Followers

Friday, April 22, 2016

Pengalaman Temuduga/Interview JAWI 2016


Harini nak share ngn korang atau pada mereka yang memerlukan info berkaitan interview JAWI. Cadangnye aku nak buat post ni dan mewajibkan korang baca setiap perenggan hahaha…, tapi disebabkan malas nak formal sangat dalam penulisan… so aku share direct jela. Hah! Korang yang kenal aku, jangan lupe sapa (tegur) lak…. Oooo amik info pastu diam2 blah cenggitu je, aku tuan blog ni adduat/duad/wadud. Hehehe guro2… tegur2 lah, kan kau baca tulisan kawan kau ni???

Sebenarnye, nama aku tak naik pun dalam list peserta interview… nak dikatekan rezeki la kan, ade la sorang membe rapat aku ni, memang rapat betul tak main2… die kenal dengan orang dalam, siap boleh mintak tukar tarikh interview lagi… punya nak kata kenal tuuu. Bile dah kata orang dalam, faham2 la macam gane aku buleh ada dalam list. Padahal membe aku yang mohon sekali lagi power background dia banding aku. Inilah dikatekan rezeki.

Ok direct to the point…. Korang jelajah fasal JAWI ni tak lain mesti nak tahu pasal interview… tak yah la nak kelentong, aku tahu la sebab aku pon sama, kalau tak haram nak explore fasal JAWI. Hehehe… jangan risau, aku cube ringkaskan seringkas mungkin. Antara yang perlu korang study adalah:

1. Perkenalkan diri. Tunjuk pada mereka sijil asal. (aku x bawak hahaha).

***TIPS: Kenalkan diri kau sepadat seringkas mungkin. Contoh, Nama, Umur, Asal, Pekerjaan mak ayah adik-beradik, pengajian, akhir sekali pengalaman bekerja.

2. Tilawah Al-Quran berserta tajwid. Okeh yang ni penting dan wajib… antara yang JAWI akan tengok adalah bacaan bertajwid. Okeh antara soalan yg aku kene tadi:
  • Surah Ar-Rad ayat 1-3.
  • Hukum tajwid lebih kurang 7 soalan.
  • Maksud dari beberapa patah perkataan dalam surah Ar-Rad. Yang ni mudah je, jangan risau.


*** TIPS: Baca sebaik mungkin, jangan tergesa2 dengan bacaan tartil. Jangan tunjuk power sangat tajwid tu.. kau buat2 la macam fikir2. Enjoy je…

3. Isu semasa berkaitan JAWI, contoh:
  • Siapa pengarah JAWI? Jawapan: HAJI PAIMUZI BIN YAHYA.
  • Siapa menteri hal ehwal Islam? jawapan: Mejar Jeneral (B) Datuk Seri Jamil Khir Baharom.
  • Ustaz tu tanya aku, ko orang mana? Aku jawab la orang perak yoep ust! Kau tau ape soalan dia? Siapa menteri besar perak sebelum Dato' Seri DiRaja Dr. Zambry bin Abdul Kadir? Memula aku blur, lama2 teringat ade isu Nizar kat perak haritu. So jawapannye: Dato' Seri Ir. Haji Mohammad Nizar bin Jamaluddin.


*** TIPS: Cakap dengan jelas dan lengkap nama berserta title terhormat ke ape ke. Aku siap kene sound sebab panggil Nizar! Ahahaha…

4. Pengetahuan asas dalam Islam, contoh Tauhid, Ibadah, Akhlak, Sirah (perang2, perjanjian hudaibiyah, aqabah). Aku share jugak link yang dah aku explore, mana yang berguna korang amik la buat rujukan:

Tauhid, Ibadah, Akhlak…. 



Sirah…..


***TIPS: Study jugak Sifat 20 Allah, Isra’ Misraj’, Tentang Nabi Muhammad/akhlak, Tentang Al-Quran,

Yang lain pandai2 la korang explore… bak kate membe aku, study gile2 parok2… last2 soalan tentang dosa besar dosa kecik je… hahaha… tak yah la serius sangat, paling tidak kau baca dan mark point2 penting. Semua ni basic, tapi kalau dah lama tak tinggal jadi basi jugak kan? Ape salahnye membudayakan minat membaca. Aisehhh…. Hahaha… selamat maju jaya semua. Insya Allah ada rezeki, permohonan aku diterima sebagai guru JAWI, aku akan update step yang seterusnya. Doakan aku jugak ^_^
Reactions: