Followers

Friday, August 22, 2014

Diary UKM : Medical Checkup Untuk Sambung Belajar Di UKM

Erkk.. sebenonye teman tak bape nak gemo dengan jarum, first dengar UKM memerlukan medical checkup untuk sambung belajar, ku dah terfikir jarum menembusi daging merahku yang confirm2 akan sakit punye.. gile ko tajam kot!

Salah satu keperluan bile kite sambung belajar di mana2 Uni sekalipun, medical checkup adalah keperluan asas bagi memastikan tahap kesihatan pelajar. Same jugak masa ku di Aceh dulu, tapi ntah mase tu tak rase sakit mane pun.. hehehe..

Jadi nanti bile kite dah dapat offer letter, kat situ kite akan diberikan banyak borang2 yang perlu diisi antaranya medical checkup. Lain Uni lain pulak keperluannya begitu jugak dengan course yang dipilih.. so kalau macam course Usuluddin Falsafah, ku takde lak kene TEST BLOOD. Muehehehe.. selamat..

Diary UKM : Medical Checkup Untuk Sambung Belajar Di UKM

Dan kos untuk medical checkup pun murah (UKM), ku buat di hospital gomen, dengar cerita kalau swasta mau beratus.. kos nye hanya Rm20 (untuk borang kot), boleh siap semua dalam masa dua hari, sebab kene buat appointment dengan Doc dulu.

Macam sorang sahabat baik ku yang sambung di UM, amik kos amende ntah.. kaji2 batu katenye.. medical checkup untuk Uni ni tinggi, sebab ada TEST BLOOD katanya.. cucuk jarum di lengan mencari urat besar yang timbul, katenye tak sakit.. sembang pun macam koya je dengan ku masa tu, memang betul tak sakit.. yang sakit adalah bile Doc salah cucuk, tak kene urat atau salah urat ect. Kos nye pulak hampir mencecah Rm200.

Ape yang di check? Untuk UKM hanya medical check asas saje, Doc tu sendiri yang bagitahu ku masa dia tunjuk kejernihan paru2 ku yang masih normal.. hehe.. memula drang akan check tinggi, kemudian berat, X-ray, check mata lastly barulah urine test. Dah settle? 

Lege hati ko? trimas sikit.. 

Kalau ade yang kene suruh pegi pisah2 hospital.. abaikan, pegi jer hospital besar, kalau bernasib baik sehari jer kemungkinan boleh siap.. Ok? selamat belajar.. ku cube sedaya mungkin untuk update setiap kegiatan ku selama di UKM untuk keperluan bagi individu yang berkaitan. Paling tidak kalau ada orang tanya pasal UKM, ku bagi URL K.B.M ni jerk sebagai panduan.
Reactions:


0 Powerfull Critical Thinking: