang aku dengan brader tu (tukang kunci), die cerita, sampai ade customer yang kene charge sampai rm800, malah lebih lagi bai. Same case what i'am facing right now.

Memula dia nak tukar yang sebijik rm250 tu install kat kete aku... aku macam pelik sebab member aku yang bukakkan kereta aku bagitahu, kunci tu boleh di bentuk menggunakan alatan tertentu, jadi kenapa perlu tukar ibu kunci (main key) sedangkan ok dan boleh dibentuk lagi? dengan alasan gigi dalam main key rosak sebab aku paksa on engine. Mungkin logik, tapi aku tetap jugak suruh bentukkan kunci baru dari ibu kunci yang lama. Die pun macam terkantoi, dan angguk je tanda setuju. Totally cost aku buat kunci engine, pintu dan bonet belakang sama, rm230. Ok lah... dari kene sampai 300-500? aku bersyukur dan belajar dari kesilapan.

Tips Trik Kunci Hilang. Ape nak buat ni...???

Tips Trik Hilang Kunci.

  1. Panggil foreman / pomen @ member yang tahu buka pintu, dan cabut semua kunci yang nak dibentukkan anak kunci. Contoh kunci engine, pintu dan bonet belakang ect. sekiranya pakai chip, kereta perlu dibawa ke kedai kunci, sebab drang nak matching chip tu dengan system kunci pada kereta. Kalau buat duplicate tanpa ada kereta (yg pakai chip), kereta tak boleh start sebab chip tak match.
  2. Bawak ibu kunci tadi tu ke kedai kunci. Bagitahu masalah dan mintak nak duplicate kunci pada ibu kunci yang asal. Anggaran kos rm160-180, aku dah tanya. Nak dibandingkan dengan rm300? alasan mahal sebab drang yang bukak dan pasang, jadi upah bukak pasang tu drang charge tinggi. 
  3. Elakkan masuk kunci selain kunci asal, takut gigi pada ibu kunci rosak @ hancur... kalau dah jadi macam itu, confirm la kene tukar baru. Jadi sebaiknye, panggil orang yang tahu bukak pintu secara manual. Biasenye drang akan kopak lining pada pintu driver, dan seterusnye.
  4. Paling penting sekali adalah sabar dan cube untuk berfikir secara baik... bukan ape, bile ko tak sabar, tindakan yang ko buat mesti ikut nafsu dan perasaan, lastly result yang dapat pun confirm la tak baik. Banyakkan searching, tanya orang  dan sesuatu yang positif.
Pesanan aku:

  1. Lepas dah buat kunci tu, duplicate terus anak kunci. Buat la dua sparekey, bagi pada kawan baik atau girl@boyfriend korang.
  2. Jangan tangguh2... kebanyakkan kes hilang kunci ni adalah disebabkan tangguh nak buat sparekey @ duplicate anak kunci. Bile dah hilang, kos dia melebihi dari masa dan duplicate anak kunci. Boleh buat segenggam anak kunci, Hahaha.


Wednesday, October 14, 2015

How to Solve "Limited Access " 100% Working!

How to Solve "Limited Access " 100% Working!
Kau tengok capaian blog aku, bulan september hanya 1 entri jer berjaya aku publish… nampak tak kemalasan dan kesibukan tu? Kemalasan tu memang diakui la, tapi kesibukan tu agak 80-20 haha… sibuk tak sibuk hari-hari aku ngadap blog ni, banyak nak update tapi malas nak menaip.. itulah pasal kemalasan itu diakui.

So harini sengaja nak buat havoc sikit hahah! Aku ada buat video tutorial cara untuk selesaikan masalah limited access pada komputer korang dan sebelum ni ada jugak buat tutorial bertulis (Diary UKM: Access Denied UKM wifi Solved!).. cume tak detail dan mungkin ade kaitan cikit jep! So yang ni bukan la kata detail tutorial.. malas nak snap pic dan up banyak, nnti nak loading blog jadi lambat bandwith pulak habis, kene pulak pakai quota 200mb.. hehe… alasan saja itu.

Jadi lebih mudah dan praktis kalau belajar dari menonton video tutorial ni. Kalau rasa tak faham boley pause, play again, pause paly pause play sukahati korang. Mungkin kalau tutorial betulis lebih memudahkan untuk difahami dan tak perlu play video, tapi bagi aku, apelah sangat dengan video pendek ni dari sakit mata korang membaca dengan masa loading blog yang lambat.

Sop! any problem, suggestion, request please put your comment below. Thanks!


How to Solve "Limited Access " 100% Working!


Friday, July 24, 2015

Diary UKM : Check Keputusan Peperiksaan di Smpweb

Dengo-dengo kabo tak buleh check keputusan peperiksaan di Smpweb sekirenye pelajar masih ada hutang dengan pihak Universiti. Tapi baru-baru ni beberapa pelajar termasuk aku yang masih berhutang (yuran kolej) buleh jer check result dengan jayanya, pointer tak pointer tu lain cita la, yang penting buleh check! Bukan ape, kabo kengkawan yang lain setelah survey dilakukan mengatakan bahawa mana-mana pelajar yang masih berhutang takde hak untuk tengok result?

Diary UKM : Check Keputusan Peperiksaan di Smpweb

Untuk mendapat kepastian, sorang kawan ni pi tanya Bahagian Siswazah berkaitan check result ni laa.. alhasil terbukti tidak boleh check seperti yang diwar-warkan. Ade jugak kawan yang suggest suh tanya ketua jabatan untuk tahu result (cgpa) sebab kawan dia sendiri pi tanya ketua jabatan dan dapat tahu result (maybe kamcing la) terkini.

Persoalannye sekarang.. beno ke idak tak buleh check? Sebabnye, pelajar sebelum ni pun (semester lepas) yang masih ada hutang tapi still buleh check? Walaupun dah dapat kepastian dari pihak siswazah, desas-desus masih lagi kata buleh check. So ape kate kite check?

Diary UKM : Check Keputusan Peperiksaan di Smpweb

Huh!! Rupenye memang boleh check! Hehe.. nak hoorey pun tak boleh sebab result tak seperti yang disangka. Aku rasa la.. yang tak dapat akses untuk periksa keputusan peperiksaan ni bile pelajar ada hutang pengajian semester.. kebanyakkan kawan aku yang ada hutang kolej tetap boleh check macam biasa termasuklah aku. Mungkin jugak termasuk hutang library dan lain-lain.. tapi tu aku tak pasti.

Untuk check hutang, korang buleh pegi sini: https://ekew.ukm.my/efast/ (no matrik@KP dan password)

Untuk check result dan berkaitan data-data pelajar, klik link ni: https://smp.ukm.my/smpweb/index.cfm (no matrik dan password)

Ok dah, tak payah nak bangga sangat 4flat tuh! Simpan jauh-jauh, bak kate membe aku “pointer tak penting, yang penting ilmu tersebut bermanfaat dan dimanfaatkan untuk orang lain” fine. Hehe gurau je.. tahniah la ada kemajuan dalam hidup, asalkan kite berusaha untuk dapat yang terbaik namun Allah menetapkan hanya sekadar itu rezeki yang patut kite terima. Sebab hanya Dia yang tahu setiap yang berlaku, manusia hanya berusaha, berdoa dan bertawakal saja.


Wednesday, July 22, 2015

Diary UKM : No Telefon Lengkap 13 Kolej Kediaman UKM

“Try la call dulu tiap kolej yang ada kat UKM, nanti senang tak fikir nak tido kat mana…” terngiang-ngiang kata-kata tu bermain di fikiranku.. ku fikir tidaklah semudah yang disangka almaklum student UKM kononnye bile mintak kawtim-kawtim boleh dapat la sewa bilik, tapi kiraan ku ternyata salah. Bukan ku tidak pedulikan nasihat ikhlas kawan ku tadi, memang hasratku untuk call dan tanya tiap kolej yang ada di UKM, ku bukan lah budak hingusan yang sudah kena baru menyesal, banyak pengalaman hidupku mengajariku erti kehidupan sebenar...

Tapi apolah nak dikato kan bondo dah nak jadi dan bukan aku mintak pun? Redha itu lebih baik dari merungut je, kalau merungut dapat hasil takpe jugak, lagi sakit hati ada laaaa. So lepas test JPJ tadi kemudian checkout hotel family aku (beraya K.L), terus aku hidupkan enjin iswara 1.3 tahun 2002 tu dan meluncur laju menuju ke destinasi… UKM. Tiap detik masa otakku merangka susun atur urusan yang perlu dilakukan terlebih dahulu. Iswara kubawa masuk ke UKM ikut jalan belakang bukan kerana takut sebab kereta ku lengkap dengan sticker student UKM, tapi untuk memudahkan urusan ku menuju Kolej Rahim Kajai.

Kenapa Rahim Kajai? Ntah la.. lepas tu ke Kolej Tun Hussien Onn dan sebelahnye (lupa nama kolej) dan akhir sekali Kolej Keris Mas tempat menginap ku selama ini. Haha! (gelak dulu) semua jawapan yang ku terima sama “takde dik, tahun ni semua kolej tak ambik sewa bilik untuk student…”. Hah amik kau! Akhirnye keputusanku adalah berteduh sementara di surau KKM (ade aircond) dan cube untuk tenangkan diri sambil berfikir secara rasional. Ok! Aku perlu call setiap kolej untuk pastikan sama ada mungkin mana-mana kolej yang sediakan sewa bilik, kan mudah kalau dari awal prepare?

Tapi kalau perkara ni tak berlaku, artikel ini tidak akan kalian temukan yang ditulis berdasarkan pengalaman hidup seorang mahasiswa betul? Hehe. Sebelum dikongsikan no-no telefon setiap kolej kediaman UKM, perlu untuk diketahui setiap kolej di UKM tidak lagi menyediakan sewa sehari-hari, so pandailah nak hidup ok!

Diary UKM : No Telefon Lengkap 13 Kolej Kediaman UKM

No Telefon Lengkap 13 Kolej Kediaman UKM

Kolej Aminuddin Baki (KAB)
Pengetua : 03-8921 5915
Tel (Pejabat Am) : 03-8921 5104
Faks : 03-8921 5835

Kolej Pendeta Za'ba (KPZ)
Pengetua : 03-8921 6849
Tel (Pejabat Am) : 03-8921 6851
Faks : 03-8921 6846

Kolej Dato Onn (KDO)
Pengetua : 03-8921 5921
Tel (Pejabat Am) : 03-8921 5103
Faks : 03-8921 5117

Kolej Tun Dr. Ismail (KTDI)
Pengetua : 03-8921 5359
Tel (Pejabat Am) : 03-8921 6270
Faks : 03-8921 5231

Kolej Burhanuddin Helmi (KBH)
Pengetua : 03-8921 5467
Tel (Pejabat Am) : 03-8921 5105
Faks : 03-8921 5199

Kolej Ibrahim Yaakub (KIY)
Pengetua : 03-8921 4362
Tel (Pejabat Am) : 03-8921 5269
Faks : 03-8921 5268

Kolej Tun Hussein Onn (KTHO)
Pengetua : 03-8921 5953
Tel (Pejabat Am) : 03-8921 3157
Faks : 03-8921 3158

Kolej Tun Syed Nasir (KTSN)
Pengetua : 03-8921 7828
Tel(Pejabat Am) : 03-8921 7828
Faks : 03-8921 2158

Kolej Ungku Omar (KUO)
Pengetua : 03-8921 3148
Tel (Pejabat Am) : 03-8921 5344
Faks : 03-8921 5345

Kolej Keris Mas (KKM)
Pengetua : 03-8921 4009
Tel (Pejabat Am) : 03-8921 4011
Faks : 03-8921 4009

Kolej Rahim Kajai (KRK)
Pengetua : 03-8921 5629
Tel (Pejabat Am) : 03-8921 3103
Faks : 03-8921 3101

Kolej Antarabangsa Ibu Zain (IZISH)
Pengetua : 03-8921 5600
Tel (Pejabat Am) : 03-8921 5602
Faks : 03-8921 5600

Kolej Idris Al-Marbawi (KIAM)
Tel (Pejabat Am) : 03-8921 5304/3092/


Tuesday, February 24, 2015

Diary UKM : Daftar Kursus WJ, EJ dan LJ

Diary UKM : Daftar Kursus WJ, EJ dan LJDiary UKM : Daftar Kursus WJ, EJ dan LJ

Bagi pelajar Master mod campuran diwajibkan untuk daftar subjek yang ditetapkan sebanyak 8 jenis subjek. Setiap subjek bersamaan dengan 3 unit, jadi setiap semester hanya dibenarkan daftar tidak kurang dari 9 unit dan tidak melebihi 18 unit. Tak faham? ok moh kite calculate:

Setiap semester :

  • Tidak kurang dari 9 unit dan tidak melebihi 18 unit.
  • 1 subjek 3 unit.
  • Kalau nak cukupkan 18 unit, jadi boleh amik 6 subjek (6x3=18).
Ok dah faham kan? kite target Master selama 4 semester bersamaan 2 tahun dan termasuk submit thesis tu.. difahamkan oleh ketua jabatan FPI 2014 Prof Madya Dr Jaffary Awang baru2 tadi taklimat bersama pelajar baru Master FPI feb intake, semester pertama dan kedua habiskan dulu subjek-subjek (8 subjek), kalau tak sempat habis boleh drag semester ketiga.. but make sure dah mula menulis.. maksdunye kat sini, semester ke-2 tu dah siap proposal dan diterima jabatan.. so untuk semester 3 & 4 fokuskan hanya menulis.

Diary UKM : Daftar Kursus WJ, EJ dan LJDiary UKM : Daftar Kursus WJ, EJ dan LJ

Insyaallah dah faham kamm? tak faham nanti tanyo la kat bawah deh... 

Hokey, ape pulak WJ, EJ dan LJ? aku pun tak berapa pasti istilah yang sesuai bagi singkatan2 tersebut.. ape yang aku faham adalah, WJ, EJ dan LJ adalah singkatan kepada kursus (8 subjek) yang diwajibkan, sunat dan harus kepada setiap pelajar Master. WJ adalah wajib jabatan = 3 kursus, EJ adalah elektif jabatan = 3 kursus dan LJ adalah luar jabatan = 2 kursus. Semuanya bersamaan 8 kursus / subjek. Ok ape yang seharusnye kome fikir:

  • Semester 1, 2 dan 3 berapa kursus yang perlu didaftar?
Jangan lupa, ujian kelayakan Bahasa Arab pada 3 hari lepas daftar diri di UKM. Sekirenye tak lulus ujian B.A 1 dan 2, maka bertambahlah kursus kepada 10 kursus.. hehe. Ujian nye bukan calang2, memang la A B C (objektif), tapi kalu kome tak buat molek2.. terpaksalah masuk kelas bahasa, bazir masa, tenaga dan paling penting tumpuan pada subjek lain. Dan jangan lupe, ada satu lagi subjek wajib bagi pelajar Master full thesis atau mix mode, Kaedah Penyelidikan. So berapa semua nye:

  • WJ, EJ dan LJ : 8 kursus.
  • Bahasa arab : 2 kursus.
  • Kaedah penyelidikan: 1 kursus.
  • Semuanya bersamaan = 11 kursus.
Ok2 dah faham semua.. tapi camno lak nak daftar kursus?

Perkara utama sebelum kome layak untuk daftar kursus adalah bayar yuran terlebih dahulu, kalu tak memang sangkut. Lepas dah daftar dan bayar yuran, sehari lepas tu kome boleh dah nengok di smpweb UKM atau boleh layari di SINI. Klik pada Pendaftaran Kursus Semasa, cari kursus yang nak didaftarkan, klik pada kursus pilihan, kemudian klik butang DAFTAR. Langkah yang sama sekiranya ada kursus yang ingin digugurkan.

Alamak.. dah penuh pulak dah.. camno nih??

Diary UKM : Daftar Kursus WJ, EJ dan LJ

Takpe jangan risau.. buat satu slip pendaftaran kursus seperti di atas. Bile masuk kuliah nanti, minta tanda tangan pengesahan dari pensyarah kemudian daftar manual di ATMA. Cakap saja nak daftar kursus.. nanti dah bagi slip bertanda tangan tadi pada diorang, tahu la diorang nak wat ape.


Monday, February 23, 2015

Diary UKM : Cara Dapatkan Stiker Kenderaan UKM

Diary UKM : Cara Dapatkan Stiker Kenderaan UKM

Bagi pelajar UKM yang telah berjaya daftar dan mempunyai akaun di https://smp.ukm.my/smpweb/index.cfm, bolehlah memohon untuk mendaftar kenderaan anda (kereta atau motor) di http://ewarga.ukm.my/trafik/.

Prosidur Pendaftaran Kenderaan Pelajar
  1. Pelajar akan dibenarkan membawa kenderaan seperti peraturan yang telah ditetapkan oleh pihak universiti.
  2. Hanya pelajar yang mendaftar kursus pada sesi 2014/2015 sahaja dibenarkan mendaftar kenderaan.
  3. Semasa membeli pelekat kenderaan pelajar di kehendaki membawa :
    • Lesen yang masih sah digunakan
    • Kad Matrik
    • Geran Asal atau salinan geran
    • Jika geran mempunyai nama tidak sama dengan pelajar, perlu membawa surat KEBENARAN dari penama pada geran kenderaan tersebut
  4. Pelajar akan diberikan pelekat kenderaan berwarna biru.
  5. Pembantu penyelidik yang berstatus pelajar akan diberikan pelekat kenderaan berwarna biru
Sebelum runner ke Bahagian Keselamatan Wisma Aman UKM untuk mohon stiker kenderaan, jangan lupe daftarkan kenderaan anda terlebih dahulu di SINI, lepas dah settle key in semua, baru lah boleh mohon stiker kenderaan di Wisma Aman. Wisma Aman tu kat mane? keluar jer dari Pintu Gerbang UKM, belok ke kanan dan terus. Nanti anda akan jumpe satu lorong kecik sebelah kanan.. so masuklah kat situ, Wisma Aman berada di bahagian kanan jalan.

Sediakan RM2 bagi harga stiker kenderaan tersebut, anda akan ditanya no plate kenderaan.. so ingat2 la, takkan keta moto sendiri tak hengat no plate? hehe. Masa 1st aku daftar, tak pulak tanya2 bagai.. straight to the point jer.. dia tengok aku dah ada dalam sistem, kasi RM2, terus bagi stiker. Tak kisahlah ape hal sekalipun, yang penting dah dapat stiker.

So ape kelebihan ada stiker kenderaan UKM ni?
  1. Mudah lepas dari pengawasan Guard.
  2. Pengurusan parking lot (kolej tertentu).
  3. Yang lain kome carik sendiri..
Atleast mudah urusan dengan pak guard tambah2 kalau korang suke keluar malam.. pagi2 baru balik, confirm kene tahan, so kalu dia tengok stiker UKM tu.. direct jer dia bagi lepas. Dari yang aku tahu, UKM ni longgar sikit bahagian pengawasan keselamatan berbanding Uni lain.. ntah la, aku pun tak pasti sebab aku dulu belajar di Aceh.. mana ada sistem Guard2 nih.. hentam saja. Antara yang terbest adalah, kereta anda ada stiker UKM. Hehe.


Friday, January 23, 2015

Diary UKM: Share Pengalaman Pinjaman Pelajaran Mara (eduloan)

Diary UKM: Share Pengalaman Pinjaman Pelajaran Mara (eduloan)

Aku nak share serba sedikit pengalaman aku selama menguruskan pinjaman Mara, ape yang dahpun aku hadapi dan ape saje yang perlu kite tahu berkaitan proses Mara terima atau tidak permohonan kite dan acaner kite nak tahu permohonan kite berjaya atau tidak. So aku akan gunakan penulisan dan peneranga sesantai mungkin, atau mungkin menggunakan istilah yang aku sendiri pun tak faham.. pandai-pandai la kome faham yep.

Antara perkara yang selalu merosakkan mood aku adalah duit, ade ke idak duit, cukup ke idak nih, camne tu camne ni.. sebenarnye tak perlu risau gelisah bagai, setiap pekerjaan baik yang kite lakukan pasti akan mendapat pertolongan dari Allah, musti ada jalan punye. Sebelum aku mohon Mara, aku dah mohon dulu Mybrain. Secara singkat ape tu Mybrain adalah bantuan kerajaan kepada mereka yang berjaya melanjutkan pelajaran di peringkat Master dan Phd, untuk lebih lanjut.. sila buat pencarian berkaitan Mybrain atau boleh KLIK SINI.

Soo.. lepas aku dah berjaya daftar (boleh rujuk sini) dan kemaskini segala maklumat yang diperlukan, haku ingatkan buleh la settle tunggu macam tu jer.. ropenye ado koje lagi perlu diselesaikan.. hayyak.. dan keje tu pun perlukan kesungguhan dan kerajinan tuan punya badan. Macam aku buat lambat-lambat, so result pun mesti lambat.. dan jangan dengki dengan kawan yang dapat awal sebab drang rajin pegi submit awal. Lepas dah daftar, diterima dan siap mengemaskini segala maklumat.. ape yang perlu dibuat adalah print out borang-borang dan buat soletap (macam asingment tu). Rujuk buku panduan yang diberi, satu lagi saran aku, baca satu persatu dan fahami dengan jelas setiap patah perkataan supaya korang tak buat kesalahan.

Lepas dah soletap bagai mengikut sepertimana arahan dalam buku panduan, aku tak perlu cerita detail macam setem hasil, penjamin, cop di pesuruhjaya sumpah dan sebagainye. Berkaitan dengan pesuruhjaya sumpah, korang perlu hadir bersama penjamin (ayah ect) ke mahkamah, jadi macam mana kalau jauh macam aku UKM ke Ipoh? setelah mendapat saranan dari member, tak perlu penjamin turut hadir, cukup korang bawak borang yang perlu dicop tu ke office pesuruhjaya sumpah. Tak pe ke? soal takpe ke ape ke.. aku tak berani jamin, tapi masa aku buat takde hal pun. Pegawai tu tak tanya banyak, mintak borang.. kite kabo le nak cop pesuruhjaya sumpah, kite perlu sediakan duit Rm10 kalau tak salah dan diserahkan pada pegawai tu, untuk ape duit tu.. nanti korang tanya sendiri. So kat mane lokasi pesuruhjaya sumpah tu? kalu kome di UKM Bangi, di area stesen bus Kajang.

Haaa lopeh dah settle semua.. nilah masanya untuk kome jalan-jalan di KL. Ok segala borang tersebut perlu diserah dan disahkan oleh pegawai Mara di Ibu Pejabat Mara, ikut tempat kome le.. kalau aku di KL ni alamatnye:

Pejabat Timbalan Ketua Pengarah MARA (Khidmat Pengurusan) Tingkat 26, Ibu Pejabat MARA 21, Jalan Raja Laut 50609 Kuala Lumpur. Tel : 03-2613 9994

Siap ado no telepon lagi. HQ Mara di KL ni agak tersorok sikit sebab dia combine dengan banggunan ape ntah.. lupe dah aku. So untuk tahu exactly HQ Mara ni, bertanya lebih baik dari mendiamkan diri. Tanya la orang-orang berhampiran anda. Aku boleh bagi peta setakat korang tahu SOGO? keluar dari pintu depan SOGO, jalan lurus ke kiri dan korang akan jumpa HQ Mara. Tanya orang OK, sebab memang agak susah nak carik.

Ok lepas dah jumpa HQ Mara di tingkat 4 kalau tak salah, prepare borang kome sebaik mungkin, pastikan segala T.T, cop, helaian dan sebagainye mencukupi. Bukan ape, ni untuk mengelak kome dari dikondem oleh pegawai yang hampeh. Masuk pejabat diorang, amik no dan beratur ikut giliran.. jangan kau redah pulak, ingat tu. Bile dah sampai giliran kome, serahkan segala borang kepada pegawai dan mereka akan mengesahkan adakah anda mengikut sepertimana tertulis dalam garis panduan. Kalu ada yang tak OK, dia akan bagitahu.. tak perlu cuak ke hape, tanya dan dengar baik-baik sebab sangat penting untuk kome faham ape yang problemnye. Ramai jer members aku lepas dengan sekali hantar, aku je 3 kali hantar. Hehehehehe.

Untuk pengetahuan korang, kalau pegawai tu dah kate OK dan dia simpan borang tu, bermaksud 30% permohonan Mara korang akan diterima, tapi belum confirm selagi korang tak lepas masa menunggu melebihi 3 bulan. Tapi ramai jer dapat awal sebelum 3 bulan? 2 minggu lepas hantar dah dapat? memang betul ape yang korang cakap, ada sesetengah pelajar dapat awal tanpa perlu menunggu 3 bulan, mengikut beberapa maklumat dari member selepas die sendiri call tanya pihak Mara, pelajar yang dapat awal adalah disebabkan mereka hantar borang sebelum 2 minggu selepas mendaftar di dalam sistem (pendaftaran awal). Bagi yang terlepas atau hantar pada minggu ke 3 dan seterusnye, permohonan akan diproses dalam tempoh 3 bulan. Kalau tak salah aku, yang hantar borang sebelum 2 minggu selepas mendaftar di dalam sistem tu mereka dapat Mara lepas 1 bulan menunggu. So harap korang faham penjelasan berterabur aku.

Diary UKM: Share Pengalaman Pinjaman Pelajaran Mara (eduloan)

Lepas dah settle semua borang, korang boleh daftar di ebaki Mara untuk check segala maklumat berkaitan pinjaman Mara korang. Boleh KLIK LINK ni, cume sekarang ni sistem sedang diselenggara so korang tak buleh nak daftar, bile waktu OK aku sendiri pun tak tahu.

Lepas dah berjaya daftar, ape yang perlu kome buat adalah menunggu mengikut Mara kome diterime sepenuhnye. Macam aku cakap tadi, antara 1 bulan atau 3 bulan mengikut masa mengkome nganto borang ke HQ Mara, kalu tak faham.. baca balik penerangan di atas, almaklum, kekadang orang excited sangat sampai mende penting pun jadi tak penting. Okeh pada perenggan seterusnye aku akan share pulak pengalaman berkaitan respon Mara pada permohonan kite, proses ke idak, kat mane nak tahu permohonan diterime sedangkan Mara memang takkan inform kecuali ade hal tertentu. Ni pengalaman member aku setelah 3 bulan lobih menunggu tak yo masuk-masuk, sampai ada yang sound-sound dekat FB.. yolah, respon takdek, tunggu 3 bolan lebih nih.. sapo tak marah?

Diary UKM: Share Pengalaman Pinjaman Pelajaran Mara (eduloan)

So guane? perkara pertama buleh kita usahakan adalah dengan menghantar email kepada pihak Mara mengikut kepandaian mengkome mengolah kata-kata seperti contoh di atas. Aku buat macam gini setelah mendapat saran dari beberapa rakan lepas mereka mendapat direct respon dari Mara sendiri, maksudnye, lepas diorang call or email, Mara terus respon kata duit akan masuk dalam masa terdekat. Email dan no telefon Mara ada disediakan kat bawah, atau kome buleh download sendiri panduan, pertanyaan dan bantuan direct pada pihak Mara di eBaki Mara. Untuk pengetahuan mengkeme, lepas teman nganto email, Mara tak respon mende pun.. maksudnye kat sini, luck tu penting, bukan semua orang Mara akan respon, tapi paling tidak kite ada usaha, right? Satu lagi, bukan mudah nak dapatkan email Mara khusus bahagian pinjaman, lepas kome dah download di eBaki Mara, kome akan faham maksud teman.

infobpp@mara.gov.my,
sulfikah@mara.gov.my,
nhasidah@mara.gov.my,
No tel: 03-2613 2494

Diary UKM: Share Pengalaman Pinjaman Pelajaran Mara (eduloan)

Perkara kedua pulak adalah dengan memeriksa akaun Mara eduloan kome. Cube perati gambar email di atas, di bawah perkataan Sila cetak maklumat di bawah ada banyak borang right? Mara diterima 95% selepas borang-borang tersebut telah di padam kecuali Surat Tawaran. Lepas semua borang dah dipadam kecuali Surat Tawaran, keme buleh la check Maybank2u atau bank yang telah didaftarkan. Aku tak rekemen kome nak check bank hari-hari.. sebab sakit hati jer mende yang same, walaupun keme check di eduloan Mara pun same je.. atleast kurang la sikit sakit hati tu, bagi aku la. Lagipun kalau check di eduloan Mara, dan hanya tinggal Surat Tawaran, bermaksud permohonan pinjaman Mara telahpun diterima 95%, hanya perlu tunggu 2-3 minggu.. tapi aku dapat 1minggu ++ jer.

Ape-ape pun.. selamat buat korang semua, moga berjaya dunia akhirat, dipermudahkan segala urusan dunia dan akhirat. Silekan bertanya jika ada kekeliruan berkaitan pinjaman pelajaran Mara di bahagian komen. Ada dua lagi bantuan yang boleh kome mohon, Mybrain15 dan Zakat UKM, yang ni nanti lah aku cerita.. tak larat nak naip yoep!

Beberapa panduan mungkin diperlukan:

arahan borang Mara
eduloan-FORM
Panduan Permohonan Online MARA _ 04-21 Feb 2013
tatacara-pengisian borang pinjaman mara


Saturday, January 3, 2015

Diary UKM: Access Denied UKM wifi Solved!

Diary UKM: Access Denied UKM wifi Solved!

Korang mesti biasa tengok gambor kat atas tu right? kadang-kadang dia buat pasal bile nak log-in, kita akan dibawa kepada page Access Denied. Annoying gilerr ditambah bile kite tak tahu dan terpaksa menunggu kononnye lepas beberapa minit or jam "die" akan jadi ok. Tapi harapan tidak kesampaian sebab hal sama tetap berlaku.. kekekeke.. buat sakit hati jek, mungkin ok.. tapi selama aku kat sini, kalau buat macam tu memang harapan la nak dapat connect.

So camne cara untuk settlekan masalah ni? tak perlukan software bagai dan segala.. hanya perlukan sedikit kesabaran, insyaallah temui harapan.. aiseh! aku malas nak cari why access denied can be happened, engkorang cari sendiri kalau berminat nak tahu.. aku cume nak share jer camne cara nak lepaskan Access Denied Wifi UKM neh.

Diary UKM: Access Denied UKM wifi Solved!

Aku anggap korang dah ada account dan boleh log-in seperti biasa. Ok now masukkan username and password then Login. Bayangkan la korang dibawa masuk ke page Access Denied seperti di atas, so caranya tak susah.. klik pada link "Click here to go the start page" dan korang akan dibawa pada page asal, kemudian klik Login sehinggalah korang dibawa pada website http://www.jaring.my/. That's it, mudah kan? 

Paling lama aku amik masa untuk dapat ke page http://www.jaring.my/ ni seminit dua. Tak tahu pulak mengkome sampai berjam-jam.. Satu tips, masa korang tekan Login tu, akan keluar box kecik kat bahagian atas kiri "Remember this password" kan? klik jer yes.. memudahkan bile kite nak login sokmo.

Camno pulak kalau Limited Access? hah ni lagi mudah.. nak kate confirm tak berani, insyaallah berhasil. Aku dok sini sokmo jugak mengalami masalah sebegini rupa, korang buleh try yang diajarkan dalam blog ni: http://howtod0.blogspot.com/2014/12/how-to-solve-limted-access-100-working.html.


Monday, September 8, 2014

Diary UKM : Penginapan Kolej Bagi Siswazah Sarjana

Keme yang nak sambung pengajian di UKM peringkat Master ni kene banyak usaha dan berdikari, banyakkan bertanya dan jangan bodoh sombong.. kalau idak sampai bile pun masalah takkan selesai. Terutama masalah penginapan (kolej) kat UKM ni. Ni untuk pelajar Master saje ok, sebab kalau ijazah pertama takde masalah, penginapan tuk first semester disediakan dalam surat tawaran.. so kome (1st degre) just datang dengo taklimat, minggu orientasi dan ect.

Pengalaman ku nak mencari kolej @ tempat menginap hampir seminggu ulang alik ke setiap kolej, kalau tak salah ada 10 buah kolej yang disediakan kepada pelajar luar maupun dalam. Yang stay luar @ rumah dekat UKM tu takde hal la.. ni cite pelajar yang nak mohon menginap dalam kawasan UKM.

DIARY UKM : PENGINAPAN KOLEJ BAGI SISWAZAH SARJANA

Untuk pengetahuan kome, UKM memang sediakan kolej, tapi tak ditetapkan tempat untuk pelajar Master, haaa... ni yang jadi masalah.. takpe, kome takde la merase macam aku rase sebab aku dah guide kome  kat sini, at least tahu cara-cara nak dapatkan kolej.. aku sendiri je weh, nak tahu tanya orang la, normal la dah beso panjang nak orang suapkan sampai bile?

Ok sebelum mendaftar, pastikan kome dah ade tampat untuk berkubu, tak kisah la homestay ke hotel ke rumah sedara dan sebagainye.. melainkan nak rambo, boleh stay kat masjid UKM tapi kene sediakan perisai untuk berperang dengan nyamuk. Sikit punye hal pun nak kecoh bagai pasal nyamuk, camne la nak berdepan dengan pelbagai lagi masalah untuk hari berikutnye?

Di hati pendaftaran, kome akan ditempatkan di bahagian pendaftaran PPS selama proses pendaftaran selesai, tak sampai setengah hari pun kalau semua menepati syarat UKM, sekiranya ada sebarang masalah, boleh rujuk terus di bahagian Bilik Rundingan, jangan riso.. semua bilik dalam banggunan yang sama.. tapi mungkin mase kome nanti dah berubah pulak step dia.

Aku tanya jugak di bilik rundingan tu berkaitan masalah penginapan, jawapan brader tu mudah je.. refer Kolej Keris Mas, mak aiii.. dah la takde taklimat langsung pasal ni, boleh plak dia jawap cenggitu? Ok lah lepas settle semua, aku gerak terus KKM, tanya ade kosong tak bilik single untuk student Master? jawapannye.... takde dan tunggu hingga 15hb selepas semua student degree n foreigner.

Untuk pengetahu kome, aku dah ada kat UKM sehari sebelum pendaftaran 28 Ogos tu, dah pusing satu UKM mencari kolej, yelah paling tidak tak susah aku nak berulang dari Klang ke Bangi tempat umah sewa abg aku tu.. jammed dari Jenjarom ke Dengkil dan setengah jam.. so biar susah sekarang dari susah kemudian hari. Setiap kolej yang aku tanya, semua jawapn same, kene tunggu 7, 10, 15 hb baru boleh nampak kekosongan bilik.

Kalau dah jadi macam gini, ada cara yang boleh kome cube :

DIARY UKM : PENGINAPAN KOLEJ BAGI SISWAZAH SARJANA

1. Amik borang permohonan di mana-mana kolej, copy 10 borang sebelum isi.

2. Hantar borang setiap kolej yang kite mohon, dalam hal ni tak payah la memilih sangat kolej dekat or jauh, melainkan betul2 memerlukan kolej dekat atas sebab2 tertentu, ok la kot.. mane ade mende mudah nak mudah? mesti kene lalui susah dulu..

3. Then tunggu la keputusan kolej camne, macam aku, ade jer kolej inform permohonan telah berjaya, ade jugak kolej yang harap pelajar tu datang sendiri pada tarikh yang ditetapkan untuk update kekosongan bilik.

Nak cite rezeki, kemarin dapat kolej Keris Mas, tu pun lepas wat muke sedih je depan kakak tuh.. hahaha.. besoknye lepas kelas, dapat inform dari kolej Ungku Omar kalau aku berminat nak stay kat situ.. padahal ramai lagi student Master yang mengharap dapat stay dalam U. Rezeki seseorang kite tak boleh jangke, tengok pada usaha susah payah.. barulah dapat hasil.. kalau idak, sampai bile pun takkan berjaye.


Saturday, August 30, 2014

Diary UKM : Perhatian! Penangguhan Pengajian Siswazah UKM

بِسمِ اللَّهِ الرَّحمٰنِ الرَّحيمِ

Assalamualaikum W.B.T dengan nama Allah yang maha atas segala maha.. dengan izinNya diberi Allah kepada saya kekuatan untuk melaksanakan tanggungjawap seperti mana janji yang pernah saya pinta dan janji kepadaNya. Mudah-mudahan Allah menerima sedikit keikhlasan dan kejujuran dari tulisan ini agar mendapat keredhaan dan manfaatnya kepada orang yang memerlukan. Amin.

Dapat tawaran sambung pengajian ke mana-mana local Universiti? tapi rase mase tak mandang @ ada hal lain yang perlu diselesaikan, kemudian nak buat penangguhan pengajian kan? ok kat sini ade beberapa hal penting yang perlu kite semua cakna bile nak buat penangguhan..

Pertama, bile kite nak buat penangguhan pengajian, kite perlu submit permohonan dengan beberapa sebab yang kite rase pihak UKM tak boleh nak tolak permohonan kite.. hohohoho.. contoh ||duit tak cukup|| ||jaga mak sakit|| ||nak kerja dulu|| atau ape saje alasan.. hati-hati dalam membuat permohonan, sebaiknya tak payah la tangguh kalau semua dah cukup.. nanti feeling nak balajar tu berkurang, tak macam time fresh after grad kan?

Ok.. untuk info-info berkaitan penangguhan boleh try keyword ni PENANGGUHAN PENGAJIAN UKM kat Google atau mana-mana SE.

Kalau tak salah, kite perlu submit permohonan penangguhan pengajian 4 minggu sebelum pendaftaran.. untuk kepastian sila baca PENGATURAN PENGAJIAN SISWAZAH UKM. Di keyword kat atas atau yang ni pun boleh gune untuk pencarian.

Diary UKM : Perhatian! Penangguhan Pengajian Siswazah UKM

Sekiranya permohonan kita diterima, UKM akan hantar surat kelulusan permohonan penangguhan directly ke alamat yang tertera seperti gambar di atas.. kalau kome nulih alamat salah, alamatnye kompom la tak sampai kan? so berhati-hati.. masa aku dulu, takde inform dari email pun.. jadi kite tak tahu samada diterima @ sebaliknye, alamat penerima mesti lah betul dan valid 100%.

Tu yang pertama, yang kedua adalah, sila baca dan faham setiap bait dari mana-mana borang sekalipun. Jangan jadi macam aku yang nak cepat bagai konon nak ada kerja apekah tanpa hadam betul-betul maksud yang ingin disampaikan. Pengalaman banyak mengajarkan aku, di sini sangat penting kawan yang mungkin lebih arif dari kita sebagai tempat rujukan dan tempat mengadu.. seriously penting, walau sehebat mana pun kita.. kawan adalah tempat berkasih sayang selain ibu bapa sanak saudara.


Selepas dah baca betul-betul.. cube pulak perati pada part yang aku petakkan pada surat penangguhan di atas. Bagi mengkome yang blur macam aku dulu, meh nak bagitahu, maksud dari perenggan diatas adalah arahan untuk mendaftar bagi semester II di UKM. Tempoh paling lama untuk penangguhan adalah selama 1 tahun (2 semester. 1 semester = 6 bulan), jadi sekiranya kite nak buat penangguhan selama 1 tahun penuh, kite wajib buat permohonan sekali lagi pada semester ke II. Tak faham? Ok cenggini.............

Contoh kome sepatutnye daftar pada 1/2/2013 (semester I). Tapi nak buat penangguhan untuk setahun, bermaksud kome wajib hadir @ buat sekali lagi surat penangguhan pada 28-29/8/2013 (semester II). Jadi, kome masuk kuliah nanti 1/2/2014 (semester III I).

Jadi masalah kalau tak buat surat penangguhan kedua, case ni aku dah lalui, alhamdulillah masih diterima.. kalau baca betul-betul dari surat tawaran, sekiranya kite tidak mendaftar pada waktu/ tarikh yang ditentukan, tawaran boleh dibatalkan. Hati-hati.. mesti berhati-hati.. macam aku cakap, kat sini kawan yang lebih arif sangat-sangat diperlukan..

Untuk mendapatkan kepastian, sebaikye call la bahagian siswazah dan tanya perlu atau tidak. Aku sepaptutnye daftar pada 28/8/2014, tapi malam 27 jugak aku gerak gi UKM, cuak, bengang, tension, tak tentu arah dan macam-macam lagi perasaan aku masa tu.. masa tu aku harap Allah je, mak ayah dan sorang kawan baik aku ni, aku drive dari Ipoh ke Bangi (kire 180km kot) 100++km aku drive tak ngantuk pun, jadi macam takde perasaan.. lepas bapak aku tegur nak tukar driver barulah aku sedo dah jauh aku drive.. harapan aku ditambah dengan harapan family aku tuk aku sambung belajar tinggi, jadi perasaan tu aku pendam sampailah terjadinye NAZAR tentang penulisan ni.

Pukul 5am aku sampai di Bangi (masjid UKM) setelah beberapa jam dari pukul 2.30am, settle shalat subuh, mandi, wangi-wangi.. pukul 7.45am aku dah terpacak kat depan Jabatan Usuluddin, sejam jugak nunggu.. hohohoho.. niat aku nak jumpe orang atas terus Dr Indriati Ismail nak tanya pendapat beliau berkaitan masalah ni, dan jugak mintak tolong dia rekemen masa waktu pendaftaran nanti..

Kekire pukul 8.15am gitu, sampailah sorang kerani ni.. so directly la aku bagitahu beliau ape yang aku hajat, dia tanya ape masalah aku.. disinilah Allah membantu aku, huhuhu.. mengikut pengalaman beliau dalam pengurusan pelajar ni, masalah ni takjadi masalah besar pun, tawaran masih berlaku cumenye aku tak ikut prosedure yang sepatutnye, melainkan aku tak daftar 28/8/2014 tu, barulah tawaran aku secara automatiknye terbatal.

Itulah alkisah yang sangat-sangat mengajar aku erti kehidupan.. banyak yang aku dah belajar dari kesilapan ni.. nampak remeh, tapi impak die bukan main beso.. jadi, kome jangan le jadi macam aku, berhati-hati setiap apa perkara sekalipun..

Mungkin ni je kut yang boleh aku nukilkan kat sini.. mudah-mudahan membantu mereka yang memerlukan, segala soalan bolehlah bertanya di bahagian komen atau PM duad1989@gmail.com. Insyaallah takde ape hal aku akan jawap.. kalu tak bejawab tu, jangan marah plak.. huah2.. add jugak FB teman trace ikut email tadi. Goodluck.


Monday, August 25, 2014

Diary UKM : 28/8/2014 Detik Menuju UKM

UKM : 28/8/2014 Detik Menuju UKM

Setahun sudah berlalu penangguhan ku untuk menyambung pengajian selama ini berlalu sudah.. MTQ meninggalkan ku UKM memanggilku.. mana satu kepentingan dalam kehidupan? haha.. 

Preparation aku tuk Master ni taklah sedetail macam orang lain kut.. yang penting asas dah kene ada dalam kepala macam bajet kos segala macam kos, paling penting Yuran pendaftaran, tak de duit kome.. pegi la main jejauh yek!

Yep duit memang penting tuk permulaan yang memeritkan ni.. kalau tak perit tak best la, tak mencabar dalam belajar kan? semua benda pun untuk permulaan adalah suatu yang perit tuk dihadapi.. dah lepas tu, insyaallah OK.

Sekarang memang berkobar jiwa aku nak gih UKM nih! hehe.. alhamdulillah diberi rezeki dan kesempatan oleh ALLAH pada aku, walau dah buat penangguhan 1 tahun, ALLAH tetap bagi kesempatan lagi.. so takde alasan aku nak tolak lagi!

Cume yang buat ku masih confuse adalah waktu ujian Bahasa Arab dan Penginapan. Ujian Bahasa Arab tu takde lah confuse mane, cume ku harap malas nak amik ujian dan tambah jer kursus Bahasa Arab dalam sllyabus ku.. memang ku harap begitu pun. tapi tak tahu la buleh ke idak..

Pasal penginapan pulak.. dari info-info yang telahpun berjaya ku dapat dan hadamkan sampai sekarang, penginapan tuk pelajar Master ni kurang, senang kate tak boleh buat tempahan.. Ok lah tak buleh wat penangguhan, tapi kene la reserved tempat tuk pelajar Master, memang diorang suh daftar kolej (penginapan) masa first register masuk UKM.. seolah-olah macam nasib je kalo ade ke idak.. hahaa.. dalam otak den, merempat jer kat memane.. muehehehe.. baru best!

Tapi ape-ape pun semua tergantung pada ALLAH, ku hanya berusaha dan tawakkal, yang menentukan segala adalah ALLAH. So nape mesti nak mengeluh bagai? relax la.. 

Paling tidak syukur ALLAH dah bagi rezeki tersangat banyak sampai dapat sambung belajar di peringkat Master, berape ramai permohonan mereka ditolak? Apepun, redah je dulu, hadapi cabaran tu dulu, then barulah dapat hasilnye.. lumrah kehidupan.


Friday, August 22, 2014

Diary UKM : Medical Checkup Untuk Sambung Belajar Di UKM

Erkk.. sebenonye teman tak bape nak gemo dengan jarum, first dengar UKM memerlukan medical checkup untuk sambung belajar, ku dah terfikir jarum menembusi daging merahku yang confirm2 akan sakit punye.. gile ko tajam kot!

Salah satu keperluan bile kite sambung belajar di mana2 Uni sekalipun, medical checkup adalah keperluan asas bagi memastikan tahap kesihatan pelajar. Same jugak masa ku di Aceh dulu, tapi ntah mase tu tak rase sakit mane pun.. hehehe..

Jadi nanti bile kite dah dapat offer letter, kat situ kite akan diberikan banyak borang2 yang perlu diisi antaranya medical checkup. Lain Uni lain pulak keperluannya begitu jugak dengan course yang dipilih.. so kalau macam course Usuluddin Falsafah, ku takde lak kene TEST BLOOD. Muehehehe.. selamat..

Diary UKM : Medical Checkup Untuk Sambung Belajar Di UKM

Dan kos untuk medical checkup pun murah (UKM), ku buat di hospital gomen, dengar cerita kalau swasta mau beratus.. kos nye hanya Rm20 (untuk borang kot), boleh siap semua dalam masa dua hari, sebab kene buat appointment dengan Doc dulu.

Macam sorang sahabat baik ku yang sambung di UM, amik kos amende ntah.. kaji2 batu katenye.. medical checkup untuk Uni ni tinggi, sebab ada TEST BLOOD katanya.. cucuk jarum di lengan mencari urat besar yang timbul, katenye tak sakit.. sembang pun macam koya je dengan ku masa tu, memang betul tak sakit.. yang sakit adalah bile Doc salah cucuk, tak kene urat atau salah urat ect. Kos nye pulak hampir mencecah Rm200.

Ape yang di check? Untuk UKM hanya medical check asas saje, Doc tu sendiri yang bagitahu ku masa dia tunjuk kejernihan paru2 ku yang masih normal.. hehe.. memula drang akan check tinggi, kemudian berat, X-ray, check mata lastly barulah urine test. Dah settle? 

Lege hati ko? trimas sikit.. 

Kalau ade yang kene suruh pegi pisah2 hospital.. abaikan, pegi jer hospital besar, kalau bernasib baik sehari jer kemungkinan boleh siap.. Ok? selamat belajar.. ku cube sedaya mungkin untuk update setiap kegiatan ku selama di UKM untuk keperluan bagi individu yang berkaitan. Paling tidak kalau ada orang tanya pasal UKM, ku bagi URL K.B.M ni jerk sebagai panduan.